[]

Yurtdışında park durumu nasıl?

Gelişmiş ülkelerde bulunanlara soruyorum. İstanbuldaki gibi sokağından çıktığın an nerede durursan dur ne kadar kalırsan kal para alınıyor mu?
Önceden gözüme bu kadar gelmezdi ama şu an buraya park ediliyorsa niye para ödüyorum diye düşünüyorum. Düz sokak çünkü. Yaşadığım yerde cadde, sokak, park için uygun olsun olmasın her yer ücretli. Park edilebiliyorsa edelim işte. Ben niye allahın sokağına para ödüyorum ki? Kaldı ki park için uygun değilse park etmeyelim. Araba olmaması gereken bir sürü caddede kaç şerit kapatılıyor. Kimsenin burada araba olmaz şuraya bir düzenleme yapalım dediği yok. Otopark yapılsın gidip oraya park edelim ücretini de ödeyelim. Ama sokak yahu. Kaldı ki saçma sapan parklardan nefret eden biriyim. Elimde olsa her sokağa otopark yapar etrafta bir tane araba bırakmam. Ama niye para alıyorsun ki benden. Neden yani?
Moralim çok bozuk bu konuda. Neyi kaçırıyorum ben?


 
sehir merkezlerinde her yer devletin ve parali, orada yasiyorsaniz size daha ucuz olabiliyor. ancak park alanlari iyi kurgulanmis her yere park edemiyorsunuz trafigin sagligi acisindan.... sehir disinda sakin bir yerde yasiyorsaniz park parali degil ancak kafaniza gore degil park ceplerine gore park edebilirsiniz.

ulke;fransa
  • hewit  (25.03.22 11:40:25) 
Fransa, 500 bin kişilik şehir;
Yüzde 99 paralı. Ha ama misal aylık kartlar var, onu alırsan istediğin yere park ediyorsun çünkü orada yaşadığını belirtiyor.

Araba olmaması gereken yerde araba olmuyor. Park edilebilecek her yer belirli. Türkiye'deki gibi 4 seritli yolu iki seride düşürme yapamiyor insanlar.

Ve evet, sehir merkezi dışında yaşıyorsanız çoğu parasız oluyor. Ama gene de park edebileceğiniz yerler belirli yani.

Buna ek olarak öğle aralarinda, tatil günlerinde de ücretsiz park yerleri. Bir de bazilarinda ilk 15 dakika ücretsiz.

Değnekci olmamasi kadar güzel bir olay yok. Öyle otopark mafyasi tipler de yok.
  • logisticsmanager  (25.03.22 12:04:13) 
Şikago'da şehir içinde tüm yol kenarlarında şu bozuk para atılan aletlerden var. 1 ya da 2 saatliğine koyabiliyorsun. Sonra gidip kaldırman gerekiyor. Otoparklar var. Onların da günlüğüne 100 dolar falan diyorlar. Otelin otoparkı bile paralı ve o da günlük 75 dolar falan. Bunun sebebi şehir merkezinde çok trafik olmasın diyeymiş. Yine de trafik yoğun oluyordu. Otoparkın bedava olması böyle bir ortamda pek mümkün değil. Benzin zaten ucuz. Kimse toplu ulaşımı kullanmak istemez. Gelir bırakır arabasını da yer bulabilirse.

Kansas City'de de tam tersi. Şehrin en işlek yerinde bile kapalı otoparklar bedava. Yer bulamama gibi bir durum nadir oluyordu. Kapalı otopark çok fazla olduğu için günün belli saatlerinde bazı yol kenarlarına bıraktırmıyorlar sadece.
  • himmet dayi  (25.03.22 12:13:46) 
berlinde sehir belli park bolgelerine bolunmus durumda. kendi evinin ya da is yerinin oldugu bolgen icin park ucreti odemiyorsun ama farkli bir bolgeye park etmek ucretli. ucret de bolgenin ne kadar merkezi olup olduguna gore degisiyor, kimi yerde saatlik 1 euro, kimi yerde 10 euro. sehrin merkezi disina cikinca ise ucretsiz.


