[]

eurobond nedir ne degildir

selam arkadaslar,
eurobond hakkinda soyle kapsamli bir rehber ariyorum, video olur makale olur fark etmez.

neden eurobond'a yatirim yapmaliyiz, riskleri nelerdir vs soyle guzelce aciklayacak bir rehber ariyorum. spesifik olarak da 1-2 sorum var:
1-atiyorum 2036 vadeli, yatirdigimiz ana paraya 2036 yilina kadar dokunamiyor muyuz mesela? cekmez istesek ekstra ucret var mi?
2- bu kupon odemesi opsiyonel mi? kupon odemesi alsak mesela 2036 yilindaki ana paramiz hic degismiyor mu olacak? atiyorum 100 bin dolar koyduk simdi, 2036 yilinda gene 100 bin dolar olarak mi kalacak ana paramiz kupon odemesi alirsak?

 
www.hisse.net
Surayı oku bence fikrin olur baya. Sorularına gelirsek
1- 2036yılına kadar istediğin her an satabilirsin eurobondu. 100bin dolarlık aldın diyelim 120bin dolar da olabilir 80bin dolar da vade öncesi satmak istersen. Eğer satarsan vergi çıkma olasılığı var para kazancında.
2-kupon ödemesi belirli oluyor her eurobondta. 2036vadeli olan yılda 2 kere yuzde 3.42gibi bir kupon odeyecek mesela. 100bin dolarda 3400dolar ocakta 3400eylulde alcaksın gibi. Vade sonunda da 100bin dolarını geri alcaksın.
  • solenkol  (17.03.22 13:04:50) 
hisse.net'te baya bi bilgi bulabilirsin oku mutlaka detayları.

sadece şunu belirteyim eurobond temelde uzun vadeli yatırım aracıdır.

mesela 2036 vadeli eurobond alıp vadesinden önce satarsanız al sat arasında kur farkı dahil vergi çıkar. bu vergi yüzünden paraya ihtiyacınız olursa gereksiz yere baya vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
o yüzden ihtiyacınız olmayan para ile eurobonda girmenizi tavsiye ederim.
  • nuisance  (17.03.22 13:49:37) 
Soru sahibinden özür dileyerek bir soru sormak istiyorum eurobond özelinde.

- Diyelim ki benim çok param var, 5 milyon dolarlık da eurobond alabiliyor muyum yoksa hisse senedi gibi piyasaya ilk sürüldüğü zaman orantısal ya da başka yöntemlerle talep edenler arasında paylaşım mı yapılıyor?

- eurobond ihraç eden kurumun vade sonunda ya da faiz ödemesi zamanı geldiğinde bu parayı ödeme garantisini veren bir kurum/kuruluş var mı?
  • skzr  (17.03.22 14:15:32) 
@skzr 5mio usd cok para değil eurobond için . Sadece 2036kağıdından 2.75 milyar dolarlık ihracı var hazinenin.
Gidiyorsun bi bankaya hangi kağıdı ne kadar nominal alcağını soyluyorsun, fiyatı beğenirsen alıyorsun bu kadar:)
Bu ihraçlar türkiye cumhuriyeti hazinesinin. Eğer ki türkiye default ederse vaden geldiğinde ödemez tabiki:) mesela rusya suan dolar cinsi eurobondları ruble ödeyeceğiz demişti eğer sıkıntı olursa.
  • solenkol  (17.03.22 14:36:57) 
  • archmage mahmut  (17.03.22 14:47:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.