[]

abd'deki imkanlar

bir videoda "alt sınıf için burası cehennem ama orta-üst bir geliriniz varsa burası, başka hiçbir yerde olmayan imkanlar sunuyor" deniyordu.

imkanlar derken neyi kastediyor? eğlence sektöründen bahsediyordur herhalde? ama neler var yani, gözümde hiçbir şey canlanmadı. aklıma las vegas geliyor mesela bir tek. bu tip şeyleri kastediyorsa bile aklıma başka bir şey gelmiyor bu tür.


 
Kafanda niye canlanmadı abi paran yoksa homeless oluyorsun ne bileyim torbacı falan oluyorsun ortalama 30 yaşında ölüyorsun, orta sınıfsan işin gücün oluyor biraz daha iyiysen evin araban falan oluyor uzayıp kısalmadan yaşayıp gidiyorsun üst sınıfı da işte hayal et edemiyorsan bu kötü bir durum.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (17.03.22 18:16:03) 
alt sınıfı ve orta sınıfı anladım zaten, üst sınıfı da genel olarak hayal edebiliyorum ama bu konuda abd'yi özel yapan şey nedir? çünkü diyor ki "abd, başka hiçbir yerde olmayan imkanlar sunuyor". fransa'da da yat, villa, ferrari alabiliyorsun, almanya'da da, hatta muhtemelen romanya'da da. abd'de ekstra olarak neyi yapıyorsun? las vegas'a gidersin. başka?


  • hlot  (17.03.22 18:19:13 ~ 18:21:02) 
Amerikan rüyası işte. 10 bin dolara ikinci el güzelce bi araba alıp 30 yıllık mortgage ile o bahçeli güzel eve sahip olmak, gibi gibi, değil mi? Benim aklıma gelen bu ve yapan var cidden.

İş kurmak geliştirmek olarak da abd çok iyi diyorlar hep.

edit: hayır Avrupa'da bu dediklerini tam olarak yapamıyorsun. Avrupada en düşük maaşla en yüksek maaş arası çok yakın. Duyduklarımda hep alt çalışan 2000 euro alıyor kaç yıllık düzgün çalışan 3500 euro alıyor mesela. ABD'de gerçekten zengin olabileceğin paralar kazananlar var.
  • nhk ni youkosu  (17.03.22 18:21:14 ~ 18:22:21) 
amerikan dream iste.

3-4 araba, klasik, ustu acik, suv, ne istersen.
butun bu arabalari parkedebilecegin yuzolcumune sahip bir arsa ustune kondurulmus havuzlu falan mustail ev.
envayi cesit "oyuncak" a sahip olma imkani (ATV, karavan, harley...)
istersen evin icinde kendine man cave yaratabilme imkani.
VS

evde seende $100k uzeri para getiren iki kisi varsa bunlara rahat ulasirsin.
  • cooperr  (17.03.22 18:38:29) 
üniversite öğrencisiyken krediyle lamborghini gallardo alıp, kiraya vererek, diğer lambogrhini veya ferrari'yi alıp, al sat yaparak, para kıran adamlar var abd'de. veya allocation dedikleri naneyi satan ve para kazanan var. mesela porsche 911 gt3 piyasaya çıkacak. sen 4-5 tane sipariş ediyorsun. araba nadir olduğu için bayi satış fiyatından fazlaya satabiliyorsun. bunlar amerikada olur.


