[]

Yatırım anksiyetesi

Başlık biraz uydurma oldu.

Geçen sene bu zamanlara kadar yatırımlarımdan güzel getiriler elde ediyordum dolar bazında kardaydım. Sonra her şey tepetaklak olmaya başladı ve bugün tam 1 yıl öncesine kıyasla param çok çok az arttı maalesef dolar bazında battık gittik zaten.. şu an geçmiş işlemlerime bakıp üzülüyorum bütün motivasyon sıfırlanmış durumda para biriktirme-yatırım vs konularında.

Bir şey almaya elim gitmiyor artık aldığımda düşecek gibi hissediyorum cidden psikolojim bozuldu. Bu nedenle fiziki altın alıp unutmak istiyorum ama onu bile beceremiyorum almaya elim gitmiyor şu an, para tl'de bekliyor.

Bu psikolojiden nasıl çıkabilirim? Kayıplarımı maaşımla falan kıyaslayıp kötü oluyorum. Bunca zaman boşa geçti falan gibi düşüncelere dalıyorum :/

 
Sonucunu değiştiremeyeceğin senin elinde olmayan olmuş bitmiş şeyleri geride bırakmayı öğrenmen lazım, diğer türlüsü adamı intihara kadar götürür. Bu anlamda psikolojisi sağlam bir insan değilsen bilmediğin işlere girmemen daha hayırlı olur elindeki parayı faize yatırırsın kafan rahat eder, diğer türlü hep bu sorunları yaşayacaksın çünkü.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (24.03.22 12:31:44) 
muhtemelen boğa piyasasında iyi para kazandınız. ayı piyasası adamı üzer hele testere üzmekten beter eder.

kasım 2021'de istifayı basarım lan ben diyerek paylaşımlı ofis fiyatlarına bakarken 17 aralık'ta ıslak hayallerden uyandım.

uzun lafın kısası piyasanın genel yapısına bakarak hareket etmeye çalışın ve her zaman için saçma sapan bir gündemle işlerin terse dönebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
  • lazpalle  (24.03.22 12:50:13 ~ 12:51:28) 
yatırımını neye göre yapıyorsun, samimi bir şekilde bunu kendine sor. eğer şansa yapıyorsan ya da twitter'da yazılanlara göre, arkadaşından duyduğunla yapıyorsan, şansının bu seferlik yaver gittiğini anlarsan bundan sonrası için iyi bir başlangıç olur. yanlış anlama, tanımıyorum. belki de temeli olan güzel analizler yapıyorsun ve sonuç alamadın. önemli olan yatırım kararını nasıl aldığını zor da olsa kendi içinde samimi bir şekilde ortaya koyman. eğer bu kararlar daha çok şansa veya başkalarına dayanıyorsa aldığın riski de görmüş olursun. kar etmek de var, zarar etmek de. zarar etmişsen yaptıklarının sonucunda zarar ettin ya da yerinde saydın. o halde alabileceğin risk, risk iştahın, karşısındaki yatırım davranışlarının bir biriyle örtüşmesi gerektiği sonucuna varabilirsin. bu zamana kadar yaptıklarının riskli yatırımlar olduğun görmelisin. üzülüyorsan, demek ki risk iştahın ile yatırım kararların birbiriyle örtüşmüyor. daha az riskli yatırımlara yönelip az ama kesin olacak kazancınla mutlu olman mümkün. kira, eurobond, devlet tahvili bunlar en risksiz yatırımlar. döviz de uzun vadede paranı korumanı sağlar. döviz alırsan, alım satım yapmaman lazım bu risk profilinde.

geçmişi unut bu arada. elindeki mevcut aktiflerinle nasıl ilerleyebileceğine kafanı yor.

hayatta her şey olur. seçim olur, iktidar değişir, mülteci politikası değişir, araplar suriler geri gider. verilen vatandaşlıklar iptal edilir. bir bakarsın evler, kiralar düşüyor. şu anda en çok güvenilen gayrimenkul yatırımı çöp olabilir. gider bir yerde arsa alırsın, devlet istimlak eder, belediye bir kısmını gasp eder, yeşil alan yapar, kaldırım yapar. elindeki değer düşer. yani en risksiz yatırımda bile her şey mümkün.
  • gabe h coud  (24.03.22 12:50:19) 
yatırımı pozitif veya negatif olarak düşünmemen lazım. ben 100k tl'ye bir fırıncı açıyorsam 100k tl'lik bir risk alıyorum demektir. fırıncı açarsam riskim düşük olur çünkü garanti satışım var en kötü birine devrederim. pizzacı açarsam riskim biraz daha artar. berliner yapan yer açarsam riskim daha da artar çünkü ya çok satıp dükkanı 5 katına devrederim yada hiç satmayıp dükkanı full zarar ile kaparım.

sen dolar, altın, fon, senet aldın ve dolayısı ile bir risk aldın. bu riski de belli bir öngörü ile aldın. öncelikle deden acemoğlu ve damodaran değilse bu öngörünün muhtemelen yanlış olabileceği ihtimaline hep yakın durman lazım. para bile kazansan aslında yanlış bir öngörü ile para kazandım acaba doğrusu ne olabilir şeklinde. para kaybettiğinde ise yine acaba öngörüde neler yanlıştı? nasıl düzeltebilirim şeklinde.

bir de türkiye'de yaşadığını varsayarak ve burada herşeyin bir haftada değiştiğini hesaba katarak bu öngörüleri her hafta tekrar check etmen gerektiğini bilmen gerekir.

önemli olan kayıpları azaltmak daha fazla kazanmak değil. o ikinci adım.
  • duyurukullanıcısı  (24.03.22 13:06:25) 
sağlığı etkileyen hiç bir şeyin faydası yok. bu kadar düşündürten işlerden uzak durun bence.


  • celebi efendi  (24.03.22 13:08:01) 
yatırımlarından güzel getiriler elde ederken kendi başarın olduğunu düşündüğün için, şu anda getiri elde edemeyince kendi başarısızlığın zannediyorsun, sıkıntın da buradan kaynaklanıyor. arkadaşların dediği gibi boğa piyasasında zaten 3 aşağı 5 yukarı neye yatırsan paranın değeri artacaktı. keza tam tersi de şu an için geçerli. o yüzden eldeki 3 kuruş paranı ne yapacağından ziyade, aylık olarak gelirini nasıl artacağına kafa yormak daha mantıklı diye düşünüyorum bizim gibi faniler için.


  • roket adam  (24.03.22 13:19:52) 
bende de var aynı durum. zaman zaman intiharı düşündüğüm bile oluyor. insanın parasının olması gerçekten büyük bir dert.


  • yazar yazmaz yazan yazar  (24.03.22 15:33:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.