[]

Tezimden çalıntı yapan birini şikayet etmeli mi?

Alanımla ilgili bir tez okumaya başladım, neden bilmiyorum ama çalışmanın önemi kısmından başladım ve ilk okuduğum cümleden anladım benim tezden çalındığını (bende de ne hafıza varmış mübarek:) ya sonuçta kendi uygulamalarını vs yapmış sadece prosedürel bir kısımda benden intihal yapmış. Ne yapmalı sizce?




 
Ne yapmalı bilmiyorum ama ben olsam şikayet eder, uğraşırdım. Böyle utanmazlıklara tahammül edemiyorum.


  • stronzo  (19.03.22 20:14:57) 
Yazdığınız kıstas dışında neler benzerlik gösteriyor bu önemli bence. Her şeyi de intihal olarak yorumlamak yanlış gibi. Sizden başkası bir konuyu bu şekilde çalışıp önemini bu şekilde belirtmiş olamaz mı yani?

Ben genelde ciddi benzerlik varsa ve bana bir şekilde atıf yapılmışsa çalışma içinde sorun etmiyorum.
  • Corpsebridee  (19.03.22 20:21:54) 
Az bisey caldiysa salla gitsin, cok caldiysa duzeltme verip atif yapmasini iste.

Keske benim yazdigim seyleri calsalar uni kutuphanesinde curuyordur simdi.
  • divit  (19.03.22 20:24:17) 
büyükçe bir paragraf ve yüzde yüz benim yazdıklarım, bir virgül veya kelime farklı değil.


  • Fusha  (19.03.22 20:24:18) 
ben olsan şikayet ederim, hırsızlıktan bir farkı yok.


  • kenarortay  (19.03.22 20:30:49) 
Anlamadığım intihal programında nasıl gözden kaçırdıkları.. Nolursa olsun kaynak gösterilmesi gerekiyor anlattığınız gibiyse


  • Corpsebridee  (19.03.22 20:32:13) 
şikayet et.


  • basond  (19.03.22 22:27:13) 
Prosedürel bir kısımda intihal yapmayı sorun olarak görmemiş demek ki (!) Halbuki o kısmı kendi cümleleri ile anlatması gerekirdi. Başka kaynaklardan esinlenme illaki olur ama prosedürel bölüme de doğrudan kopyala yapıştır yapmak bana çok terbiyesizce ve saygısızca geldi. Yine de uğraşmaya değmeyebilir. Ama resmi bir şikâyet olmasa dahi yaptığı şey o kişinin yüzüne vurulmalı bence, yakalandığını bilmeli.


  • bayc  (19.03.22 22:30:38) 
Et valla. densize bak.

Koca tez çıkarıyor ve bu kopyaladıgı yeri oldugu gibi koyuyor mu? Garip değil mi?

Var ya o tezden başka haltlar bile çıkar. Belki başkasına parayla yaptırdı. Çünkü bir konu hakkında koca araştırma yapıyorsun, bir şeyler yazıyorsun. Yani tez yazıyorsun ama okudugun bir metni tezinde paylaşmak istiyorsun ve o metni 30 farklı şekilde yazabilecekken noktasına, virgülüne kadar alıyorsun. çok mantıksız değil mi? O kadar mı üşendi? Sabırsızlık mı? Salaklık mı? Hele ki prosedürse, okudugunu kendi cümlesince yazamayacak kadar mı beyin sisi var.

Git şikayet et kardeşim.
  • halboyle  (20.03.22 00:54:56) 
@Corpsebride, Sonuçta intihal taramasını yapıp da raporu enstitüye gönderen kişi danışman olduğundan eğer tezi yazan kişi "hocasının bir tanesi" ise oluyor işte.


  • deerguy  (20.03.22 03:13:02) 
Çalıntı yapan doktora tezinde yapmamışsa bir şey demezler. Blok halinde sayfalarca çalıntı değilse yine bir şey demezler.

Ama bulgularda araklama varsa işte o zaman her koşulda sıkıntıdır. Tezin esas tez kısmı bulgulardır. Literatürü danışman bile okumamıştır. Hatta yüksek lisans tezlerini hiç okumadan biçimsel olarak bakan hocalar var.

Türkiye'de bu işler baştan sona hatalı. Hem ders yükle hem tezde büyük beklentiye gir derken sonuç böyle oluyor. Bir de bu insanlar çalışıyor bu süreçte.
  • garylineker  (20.03.22 03:16:59 ~ 03:18:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.