[]

Temettü kavramının son günlerde shillenmesi üzerine

son günlerde her yerde temettü kavramından çok sık bahsediliyor. ünlü bir borsacının bir sözü vardı "sokaktaki halk bir hissenin adını söylüyorsa, artık onu satmanın zamanı gelmiştir" şeklinde. temettüyü makul ve mantıklı bulur, o yönde bir gelecek planı çiziyordum bir süredir ancak herkes tarafından isminin zikredilmesi ve sürekli aynı firmaların isimlerinin geçmesi biraz şüphemi arttırdı.

temettü deyince akla gelen bazı hisseler shilleniyor mu? yükseltip yükseltip tepeden mi satacaklar? dolar arttı diye grafikler çok cafcaflı görünüyor ve halk buna mı kanıyor.


* shillemek diye saçma sapan bir sözcük kullandığım için özür dilerim, türkçesi aklıma gelmedi. gelince editlerim. buradan linçlemeyin, teşekkürler.

 
çoğu büyük hisse bu aralar temettü verdiği için gündem oldu. bir de bu memlekette altın, dolar, kripto, hisse vs. muhabbeti bitmez çünkü kimse kazandığı ile bir eve araba alamadığı gibi tl'de kaldığı sürece zarar ediyor.

shill mevzusuna gelince. genelde hisse piyasasında gel gel yapmak diye bir tabir kullanılır.
  • lazpalle  (22.03.22 09:54:05) 
Aynısını düşündüm, ama eğer temettü yatırımcılığı niyetiyle bir hisseye girildiyse genelde insanlar kısa vadeli iniş çıkışları çok umursamıyorlar. Bahsi geçen büyük hisselerin uzun vadeli grafiklerine bakınca aralarda sert inişler görülse de hisse değeri olarak kendini bir şekilde toparlamış.

Hatta temettü yatırımcılarından şunu çok duydum, fiyat düşüşünü aynı fiyata daha fazla hisse alabilme şansı olarak görüyorlar.

Ben şöyle düşünüyorum, temettü hissesini düzenli bir gelir sağladığı için tercih ediyoruz. Kira geliri için bir ev almak, ya da bir dükkana ortak olmak gibi.

Aldığımız evin fiyatı düştüğünde ya da çıktığında satıyor muyuz hemen? Kira getirdiği sürece tutuyoruz.

Ama bu tabii benim kişisel görüşüm bir yatırım tavsiyesi niteliği yok:)

Bu arada şirketlerin mali tabloları sitelerinde yayınlanıyor. Şirketin değerinin doğru olup olmadığını anlamak istiyorsanız bu tablolardan analizler çıkarabilirsiniz.
  • anten  (22.03.22 10:25:40 ~ 10:27:42) 
son 3 senedir shilleniyor katılıyorum. benim de bu konuda daha önceden haberim vardı hatta hali hazırda az biraz temettü alan birisiydim fakat ben de rahatsızım bu konuda. çünkü bunu bilen patronlar bu konuyu suistimal ediyor.

shillenme konusunua gelirsek bunun en büyük nedeni sosyal medya. twitter ve ekşi sözlük sayesinde çok popüler oldu. twitter'da birkaç tane temettü emekliliği hesapları var. onu gören masum vatandaş gaza gelip ben de yatırım yapacağım diyor.
  • false pretension  (22.03.22 12:42:54 ~ 15:54:10) 
parasının değeri kalmayan vatandaş böyle böyle yatırım uzmanı oldu :) ama bizim millet uzun vadeli düşünemiyor ben o yüzden emin olamıyorum. Temettü dediğini 10-15-20 yıl düzenli alıp biriktireceksin ki yıllar sonra çok iyi kazanmış ol ve aylık getirisi de iyi hale gelsin, değil mi? Bunu herkes yapamayacak arada satıp çıkan çok olacak bence. Fakat dendiği gibi, her ay düzenli alan falan olursa çok düşmesini de engeller bir direnç oluşturabilir.

bence bu biraz emekliliğe güvenemeyen kesimin yatırımı. Parasının değerini korumak isteyen bir şey alıyor (ev, altın, dolar vs.), gelecekte aç kalmamak isteyen bireysel emeklilik yerine temettü bakmaya çalışıyor.
  • nhk ni youkosu  (22.03.22 13:24:21 ~ 13:25:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.