[]

Yarı-Otomatik araçta manuel vites değişikliği

Ben normalde manuel kullanıyorum fakat kardeşimin arabasını kullanmak durumunda kaldım o da yarı-otomatikti, ben manuele alıp kullanmak istedim fakat şöyle bir şey oldu: Ben vitesi yükseltmek istediğimde kendim manuel olarak yükseltiyordum düşürmek istediğimde yine kendim düşürüyordum ama sonra baktım ben düşürmeden de aracın kendisi yine düşürüyordu vitesi, bu tüm yarı-otomatiklerde böyle mi? Bir de ben manuel konuma getirdiğimde böyle bir şey yapmasına ne gerek var ben zaten kendim düşürüyorum vitesi, ben düşürmediğimde araç neden inisiyatif alıp kendi düşürüyor ki stop etmemek için mi? E ben zaten manulele alıyorsam demek ki kullanabiliyorum da alıyorum araç neden böyle bir şey yapma ihtiyacı hissediyor anlamadım, öyle bi kaygım olsa zaten direkt otomatikte sürerim biraz saçma geldi bana. Teşekkür ederim.




 
ya nasıl yazacağımı bilmiyorum ama çok karıştırılan bir durum var,
sen vitesi atar atmaz vites büyüyor mu emin misin bundan? piyasada çok bilgi kirliliği olduğu için soruyorum bazı viteslerde sen ileri geri attıkça 1-2-3-4 yazar ama bu vites 3 de 4 de demek değildir vitesi en yüksek hangi mertebesine çekmek istiyorsundur.

yani sen o vitesi 3 e getirdiğinde araba 3 üzerine çıkmaz ama gene otomatiktedir ha sen devir artıp 4 e alırsan vitesi otomatik olarak araç 4 e geçer ama bunu gene otomatik şekilde kendisi yapar sen yapmazsın.

yüksek ihtimal sizinde vitesiniz bu şekilde siz 2-3-4 seçiyorsunuz ama vites gene otomatik olarak değişiyor manuel olarak siz karar vermiyorsunuz siz değiştirmiyorsunuz.
  • basond  (20.03.22 23:41:15) 
Abi yok özellikle dikkat ettim boş yolda; ben vitesi yükselttiğimde yükseliyor, yani üçe dörde beşe alınca yükseliyor, hatta gaza asılıp vitesi yükseltmeyince devir yükseliyor araç uyarı ışığı yakıyor vitesi yükselt diye ama vites düşürürken bunlar olmuyor ben kendim düşürürsem düşürüyorum ben düşürmezsem aracın kendisi vites düşürüp devri uygun aralığa getiriyor.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (20.03.22 23:44:06 ~ 23:52:35) 
O araç otomatik. Debriyaj yok. Yarı manuel olması ani hızlanma yapmak veya düşük vites yüksek devirde yokuş çıkmak için anlık kullanım için. Uzun süreli manuel kullanmak isteden de otomatik vites hep devreye giriyor


  • efruz  (20.03.22 23:56:06) 
He anladım sürekli kullanılmaz yani o şekilde, kullanırken de saçma gelmişti zaten.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (20.03.22 23:58:42) 
Yükseltirken siz yükseltirsiniz. Hatta vites atmazsanız araba bağırır, shift ışığı yanar söner falan.

Ama aracın hızı düştüğünde vites yüksekse ve siz vitesi düşürmezseniz araç vitesi sizin yerinize düşürür. Manuelde nası düşük hızda yüksek vitesle gaza bastığınızda araba devirlenip hızlanamıyorsa, hatta stop etme durumuna geliyorsa, işte bunun yaşanmaması için araç sizin yapmadığınız ya da yapamadığınız vites düşürme işlemini kendi yapar.
  • Arthur Dayne  (21.03.22 00:01:37 ~ 00:02:34) 
Arthur bu bana saçma geldi işte. Yani ben aracı manuele aldığımda "abi ben aracı manuele aldım çünkü bu şekilde kullanabiliyorum, yani vitesi ben yükseltip düşürebilirim sen karışma" anlamına geliyor diye düşünüyordum, öyle olmuyor demek ki.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (21.03.22 00:07:30) 
@Kaleci Saçlı Forvet

Bro, dümenden manuel işte. Araç stop eder yoksa, e araç otomatik ya da yarı otomatik. Stop etmemesi gerek? İşte bu yüzden. Trafik ve taşıt güvenliği falan filan uzun işler. Boşver bas gaza gitsin, bas frene dursun. Manueli manuel arabada kullan.
  • Arthur Dayne  (21.03.22 00:14:02) 
yarı otomatiklerde durum böyle, peugeot da aynı, yarı otomatiklerin hepsinde manuel gibi debriyaj baskı balata vardır, sadece vitesi robot yardımıyla robot debriyaj değiştirir, siz vites düşürmezseniz araba stop edeceği için bunu araç kendisi otomatik yapar.


