[]

Toplam maliyet değişmiyorsa taksitle almak ya da peşin almak?

Taksitle almak mı daha makul yoksa peşin almak mı? Siz bu koşullar altında (toplam maliyet aynı) peşin almak mı yoksa taksitle alma taraftarı mısınız? BDDK verilerine bakıyorum da hem gerçek kişi kredi kartlarının hem de kurumsal kredi kartlarının (bilmeyenler için kurumsal kredi kartlarında sektör fark etmeksizin taksit yasağı yok) peşin alışveriş hacimleri taksitli alışveriş hacimlerinden daha yüksek. Sizce bunun mantıklı açıklaması nedir?

Cevaplar için teşekkürler, tikler hemen.


 
Vade farkı var çoğu yerde.


  • baal  (23.03.22 22:34:03) 
Vade farkı olmayan bir taksitlendirmeyse (ki sanmıyorum) bizim halkımızda olan, garip, taksit yaparsam hesabımı tutamam ipin ucunu kaçırırım korkusudur.
Enflasyonist ortamlarda vade farksız en uzun vade, en karlı olandır.

  • Mirket  (23.03.22 22:34:07) 
taksitle satsalar istanbul'u bile alırım :-)


  • ankarakecisi  (23.03.22 23:00:04) 
ekonomik olarak toplam rakam aynıysa taksit daha mantıklı. ama takip etmesi cidden zor, o yüzden dikkatli kullanmaya çalışıyorum kartları. takside abanırsan kredi kartı batağına düşme riskin çok yüksek.


  • roket adam  (24.03.22 00:01:28) 
Taksit sayısı eşitse taksitli işlem daha avantajli. Ama burada avantaj olması için vadenın epey uzun olması lazım. Misal konut kredileri. Yoksa üç taksitle beyaz eşya almak değil.

Ama şu da var. (beyaz eşya misali) Misal 10 bin liralık harcama yapacaksın. Bir seferde 10 bin lira vermek kişiyi o ay için sıkıntıya sokacak diyelim. Ama 4 e bölüp her ay 2500 tl ödemek kişiye bir sıkınto yaratmıyor farz edelim. Bu durumda taksitli işlem daha mantıklı.
  • mahone  (24.03.22 00:20:31) 
yıllardır kredi kartı kullanmadım. sonra 1 yıllığına bu zinciri kırıp taksit için kullanayım dedim. 6. ayında pişman olup. tüm taksitleri erkenden kapatıp kartı kapattırdım. mantığı, ekonomikliğini falan geçtim. psikolojik olarak çok yorucu. borçsuz, taksitsiz yaşamak büyük nimetmiş onu anladım.


  • buenosdias  (24.03.22 01:07:49) 
vade farkı olmadığı durumda finansal olarak taksit daha mantıklı olsa da ben de bir memur çocuğu olarak borçsuz yaşama isteği nedeniyle hiç taksit yapmıyorum.


  • yonge and bloor  (24.03.22 11:44:29) 
maliyet aynı derken peşin indirimi avantajı-enflasyon/döviz hesabı sonucu mu denk geliyor
yoksa peşin ve taksitli fiyatlar birebir aynı mı

açığa alış/satış mantığı aslında
enflasyon artıyor, dolar muhtemelen yükselecek şu an dolar alıp, taksit günü bozdurursan daha karlı

peşin indirimini de zaten buna göre hesaplıyorlar
  • mantık  (24.03.22 12:12:50) 
@mantık peşin fiyatıyla taksitli fiyatının aynı olmasından bahsediyorum hocam.


  • skzr  (25.03.22 18:50:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.