[]

borcunuzu nasıl geri istersiniz

2000 tl borç verdim bir arkadaşıma ocak 16'da. kendisi ve eşi öğretmen. gelirleri +20'dir tahminimce. 2000'i veremeyecek durumda nasıl olabilir? en son istediğimde sıkışık olduğunu söylemişti. işin garip yanı ben de sıkışığım ve bu arkadaş benden borç isterken esnek hesaptan çekip atmıştım. makul bir dille istedim ancak sürekli şu tarih bu tarih diyor. büyük bir para değil ama aylık 5000 ödemem olmasaydı 3-5 ay sorun olmazdı.




 
"benim çok acil nakite ihtiyacım var (buradaki gerekçeyi uydurun) kartımın limitleri dolu ve kredi de çekemiyorum. senden rica etsem şu borcunu bana hemen verebilir misin?"

gibi bişi derdim. "çok acil" kısmını özellikle belirtirdim. eğer çok acil dediğim halde bana çok sıkışıksa bile bir yerden para bulup veremiyorsa -ki verilemeyecek bir para hiç değil- o parayı unutur, o kişiyi de hayatımdan çıkarırdım.
  • ilgeru  (25.03.22 23:58:25) 
Acil diyerek iste evet. Kartın minimumunu ödeyeceğiz yoksa takibe takılır kredi puanım düşer vs. sırala bence. Özelde öğretmenlerse daha düşük de alıyor olabilirler ama borcu alırken "x zamanı öderim" dememiş miydi? Şimdi sürekli tarihi uzatıyorsa bence başka ödemeleri borçları senin önüne atıyor.

Keşke vermeyip "esnek hesap aç" deseydin ona. Bu arada arkadaşın 2000'i verse bile 2-3 aylık faizi sen ödemiş olacaksın.

edit: Bu arada utanması gereken sen değilsin. Normalde sebep göstermeye bile gerek yok hatta lüks bir ihtiyaç için bile lazım olabilir bugün 2000 liralık viski alıp içeceksindir ona ne.
  • nhk ni youkosu  (26.03.22 00:08:56 ~ 00:11:54) 
ikisi de devlette öğretmen. o yüzden net yazdım. ödeyeceği zamanı yazmamıştı. evet aslında sebep belirtmek de gereksiz ancak insan mecbur hissediyor kendini böyle bir şeye. geçenlerde borcunu vermediği için mahcup hissettiğini en yakın sürede vereceğiniz yazdı, bunun hemen ardından bir gün sonra 1000 tl daha istedi :D. bu kez yok dedim. sonra ben ondan istedim. sıkışığım filan hikaye anlattı. bence bahis filan oynuyor. yoksa çok büyük bir para değil.


  • haistre  (26.03.22 00:18:48) 
2 kisinin devlette ogretmen olmasi 20 bin kazandiklarini dusundurtmesin.

Bilemeyeceginiz bir darlik icinde olabilirler. 2 bin degil 20 liranin bile bazen 2 milyon kadar agir bir yuk oldugu zamanlar olabiliyor.

Esine soylemeye gurur yapmis ve ekonimik zorlukla tek basjna basa cikmaya calisiyor olabilir.

Borc vermis olmaniz kazanclari, yasamlari, hayatlari hakkinda yorum yapma hakki vermez. Sizi magdur ettigi icin tek hakkiniz alacaginizi istemek. Isterseniz yasal yollara bile basvurmak.

Bunun disinda su kadar kazaniyor bu kadar kazaniyor soyle boyle yasiyor deme hakkiniz yok bence.

Yanlis yapmis; yanlis yapmayin. Alacaginizla ilgilenmeniz sizi daha az uzer, yipratir.
  • celebi efendi  (26.03.22 00:28:32) 
Direkt isteyin. Bir neden bildirmenize gerek yok, borç istemiyorsunuz. Şu bu falan derse de ödeyeceği günü söylesin. O güne kadar hiçbir şey demeyin. Günü gelince tekrar isteyin. Yine bahane bulursa muhabbeti kesin. Paranın üzerine de soğuk su. Sözünü tutmayan insanla işiniz olmasın.


  • Arthur Dayne  (26.03.22 00:41:17 ~ 00:41:58) 
Borcuna sadık olmayan insandan nefret ederim. Çok net.

Bir zamanlar bende de vardı bu model bir "arkadaş". Uzun bir zaman dilimi boyunca bana borcunu ödemeyip öte yandan nerelere, kimlere paralar yedirdiğini öğrenmiş oldum. En sonunda hak ettiği dilden borcumu vermesini istedim. Verdi ve arkadaşlığımız bitti.

Bu tür insanlara prim vermeyin. Kimse kimseyi salak yerine koymaya kalkmasın. Böyle yüzsüz insanlarla arkadaş olmaktansa hiç olmamak daha iyidir.
  • magni  (26.03.22 01:04:07 ~ 01:09:46) 
Borcumu ödeyeceğim demesi de yeni borç alabilmek için olabilir. Ben de isterim, eğer vermeme konusunda ısrar ederse de görüşmem. Ama ciddi bir durumu varsa da onda kalsın derim, anlatırsa. Yine de borcuna sadık olmayan insana güvenmem ve arkadaşlık etmek istemem.


  • deartheodosia  (26.03.22 11:23:56) 
Çok sıkışık ve aciliyet söylenebilir. Bugün yarın diye sallıyorsa zaten ümitsiz vakaya benziyor. Hatta, yazılı bir belge isteyip işin tadını kaçırın. İmkan varsa eşini de süreçten haberdar edin. İlerisi için de uzük durun


  • sagini solunu bilmez cahil  (26.03.22 16:40:40) 
Nisan ayının ilk yedi günü içinde ek ders yatacak. İnsan evladı olan borcunu öder.


  • oyokbuyoknevar  (26.03.22 17:31:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.