[]

avrupa, amerika'da insanlar sosyal iliskilerind bizdeki kadar didisiyor mu?

o beni aramazsa ben aramam.
goruldu atti aramadi trip atayim.
kendimi agirdan satayim.
gecen aradim niye bakmadin?
adam yerine koymuyor musun?
essek basi miyiz burda?

gibi toksik, kezban, kamil hareketler global mi onu merak ettim.

 
Avrupa da Amerika da bizden daha bireyselci toplumlar. Dolayısıyla böyle küçük detaylar sosyal ilişkilerde çok olmayabilir. Ama çok fazla dedikodu var.


  • but that was just a dream  (25.03.22 14:03:52) 
ABD ve Avrupa farklı bu konuda. ABD de rekabetçilik ön planda. İnsanlar tartışmaya girmekten çekinmiyor.

Avrupa'da ise ülkeye göre değişiyor. Mesela ingilizler bir şeyi yapmayacaksa yokuş yapar, bekletir sonra sen kendin vazgeçersin. Tartışmıyorlar yani.

Dediğin konuları genelde ABD ve Avrupa'da takmazlar. Bireyselci olmanın yanında tahammül düzeyleri düşük.
  • nvidia  (25.03.22 14:13:07) 
Seinfeld izlemenizi öneririm. Tipik ABD ilişkileri. Bireyselcilik var, çıkarcılık var. İlişki stratejisi var. Müthiş bir rekabet var. Kadını da erkeği de doğru dürüst bir boyfriend / girlfriend bulabilmek için hakikaten çaba sarf ediyorlar. Genelde ödemeler konusunda bizden farklı oldukları kesin (bkz. bireyselcilik), bir de tabii bekaret mevzuu bizdeki kadar sorun değil ancak insanın olduğu her yerde trip de vardır, toksiklik de.
Ve en önemlisi bu örnekte olduğu gibi bütün genellemeler yanlıştır :)

  • SiyamkedisiZorro  (25.03.22 14:42:50) 
Ulusal bile olmayan bir şeyin globalliğini tartışmak bana göre yanlış. Türkiyede bile entellektüel birikime ve sağlıklı bir psikolojiye göre değişen bir konu bu. Türkiyeye genellemenin uygun olmadığı bir konuyu avrupaya ya da amerikaya genellemek doğru değil.


  • zimbirik  (25.03.22 15:53:18) 
ben kendi tecrübelerimden almanya'da ki durumu yazayim,
bize göre bir iliskileri yok, mesela ev sahibime bir kere bile misafir geldigini görmedim. iliski az olunca sorunda yok. ya da arkadas cevreleri cocukluktan beri ayni.
hocam ameliyat oldu, cicek gönderecekler evini bilen yok. 20 yillik is arkadasi bunlar, evinin sokak numarasi falan degil, bagcilar taraflarinda oturuyor diyebilen bile olmadi.
bir sorun varsa bunu acikca konusuyorlar. iliskiler daha acik. ima yok.
bir de aileler, yakin arkadaslari haric digerleri (sifir) ile iyi vakit geciriyorlar o kadar. kendini ister agirdan sat ister satma bir önemi yok yani.

ya da bana irkcilik yapan hakaret eden ögrenciyi hocaya söyledim, uyarmis vs ama(bunu kendi üstüne düseni yapmak icin yapti), hala o ögrenciyle arasi iyi. ayni ögrenci calismadigi halde yine arasi iyi. Tr'de ben böyle birsey görmedim. hoca calismayani, hakaret edeni grupta durdurmaz. burada ise bizim aramizdaki problem, calismiyorsa onun hayati.

benim Tr insani ile avrupali arasinda gördügüm en büyük fark bunlar bizden cok daha asagilik insanlar, ben cok iyi bir cevreden degilim ama almanya'da doktora yaparken gördügüm düsük seviye davranislari Tr'de görmedim, disaridan baksan daha iyi okullar, kosullar falan dersin. Bizse bunlara göre asiri entrikaciyiz.

benim cok genel cevap oldu, almanci arkadaslar daha iyi cevap verir.
  • wishmaythşngs  (25.03.22 15:54:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.