  • emrahday  (25.03.22 12:13:55) 
Sokak otoparkları büyük otoparklara kıyasla zaten daha pahalı. Bu da herhalde aynı fikirle sokaklar boş kalsın, park edecekler otoparklara gitsin amaçlı yapılıyor. Şikayet etmeye başladığına göre istediklerini başarıyorlar da :)

Hewit+1 kurulu ve alışılmış bir düzen var ve devlet sen oraya park ettiğinde maddi gelir, etmediğinde kamusal fayda sağlıyor. Neden bundan vazgeçsin ki.
  • IncredibleMau  (25.03.22 12:16:28) 
Vilnius,

Merkezde cesitli parali otoparklarin yaninda, sokaklar da renk kodlarina ayirilmis durumda merkezden disariya ve ucretlendirme ona gore. Bolge ev sahipleri, ikametgah belgeleriyle belediyeye basvurup belirli miktara parkedebilme izni alabiliyorlar. Ancak zaten evlerin %70inde park yeri mevcut. TRdeki gibi 1 apartmana 5 park yeri konsepti yok hatta ve hatta fazla otopark yapip satma bir gelir kapisi. Bunlarin ustune bana enteresan gelen bir sekilde pek cok avmde belirli bir saatten sonrasi ucretli. Gecen Batman`e gittik cikista otopark parasi odedim. Renkli alanlar disindaki yerler ozel otopark degilse veya park yapmak yasak degilse free for all.

judu.lt
  • wallcan  (25.03.22 12:18:27 ~ 12:18:58) 
İsveçte her yer paralı. Hatta şehrin bazı bölgelerine gitmek bile paralı. Evinin olduğu sokağa araç çekmek de paralı.
Araba burada büyük dert. Ama karşılığında toplu taşıma ağı aşırı geniş ve komforlu.

  • zimbirik  (25.03.22 12:25:58) 
Hollanda'da direkt kafana sikarsin. in cin top oynayan koyde bile parklar ucretli.


  • divit  (25.03.22 12:28:06) 
Belcika 100 Bin kisi sehir.

Sehir merkezinin bir kismi araca kapali, kalanin ciddi kisminda yolun kenari onundeki binanin park alani (Ev sahibi belediyeye para oduyor). Bir suru kapali ve acik otopark yeri var (bazi yol kenarlari acik otopark) cogunda 15 dakikaya kadar bedava, kaldirimdaki makinadan veya app ile odeme yapabiliyorsun ve gorevliler sehri dolasip park suresini baslatmamis olanlara ceza kesiyor. Az sayida 15 (yolcu ugurlama) ve 45 dakikalik (alisveris) bedava park yeri var sokaklarda.

Belediye aktif olarak araba kullanimini zorlastirip bisikleti tesvik ediyor.

Park yeri, cok talep olan yerde bedava olursa sikinti cikar. Sistem duzgun islediginde o alinan parala da cok dert olmuyor.

Not: Bize de bir suru yerde 19.00-7.00 arasi bedava veya cok indirimli.
  • cleric  (25.03.22 13:43:43 ~ 13:44:35) 
polonya'da aksam 8 sabah 8 arasi ucretsiz. hafta sonu da ucretsiz.


  • juninho77  (25.03.22 15:52:58) 
viyana;

sabah 9 aksam 10 - 99% parali ve saati 2.20€. ikamet ettigin ilce icin yillik park etiketi alabilirsin (yillik 180€) ama diger ilceler icin yine ödemek zorundasin. tüm viyana icin gecerli bi etiket yok.
  • c1b2k3  (25.03.22 16:22:34) 
avrupa’da büyük şehirlerde neredeyse her yer paralı olmakla beraber, şehir merkezinde bir çok bölgeye girmek için bile para ödüyorsun. şu an istanbul bu konuda çiftlik gibi, çok daha rahat emsallerine göre. park cezası bile kesilmiyor doğru düzgün.


  • roket adam  (25.03.22 23:23:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.