[]

Sanatın gerçekten birleştirici olduğunu düşünüyor musunuz?

Sb.

Ben mesela daha bir kaç sene evveline kadar bu sanatın birleştirici özelliğine güler geçerdim. Ama son senelerde gerek siyasi olarak, gerek hayata çok farklı baktığım kişilerin icra ettiği eserleri (müzik, şiir, resim, tiyatro vs) zevkle takip ediyorum. Hatta daha somut olması adına direkt örnek vereyim. Yılmaz Erdoğan mesela, ben bu ustayı şimdilerde görsem sıkıca sarılır teşekkür etmek isterdim sanatçı kişiliğine. Sizin de böyle düşünceleriniz var mı?


 
Sanatın salt kendisi değil, ancak toplumun geneliyle aynı sorunları ya da mutlulukları yaşayan bir sanatçının, kendisini sanatı yoluyla gerçekten iyi ifade edebildiği bir durum olursa bu ortaya çıkan eser insanlarda "birileri beni anlıyor" hissiyatı uyandırıyor.

Çok fazla şey hissediyoruz, ancak ifade edemiyoruz. Haliyle birilerine gösterip, "işte bak bu benim hissedip anlatamadığım şey" diyebildiğimiz eserler bizde hayranlık uyandırıyor. Söz konusu bu eserin ele aldığı konu ne kadar insanın özüyle ilgiliyse o kadar geniş yelpazede insanı birbirine bağlıyor. İçinde kendimizden bir parça bulduğumuz şeyleri beğenen diğer insanlar da bizde sempati uyandırır. Bu da birleştirici bir özellik.

Burada kritik nokta kapsayıcılık. Örneğin siyasi ya da dini olarak çok farklı olduğunuz bir kişiyle aynı şarkıyı duyunca heyecanlandığınızı fark ederseniz, bu, geçici bile olsa buzları bir nebze eritecektir.
  • akhenaten  (25.03.22 20:13:17 ~ 20:14:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.