[]

Köpek alınca hayatım ne kadar değişecek?

4 yaşında orta boy bir köpeği sahipleneceğim. Enerjisi fazla, tuvalet eğitimi var. Evde yaşamayı biliyor.
Tanıştık, anlaştık, ben onu çok sevdim.

Hevesle yaptığım bir iş zannetmeyin çok düşündüm, ne kadar büyük bir sorumluluk aldığımın farkında olduğumu düşünerek giriyorum bu işe.

Her gün sabah ve akşam gezmeye çıkacağımızı biliyorum. Maması, suyu, alışverişi, veteriner ziyaretleri. İnternetten çoğu şeyi okudum ama aklıma gelmeyen nelerle karşılaşacağım sizce?

 
Ne tip kopek bilmiyorum ama sadece sabah aksam yuruyus yeterli gelmeyebilir.


  • hot potato  (23.03.22 02:22:00) 
Şehir dışına tatile ya da aile ziyaretine giderken onu da yanında götürmek, planını buna göre yapmak, kedi gibi arkadaşına emanet edebileceğin bir canlı değil


  • freebird5406_2  (23.03.22 02:28:03) 
sen yokken havlayarak apartmanı inletebilir. sonradan cinsleşiyor bazıları.

bir de üstteki arkadaşın dediği bırakayım gideyim yok. sen nereye, o oraya. kedi unutur, umursamaz hatta ama köpek unutmaz.
  • bisorumvargaliba  (23.03.22 02:47:20) 
tuvalet ve aktivite icin hasta yorgun keyifsiz vs olsaniz dahi disari cikarmaniz gerek.
Veteriner masraflari.
Seyahatleri hep ona gore planlamak, uzun sureli bir yolculukta kopek oteli falan bulmaniz gerekmesi ve bunun masraflari.
Ulke degistirirseniz kopeginizin gerekli asi ve dokumanlarinin masrafli olabilme ihtimali.
Cok iyi anlastiginiz birinin (sevgili, yakin arkadas, aile uyesi) kopekten korktugu veya temiz bulmadigi icin evinizde vakit gecirmeme ihtimali, bunun dinamikleri degistirme olasiligi. (Dogru yanlis demiyorum, bir ihtimal diyorum.)
Kopegin hasta olmasi veya olmesi durumunda yasayacaginiz travma.
apartmanda yasiyorsaniz konu komsunun sebep olmasa bile kendileri sevmiyor diye sikayet edip basinizi agritmasi.
Mobilyalariniza zarar verebilmesi istemeden de olsa.

Benim cevremde gordugum en buyuk problem ulke degistiren insanlarin kopeklerini, kedilerini vs gerekli dokumanlarla tasimaya calisirken yasadiklari sikintilar. Bir aile iki kopeklerini yeniden sahiplendirmek zorunda kaldi. Bir is arkadasima kedisini tasimak icin butun belgeler ve ulasim ile 194bin lira masraf cikardilar -kesinlikle saka yapmiyorum. Alternatif bir yontem buldu, 48bin liraya hallediyor. (turkiye'de degilim, siz de turkiyede misiniz bilmiyorum o sebeple genel olarak hayvan sahibi olmak hakkinda yazdim.)
  • sopiro  (23.03.22 05:03:19 ~ 05:03:41) 
Yasayabileceginiz en buyuk sorun bence uzun tatillerde yaniniza alamamak ve yasadiginiz apartmandaki insanlar olur.
Yurtdisi icin de oyle aman aman bir prosedur yok. Kuduz asisini yaptirin, 1 ay sonra kan alimi ve tahlil, titr yazisinin gelmesinden sonra 3 ay bekleme suresi ve tamam. Bu da max 1-2 bin. Verilen rakamlar sanirim karayoluyla tasima icin verilmis, o kismi bilemedim.

  • 65 derece  (23.03.22 09:44:44) 
önünüzdeki rutin masraflar
köpek cinsi belirtmemişsiniz ama büyük ise ayda bir 15kg mama ve iki ayda bir iç dış parazit.

senede bir kereye mahsus yıllık aşılar.(yanlış hatırlıyor olabilirim ama 5 ya da 6 kalem aşı)

rutin oluşturup buna uymak. köpek bir kaç haftada adapte olur ama bugün üşendim, es geçeyim dediğinizde bu işten zararlı çıkan taraf hayvan olacak.
ayda bir es geçeyim diyecekseniz cidden yapmayın.

sosyallik bana sorarsan en büyük sorunun değil, yani gidip siz ilişkinizi oturtmadan tasmayı çözüp diğer köpeklerle oynatman doğru olmaz çünkü seni yeteri kadar ciddiye alacağını sanmam.
enerjik köpek için ciddi çalışma gerekir. gerek eğitim çalışması olsun gerek aktivite.
alır köpeği 5-10-15 km yürürüm dersen o hayvan dahasını ister. top frizbi tug gibi oyuncaklar alıp onun kafasını yormalısın.
ev içi sorunlar için ise burada şunu yap bunu yap gibi tavsiyeler vermektense yaşadığın sorunlara göre yardım istersin deneyimliler yazar çizer zaten.

