[]

debe

dün 2000'e yakın fav alan bir entry vardı. debe'de değil. neden olabilir?




 
debe seçimi fav'a göre yapılmıyor. daha önce birçok yazar debe'ye girebilmek için saçma sapan entry yazıyordu her gün. o yüzden alogirtması değişti. 3-4 fav alan entry bile debe olabiliyor. algoritması nasıl belli değil. ama müdahale ediliyor debe'ye. o gün debe olan bir entry ilerleyen saatlarde çıkartılabiliyor. daha önce yaşandı.


  • himmet dayi  (21.03.22 08:06:38) 
Yazıldığı gün debe uygulaması yoktur. Ya da yazıldığı gün içinde değil zaman içinde almıştır favları.


  • baal  (21.03.22 08:41:48) 
Hic suku ve eksi almayan entry debe olabiliyor, mesela almanya,amerika hakkinda bir sey yaz direkt debe.
cok delicesine suku almis entry eger moderasyonun isine gelmiyorsa debe'ye konmuyor.

Tepki cekecek seyleri ozelikle listeden siliyorlar.
Klasik reddit sansuru gibi.
  • divit  (21.03.22 10:00:29) 
Ekşi sözlük politik doğruculuğun zirvesi oldu. Farklı görüşlere yer veren değil, geneli yansıtan ve beğenilen içerikler bu listeye alınıyor. Ve moderasyon müdahalesi var elbette.


  • anten  (21.03.22 10:47:12) 
Ben müdahale olduğunu çok düşünmüyorum. Yani bir entry'nin yüksek fav. alması onun yüksek şukela aldığı anlamına gelmez, ayrıca sözlüğün debe'si kategorilere göre listeleme yapar. Atıyorum spor konusunda aynı anda 3 entry debe'ye girmez mesela ya da sinema veya politikada. Sen dikkat çeken bir entry girersin bu 2000 fav. alır ama yeterli şukelayı almazsa, aynı kategoride daha az fav. alıp daha çok genel beğeniye hitap eden bi entry daha çok şuku alırsa o entry debe'ye girebilir.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (21.03.22 10:53:11) 
@Kaleci Saçlı Forvet

Müdahale var. 'Geçen haftanın en beğenilen entry'leri' listesine girip debe'ye giremeyen entry'ler oluyor. Matematiksel olarak mümkün değil böyle bir şey senin söylediğin mantığa göre.

GHEBE'de şükelaya bakılıyor. Önceki hafta en çok şuku almış 20 entry bu listeye otomatik olarak giriyor. AMA DEBE öyle değil. Farklı bir algoritması var ve moderasyonun işine gelmeyenler DEBE'den çıkarılıyor.

Hemen örnek vereyim. (bkz: #135122593) bu entry geçen hafta en beğenilen 20. entry olmuş. eksisozluk.com

Yazıldığı tarih 19 Mart'ın DEBE listesinde yok:
sozlock.com
  • himmet dayi  (21.03.22 12:00:51 ~ 12:05:48) 
Geçen haftanın en beğenilen entrylerine girip Debe'ye girmemesi normal değil mi abi bu paralel bir şey değil ki. Ben bugün bi entry girerim aksiyon almaz debe'ye girmez sonra bi şey olur bir yerde paylaşılır çok fazla geridönüş alır ghebe'ye girer, bu normal yani benim 3-4 entry'im böyle olmuştu zamanında, bunun altında ben artniyet aramam şahsen.

Ha ama şunu söyleyeyim, insanlar bunu kabul etmiyor etmek istemiyor ama Ekşi Sözlük özel bir şirket, kendisine zarar vereceğini düşündüğü bir içeriği listeye almayabilir, ben olsam ben de almam. Sizin mesela bir şirketiniz olsa şirket içinde yatırımınıza zarar vereceğini düşündüğünüz bir gelişme olsa buna müdahale etmez misiniz? Bu bana çok mantıksız gelmiyor açıkçası, hatta çok da umurumda olan bir şey değil bir kullanıcı olarak onu listeye almışlar bunu almamışlar. Ben açıkçası bu tip minör konularda müdahale olduğunu çok düşünmüyorum ama olursa da garipsemem.
  • Kaleci Saçlı Forvet  (21.03.22 12:15:57) 
Ben zaten moderasyon müdahalesini eleştirmiyorum. Konu o değil. Eski hali çok kötüydü. DEBE'nin yarısı saçma sapan inci sözlük bakınızlarından oluşuyordu. Millet sadece DEBE'ye girmek için uğraşıyordu. Etkileşim almayan entry'leri silip bi daha yazıyorlardı falan.

Asıl konuya dönecek olursak senin söylediğin şey olası evet ama 'çok normal' değil. Çok düşük ihtimalli. GHEBE listesi ile DEBE'yi kıyasla örneğin. Belki de hiçbiri eşleşmiyordur. Algoritmaları farklı çünkü en başta dediğim gibi. DEBE'ye girmek için fav sayısı kriter değil. Şükela sayısı da tek başına bir kriter değil. O yüzden 2000 fav alan ya da o günün en çok şukusunu alan bir entry'nin DEBE'de olmaması çok normal.

Son olarak fav sayısı ile şükela sayısı arasında bir bağlantı yok ama pozitif korealsyon var. Çünkü insanlarda beğendiği entry'yi favlamak gibi bir eğilim var sosyal medya paltformlarındaki alışkanlık nedeniyle. Twitter'de bu fonksiyona 'yer işaretlerine ekle' deniyor ve ulaşımı beğenme butonuna nazaran daha zor. Bu benzerlik yüzünden insanlar beğendiği entry'yi favoriliyor. "Ben buna dönüp sonra bakarım" diye düşünen kişiler azınlıkta. O yüzden fav sayısı bir entry'nin beğenilme sayısı için bir gösterge olabiliyor.
  • himmet dayi  (21.03.22 12:25:16 ~ 12:29:49) 
Bu arada sozluk yonetimi zaten mudahale oldugunu kendisi soylemisti.
Yani boyle oldugunu dusunmuyorum argumani bosa cikiyor.

Mesela kanzuk'a laf sokuyordun hosuna gitmiyordu silemiyordu da debeyi kaldirdi geri getirirken de sansurlu getirecegini soyledi.
Ama sonra sansur isini abarttilar.

Sira bos kalmasin diye hergun almanya entry'si koyuyor adam :)
  • divit  (21.03.22 12:45:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.