  • rain when i die  (17.03.22 18:55:50) 
Kuzenim liseyi bitirir bitirmez ABD'ye gitti. Önceleri klasik hepimizin bildiği pizzacı da çalışma, benzin istasyonunda çalışmayla başladı. Orada buranın lise diplomasını fark dersleri vererek kabul ettirdi ardından iki kere üniversite okudu. Tabii tüm bu süreçte gerçekten hedefine ulaşmak adına ciddi bir motivasyon gösterdi. Yaklaşık 26 yıldan bu yana orada yaşıyor, kendisi çifte vatandaş. Ayda üç dört defa görüntülü konuşuyoruz, yaşadığı hayatı burada yaşamak için koç holding ya da sabancı holding ceo'su olmak gerekir sanırım. Mesela gerçekten büyük bahçeli ve havuzlu (içinde saunası orta büyüklükte kapalı havuzu vs var) tipik Amerikan evi, eşinin ayrı Mercedes G serisi jipi, kendisinin ayrı son model ve full donanım Audi Q8 arabası var. En son konuştuğumuz da üçüncü evlerini alabilmek için bankadan mı, emlakçıdan mı bir yerden mortgage için cevap bekliyorlarmış. Bu adam liseyi yeni bitirmiş orta derecede ingilizceyle gitti Amerika'ya. Tek avantajı dayısının BM görevlisi olarak o yıllarda ABD'de bulunmasıydı. Ki dayısı da 2 sene sonra ABD'den başka bir ülkeye geçti. Düşünün işte sıfırdan başlayan bir göçmen bile 15-20 senede çok rahat bir hayat yaşayıp, üzerine mal mülk edinebiliyor ve tüm bunları yaparken gerçekten hayatı da yaşıyor. Ben tüm konuşmalarımız da şunu anlıyorum, bizler hangi vasıfta olursak olalım bu ülkede sadece nefes alıp veriyoruz. Bu sadece maddi anlamda değil, manevi anlamda da böyle.


  • skzr  (17.03.22 19:12:52) 
Bence sadece maddi açıdan düşünmemek lazım. Gelirin yüksekse çok iyi üniversitelerde okuyabilirsin. En iyi üniversiteler ABD'de. Sana belki de son teknolojiyi sunacaklar. Avrupa'da da iyi üniversiteler var tabii ki ama bir MIT yok.


  • dissendium  (17.03.22 19:14:43) 
tamam, burada araba almak zor ama maddi durumun ortanın üstüyse şehir dışında bir yerde kendine havuzlu villa yaptırabilirsin. zaten abd'de de şehir içinde villan olması için milyarder olman lazım. diğerleri de gidiyor kasaba gibi bir yerde villa yaptırıp her gün birkaç saat araba sürüyor. burada en azından bunu yapabilirsin.


  • hlot  (17.03.22 19:50:38 ~ 19:53:18) 
@ hlot

mevzu bir tane araba + villa degil.

Soyle bir ornek vereyim, bir musterim var ufak bir sirket, adam petrol firmalarinin sahada kullanmasi icin pompa, paslanmaz celik boru falan uretimi yapiyor. Yaninda 5-6 eleman calistiriyor. Bir tane ofis/depo karisik yeri var, bir kismini araba garaji yapmis, gel arabalara bak ilgileniyorsan dedi.

Iceri girdim, 12 araba saydim. Bunlardan 6'si mustang ve ayni 3 arabadan ikiser tane almis. Mustanglerden 3 tanesini kullaniyor, diger ucu lift uzerinde posetinde duruyor.

Iste bu tarz ufak tefek simarikliklar yapabilme "imkanin" var. Ve bu adam oyle ultra zengin bir eleman degil. Oyle olsa zaten adama ulasamazsin..
  • cooperr  (17.03.22 20:43:34) 
@yoq: herkes hasta olmamaya ugrasiyor, bir yerin kirildigi, bir sey oldugu zaman hayatin kayiyor. Boyle cok ornek var. Bu diget her seyi goturuyor. Egitim de cok pahali evet. Milyonlarca insan ogrenim kredisini nasil odeyecegiz diye kara kara dusunuyor.


  • hlot  (18.03.22 17:01:40) 
Orada arabasiz hicbir yere gidemiyorsun zaten, o yuzden herkes araba almak zorunda. Luks degil yani araba. Obez olanlar da en sacma yiyeceklere paralari yettigi, onlari yemek zorunda kaldiklari icin obez.


  • hlot  (18.03.22 17:44:43) 
@ yoq

"ödemeyemeyince bizdeki gibi hastanede rehin kalmıyorsun" - benim bir tanidigi rehin aldilar valla. Apandisiti patliyor, zaten baska hastaliklari da var. Acil yatiriyorlar, 1 hafta hastanede kaliyor. $45,000, arabasini satti cikabilmek icin.

"çocuk abd vatandaşı olsun diye, amerika'da çocuk doğurup ödeyemeyeceğini beyan edip basıp türkiyeye gelen insan tanıyorum." bence burada hikayenin tamami sana anlatilmamis. :)
  • cooperr  (19.03.22 01:10:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.