benim kişisel olarak tek ricaam ise tekrar düşün. yetişkin köpek olması ayrı sorun, çıkartacağı onlarca ayrı sorun. yapamıyorum ben diye bırakmak bir opsiyon ise o köpeği alıp sonra telef olmasına sebep olma.
  • tenyalar bagirsakta yasar bagirmasakta  (23.03.22 10:07:16) 
yukarıda açıklanmış ama iki köpekli bi insan olarak vurgulamak istedim. mama masrafları her ay daha da artıyor. büyük köpeğimin maması 1000 küsür şu an. bi düşük kaliteye geçicem ama o da ucuz değil. önümüzdeki ay yine zamlanıp o da 1000 küsür olacak kesin. küçük ırk köpeğimin maması da 300 oldu bu ay, o da her ay artıyor :')

yolda yürütürken ya da apartmanda saçma sapan insanlarla uğraşacaksınız. evimin önünden geçme diyenler oldu bize. apartmanda kapıma tüküren bi manyak vardı sırf köpeği sevmiyo diye ahahaha. en son müstakil eve geçtik merkeziyetten oldukça uzak bi yerdeyiz şu an.

enerjisini atamıyor diye eşyalarınızı parçalayabilir, havlayabilir. niye benle az oynadın diye sinirlenip eve işeyebilir. ya da hiçbirini yapmayabilir piyango işi biraz. ama nolursa olsun bırakmayacağınızı taahhüt edebiliyor musunuz?

günde 2 kere çıkarmak yetmeyebilir, mama yedikten sonra çok su içiyolar bu yüzden bi de gece çıkarıyoruz biz. öteki türlü tuvaletini çok tutması gerekecek. ve planlarınızı hep bu saatlere göre ayarlamanız lazım. akşam dışarı çıkayım oyalanayım lüksü olmayacak.

seyahat durumunda güvenilir pansiyon bulmanız çok önemli, yaşadığınız yerde diğer köpeklilere ve veterinere sorarak bulabilirsiniz.

yetişkin köpek zor olur kısmına katılmıyorum. iki köpeğimi de yetişkinken sahiplendim. kısırlaştırdıktan sonra enerjisi biraz azalır. karakteri de daha oturmuş oluyor yavruya göre. tekrar terk edilmemek için daha da uyumlu davranması olası.
  • pide  (23.03.22 10:26:43) 
2 yaşında labradorum var, reaktif ama reaktif olmasını bir kenara birakarak yazacagim;
-bazen günde 3 yetmeyebilir. Benim köpeğime kışın yetiyordu ama iki hafta önce o gün çok su içmiş, 2. Çıkışa dayanamadı apartmanda yapti. Şimdi öğlen hemen bir 5dk cikariyoruz ekstra.

-sadece sokağa çıkmak yetmeyebilir. Bizimki misal her gün evin arkasındaki ağaçlı, çimli parkta. Günde temiz 20 dk koşuyor vs.

-ayrikma anksiyetesi olabilir, siz evden çıkınca saatlerce havlayabilir.

-hasta olduğunda insani çok etkiliyor sonuçta konuşamıyor. Bizimkisi karin ağrısı olduğunda bütün gece ses cikartti, vallaha sabah 7'ye kadar karnını okşayarak geçirdim.

-egitim vermeniz lazım.

-tatillerde vs bırakacak güvenilir yer bulmaniz lazım ya da insan.

- Türkiye'de yasiyorsaniz sokak kopeklerinden uzak durmaya çalışmanız lazım...

-paraniz umarim vardir. Düzgün mama, yillik veteriner gidişleri, bir sorun olursa olusacak maliyet vs.

-tuylerine gore yikama ve tarama. Tirnaklari kesmeniz gerekebilir. Dislerine dikkat etmek lazım.
  • logisticsmanager  (23.03.22 10:36:52) 
hic buyumeyecek bir bebegin olacak oyle dusun. bahceli evin yoksa girme o ise. yazik hayvana.


  • alperz  (23.03.22 10:59:40) 
Alperz katılmak ile beraber Türkiye'de çok ama çok ciddi bir köpek sorunu var. Yani köpeklerin iki şansı var; ya sokakta ya da dandik barinaklarda olmak ya da sizinle olmak. Misal Fransa'da kopek ilanlarında barinaklar bahçeli ev ya da apartman diye belirtiyor.

Sizin dikkat etmeniz gereken evinizin yakınında park, bahce var mi ya da yoksa haftasonu misal götürebilir misiniz? Bu hayvanin genel mutluluğu için ama dediğim gibi Türkiye'de hayvanlarin durumu o kadar kötü ki sırf bahçeli evi olan alsin dendiği an köpekleri çoğu evsiz kalır.

Köpeğinizin boyutuna ve cinsine bağlı. Yani toy poodle için bahçeye gerek yok. Border collieyse sıkıntı olabilir.
  • logisticsmanager  (23.03.22 11:05:57) 
Bende kendi deneyimlerimi yazmak isterim, 4 yaşında 24 kilo golden kırması bir köpeğimiz var, iki yıldır bizimle birlikte sokağa atılmak üzereyken bulduk. Yaklaşık 6 ay alışma süreci oldu, 15 kg Hill's mama alıyoruz yaklaşık 1,5 ay gidiyor. Bizimkinin tek olumsuz tarafı kapıya biri geldiğinde havlaması onun haricinde ne bir kemirme ne havlama ne de başka bir problemi yok. Benim ve eşimin evinde daha öncesinde köpek olduğu için bu anlamda hiç zorlanmadık ancak kardeşimin ya da annemlerin köpeği geldiğinde tuvaletlerini her yere yapmışlardı ortamları değiştiğinden. Yani ne ile karşılaşacağını kimse bilemez. Köpek bakmak en az iki kişilik bir iş bugün yine şansım olsa yine sahiplenirim. Sabırlı ve sakin bir kişi değilseniz tahamül etmek zor olabilir.


  • mirty  (23.03.22 12:18:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.