[]

kira kontratı yenileme

merhaba,

yarın ev sahibiyle oturduğumuz ev hakkında görüşeceğiz. mayıs ayında doluyor kontrat. kontratlı olarak 10 aydır oturuyoruz. öncesindeki 3 yıl kontratsız oturduk.

iki ihtimal var.

birincisi, kontratı yenileyelim şu kadar zam diyecek. mayıs ayında da heralde tefe tüfe %25 civarı olur. belli olduğunda o orandan yenileyelim demeyi düşünüyorum. üstüne çıkamaz çünkü bildiğim kadarıyla. fakat burada asıl konu, sene sonunda izmir'e taşınacağız iş sebebiyle.

kontrata "kiracı, kontratı erken sonlandıracağı zamandan en az 30 gün öncesinde ev sahibine haber vererek kontratı sonlandırabilir ve önündeki ayların kira ödemesinden muaf tutulur" gibi bir madde eklettirip, yine de ne olur ne olmaz 1 yıllık kontrat yapmayı düşünüyorum.

ikincisi, "kardeş kontratı yenilemiyorum, 1 sene doldu hadi güle güle, evi şu kadardan kiraya koyacağım. haberiniz olsun çıkın" diyebilir mi? çıkmıyoruz, kusura bakma deme gibi bir hakkımız var mı?

 
Kontrat her sene otomatikmen yenilenir.

Kontratı kiraları ödediği sürece ve kontrata uyduğu sürece kiracı sona erdirebilir (10 yıl dolmadıysa).

Özetle tefe/tüfe zam oranında kirayı ödüyorsanız ev sahibi size çık diyemez.

Ben ev sahibi olsam öyle bir madde eklemezdim. Çünkü ev sahibinin de siz çıkmadan önce evi kiraya verme ve gezdirme hakkı var. Fakat bu ekonomide ev sahibi zaten çıkmanıza bir şey demez.
  • kindarfil  (22.03.22 16:20:30) 
diyemez. çıkaramaz yani siz istemedikçe.


  • jelly bear  (22.03.22 16:20:35) 
o zaman burada hemfikir olduğumuz konu, bizi çıkaramayacağı yönünde kafasına göre. e güzel bu :)

1 yıllık kontrat yaparak kendimi yine de sağlama alıp, ne olur ne olmaz gidemeyiz edemeyiz vs... "kiracı, kontratı erken sonlandıracağı zamandan en az 30 gün öncesinde ev sahibine haber vererek kontratı sonlandırabilir ve önündeki ayların kira ödemesinden muaf tutulur" maddesini eklettiremez miyim peki? sonra çıktıktan sonra, kalan kiraları ödemek zorunda kalmayayım... :)
  • hooiken  (22.03.22 16:23:20) 
Ev sahibi onay verirse ekletirsiniz. Ev sahibi oturup sizinle yeni bir kontrat yapmak zorunda değil. Siz böyle bir talepte bulunuyorsanız ev sahibinin de kirayı piyasa değerlerine çekme talebi pekala olabilir.


  • kindarfil  (22.03.22 16:24:53) 
tefe tüfenin üzerinde bir artışı yapabilme hakkı var mı @kindarfil? piyasa durumuna çekmek kirayı o kadar kolay mı gerçekten?

kabul etmeme durumunda, ne oluyor? ev sahibi, benim bir kusurum olmadıysa "kontrat yapmıyorum, hadi çıkın" diyebiliyor mu yani?
  • hooiken  (22.03.22 16:29:28) 
niye kontrat imzalıyorsunuz orayı anlamadım ben. sizin kontratınız otomatik olarak yenileniyor zaten yazılı olmasa dahi. yapabileceği maksimum zam da dediğiniz gibi %25 civarı olacak.

evden erken çıkma meselesini kabul edip etmemek ev sahibine kalmış ama kabul etmese dahi sizi çıkarma hakkı yok.
  • hadsafhada  (22.03.22 16:40:12) 
kontrat yenileme diye bir sey yok aslinda, kontrat hep devam ediyor ve evsahibinin maksimum yapabildigi zam tefe tufe. Sebepsiz cik diyemez. Bu noktada kiraciyi koruyor yasa. Sen ben kontrat sonunda ayriliyorum diyebilirsin ama normalde kontratta onun icin bile zaman hukmu olur yenilemeden 2 ay once ayrilacagini belirtmesi gerekir vs. Erken cikma hususunda emsal davalar genelde takibi 2 aylik surenin odenmesinin uygun olugu yonunde karar vermistir dolayisiyla bana boyle bir talep gelse 60 gun onceden bilmek isterim cunku ayni yere gelir.

