[]

Ev Alırken Tapuda Tutarı Düşük Göstermek bir işe yarıyor mu?

Merhaba, konut kredisi ile bi ev alınacak. Tapuda satış rakamını düşük söylemek mümkün mü? Bunun bi getirisi ya da eksisi var mı?




 
Alan kişiye eksisi var. 5 yıl içinde evi satarsan aradaki alış satış arasındaki farkın belirli yüzdesi kadar vergi çıkıyor. Ayrıca bu tip satışlarda çok çok nadir olsa da evin bedelinin düşük gösterilmesinin cezai yaptırımı olabilir.


  • mg3929  (28.03.22 10:02:10) 
alan kişiye eksisi var + denetime denk gelirsen patlatırlar.


  • roket adam  (28.03.22 10:12:50) 
Çektiğin krediden eksik olmamalı bir kere, mutlaka patlıyor ve ceza yeniyor.

Çektiğin krediden bir tık fazla göstermek bu denetimden kurtarır. Ama 5 yıl içinde satarsanız, alan kişi de gerçek değerinden tapu satışı yapmak isterse aradaki farktan gelir vergisi doğar.
  • John Bloor  (28.03.22 10:24:33) 
3 sene önce ev alırken düşük göstermiştim (çok abartı değildi tam haturlamıyorum ama 30-50bin civarı olması lazım) Geçen kasım ayında vergi cezası yedim 5.000 TL.


  • catamenia  (28.03.22 11:46:00 ~ 11:50:10) 
Artık eskisi gibi değil sistem.

Tapu randevusunu banka alıyor. O sırada evin ne kadara satışının gerçekleştiği vs bilgilerin hepsi gidiyor oraya. Eğer düşük göstereceksen bankadan kredi çekerken orada söyleyeceğiniz tutarı düşük söylemeniz gerekirdi.

Getirisi daha az vergi ödüyor olmanız.
Götürüsü de vergi kaçırmanız, farkedilme ihtimalinizin olması + bir de o düşük gösterdiğiniz tutarın alışverişini banka üzerinden değil elden yapacaksınız bu da tabi risk teşkil ediyor tanımadığın birisine elden para vermek ve o adam parayı aldıktan sonra kaçacak mı gelecek mi bilememek riskli bir durum.
  • nuevo  (28.03.22 12:23:51) 
150 gösterip 250 kredi çekerseniz devlet buluyor. Nakit olursa çok zor. Satış yaparsanız aradaki farka vergi çıkabilir. Onun dışında herkes rayiç bedel ne ise onu gösteriyor.


  • neymis  (28.03.22 13:33:56) 
Getirisini söyleyeyim: Tapuda evi üzerinize geçerken ev bedeli üzerinden %4 harç ödüyorsunuz(normali yarısını alıcının yarısını satıcının ödemesi). Bu da evin bedeline göre yüksek miktarlarda kar demek olabiliyor.

Ben evi alırken bu işlere hiç girmedim. Ama şu var, ev sahibi çakallık edip bedeli düşük gösterdiyse sizden de aynısını yapmanızı isteyebilir. Arada fark çıkarsa ona ek vergi patlar çünkü.
  • trixi  (28.03.22 14:02:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.