  • m orak  (21.03.22 03:00:42 ~ 03:01:17) 
4 tane otomatik ve yarı otomatik aracım oldu; hepsinde de frene basınca manuel kullanımda vitesi düşer. bu böyledir. vites artırırken yükseltme aralığını sana bırakır ancak düşerken araç stop etmesin ve yanlış viteste şanzumana yük binmesin diye düşer.


  • mikahakkinen  (21.03.22 10:10:30) 
Öyleymiş hocam ben ilk kez kullandım biraz şaşırdım doğrusu "acaba araba mı bozuk" diye bile düşündüm:)


  • Kaleci Saçlı Forvet  (21.03.22 10:22:08) 
Olay tamamen yazılımla alakalı, hatta uzun süre aşırı yüksek devirde vites değiştirmezsen bi üst vitese atan aracım da oldu (hangisiydi hatırlamıyorum)

Yani "vites düşürmeyi unuttu bu" diye düşünüp vites düşürdüğü gibi, "lan anasını ağlattı motorun, yükseltmedi vitesi" diye vites yükselteni de var.
  • John Bloor  (21.03.22 10:26:35) 
yarı otomatikteki nüans, devir saati çok düşük veya çok yüksek ise senin kontrolünden çıkarıp kendi kontrolüne almasıdır.

yani 2. viteste 1000 devirin altında gitmek mümkün olmayacağı için 1. vitese düşürecektir, aynı şekilde de 4. viteste kesiciye doğru giden bir devir saatinde de deviri düşürmek amaçlı 5. vitese atacaktır.
  • skid row  (21.03.22 10:41:23) 
sen her ne kadar ben manuel araba kullanabiliyorum diyorsan da şanzımanın yazılımı optimum verim için aşağı yönde müdahale ediyor. yani sen gittiğin hızda normalde 3'te gitmen gerekirken yok ben 5'te gideceğim dersen manuel biliyorum diye, araç zaten gaz almayacağı için müdahale edip napıyor bu adam diye kendisi 3'e atacak.

benim aracım tam otomatik, uzun yolda mesela sollama yapacağım zaman f1 kulakçıktan düşürüyorum vitesi, manuel'de olsa da olmasa da vites düşürmek istediğim zaman hemen düşüyor. sonra hızlanıyor araba hemen. ben düşürmemiş olsam kulakçıktan, gaza ani yükselmede zaten otomatik olarak düşürüyor kendisi fakat arada 1-2 saniye gecikme oluyor. veya doğrudan aracımı spor moda alıyorum. zaten o zaman direkt düşük vitesle yüksek devirle gittiği için benim vitese müdahale etmem gerekmiyor.

manuele aldığımda, mesela 110 ile gidiyorum. 6 ileri aracım. 5'e takabiliyorum, 4'e takabiliyorum. ama 3'e alamıyorum. araç buna izin vermiyor manuel de olsa, spor modda da olsa.

ama kalkışta mesela manuelde 2 ile kalkabiliyorum, karlı havalarda öyle yapıyorum patinaja düşmemek için.

sonuç olarak aracın beyni optimum güvenlik ve sürüş kalitesi için olası en iyi ayarı seçiyor manuel veya otomatik fark etmeksizin. manuelde bunu biraz daha kullanıcıya bırakıyor fakat sonuçta kontrol belli oranda hala araçta oluyor.

ha bana soracak olursan, karlı vs gibi özel zemin/hava koşulları, yüksek devirde sollama yapma, viraj öncesi veya virajda yavaşlama vs gibi şeyler hariç otomatik aracı ''ben manuel kullanabiliyorum.'' diye sürekli manuelde kullanmaya çalışmak çok lüzumsuz.
  • reanarchy  (21.03.22 17:00:19) 
reanarchy +1 —aracım tam otomatik ama manuel kullanıma da izin veriyor. ama bu tamamen spor kullanımı desteklemek üzere, yukarı yönleri hareketleri kullanıcının inisiyatifine bırakıyor. ama düşüşleri yine kendisi yapıyor. motor 1100 devir civarına gelirse bir düşük vitese alıyor ama 4bin çevirse de yükseltmiyor.

çoğu aracın konfigürasyonu da bu şekilde. manuel kullanıma geçmek demek; "ben biliyorum, her şeyi bana bırak" -değil de "spor kullanıyorum, vitesi ne zaman yükselteceğime ben karar veririm" anlamına geliyor.
  • kaptankedi  (21.03.22 17:16:08) 
Ben yanlış yorumlamışım arkadaşlar bu olayı, yani manuele alınca kontrolü tamamen bırakıyor zannediyordum ama öyle değilmiş :) Teşekkür ederim.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (21.03.22 17:20:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.