Ben olsam ev sahibiyle durumu konusurum cikma ihtimaliyle ilgili.
  • wallcan  (22.03.22 16:46:05) 
60 gün önceden de haber verebiliriz açıkcası, yeter ki kabul etsin :)

kontrat imzalama dediğim, yenilenmede bu maddeyi ekletmek istiyorum. o yüzden yeniden bir çıktı almak ve imzalaşmak gerekecek karşılıklı.

%25 evet en fazla. üstünü kabul etmeme hakkım var sanırım. değil mi?
  • hooiken  (22.03.22 16:51:19 ~ 16:52:54) 
@hooiken:

İşte kiracıyı koruyan bir kontrat var burada. Kiracıyı korumak amaçlı bir kere imzaları atınca 10 sene geçerliğini koruyan bir sözleşme var ortada. O yüzden her sene ev sahibi ile oturup kontrat yenilenmiyor yoksa suistimale de açık.

Şu anki ekonomide de doğruya doğru 4-5 yıllık kiracın varsa ve kira tefe-tüfeye göre arttıysa zararda olan bir ev sahibi var.

Özetle şu anki kontrat seni koruyor. Yarın ekonomi ne olacak belli değil. Şu anki kontratı kendi çıkarına değişime açarsan ev sahibi de madem yeniliyoruz benim kira cücük gibi kaldı ona bir bakalım diyebilir.
Şu anki ekonomide seneye o kira iyicene cücük gibi kalacak. Diyorum ki sesini çıkarma, kafasına bir şey sokma. Taşınma zamanın gelince merak etme ev sahibinin işine gelecek önceden çıkman.

Bunu demeye çalışıyorum.
  • kindarfil  (22.03.22 17:15:23) 
@kindarfil:

teşekkür ederim gayet açıklayıcı, atarlanmadım demiştim :)

fakat bu sefer de, "hayır efendim çıkamazsın çıkarsan kalan 6 ayı ödemek zorundasın" der mi? yani hani açıkcası evet, kontrat beni koruyor tabii ki ama orada onu nasıl sıkıştırmak ya da sonrasında nasıl davranmak gerekir?
  • hooiken  (22.03.22 17:18:00) 
@hooiken işte şimdi söylersen kafasını bulandırıp dediğim durumu tartışmaya açabilir. Ha bir şey yapamaz ama taşınma zamanın geldiğinde de gıcıklık yapabilir. O yüzden sana önerim bir şeyleri tartışmaya açma, arasını bulmaya çalış, anladığım genel olarak yasalara saygılı normal artış yapan bir ev sahibin var. Aranı iyi tut, dediğim gibi 4 ay erken çıkman zamanı gelince onun işine gelecek.


  • kindarfil  (22.03.22 17:22:29) 
@kindarfil:

açıkcası ilk 3 sene kontratsız oturduk. yaklaşık 10 aydır, hadi 1 sene diyelim; kontratlı oturuyoruz. anlayış konusunda, yazılı belge hususunda yarın göreceğim ilk defa :)
  • hooiken  (22.03.22 17:24:49) 
Aslında yasal olarak kontrata gerek yok. Fakat söz uçar yazı kalır, o yüzden kira kontratı yapılır. Kira kontratı olmasa dahi bankaya yapılan ödemeler, elektrik-su vs ödemeleri de bir bağlayıcılık oluşturur.


  • kindarfil  (22.03.22 17:37:27) 
Kırtasiyelerden alınan standart sözleşmede kiracının belli bir süre önceden haber veri çıkabilme maddesi zaten var.

Eğer çıkma maddesi yoksa sözleşmede bu durumda max kaporanı yakar bence. Mahkeme ile vs uğraşmaz çünkü zaten senin çıkman onun da işine gelir. Yeniden yüksek fiyattan kiraya verir evi.

Seni 10 seneden önce çıkaramaz ya da 5 seneden önce tefe tüfe den fazla zam yapamaz bu yüzden sana git deme şansı yok.

Kindarfilin dediği gibi eğer sen herhangi bir nedenle sözleşmede yeniliğe gidersen büyük ihtimalle kira zammını da alırsın. Çünkü sıfırdan sözleşme demek sıfırdan yeni kira belirleme demek.
  • zimbirik  (22.03.22 18:21:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.