[]

İş kurmak için (kozmetik-kişisel bakım) yanlış zaman mı?

Selamlar duyuru sakinleri,

Ekonomik gidişatı herkes görebiliyordur. Sizce internet üzerinden küçük çapta bir girişim için (kozmetik/ kişisel bakım vb. üzerine) yanlış bir zaman mı?

Kimisi "Mart sonu kötü olacak" diyor, kimi "Mayıs'ta patlayacak enflasyon/dolar" vs diyor. Zam gelmeyen gün yok.

Yanlış bir zaman mı? Hata mı olur küçük de olsa bir iş girişiminde bulunmak? "İlk girişimler her zaman batar" diyen de var sözlükte falan. Öngörüleriniz ışığında tavsiyelerinizi ve düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

 
Global olarak savaş dursa bile ekonomik yaptırımlardan dolayı finansal etkisi diyor analistler.
Tr içinde de, genelde yatırımlar seçim sonrasına ertelenir, belirsizlik varken kimse birşey yapmak istemez. Kuracağınız işin dinamiklerini en iyi siz bilirsiniz, ekonomiyi değerlendiren uzmanlar var, Mahfi Eğilmez gibi onları dinleyip objektif bilgi edinebilirsiniz.

  • ya volna  (16.03.22 15:41:39) 
Risk yönetimi hemen hemen her ekonomik durumda geçerli, ister yatırım yapın ister iş kurun, ne yaparsanız yapın ama o yaptığınız şey batarsa siz batmayın.

1 - yapacağınız iş tutmayabilir, bu nedenle toplam paranızın yüzde X'ini bu işe ayırın ve küçük küçük başlayın.
2 - her zaman için kazanmayacağınızı unutmayın, bu nedenle ileride oluşabilecek zarar durumlarında kullanabileceğiniz bir miktar parayı ya ilk maddede belirtilen miktar içerisinden yada toplamdan geri kalan miktar içerisinden yine belirli bir miktar'ı bu iş için kullanacağınızı da hesaba katın.
4 - pazarlama ürün/hizmetlerinizi tanıtmanız için önemli, bunun içinde bir miktar'ı ya X'in içerisinden, yada toplam geri kalandan belirli bir miktar parayı kullanacağınızı da hesaba katın.
3 - elinizdeki bu iş için yatırdığınız para bitince (diyelimki tüm yukarda yazanlar toplam paranızın %50'si kadar ve bu miktar 20 bin liraya tekabul ediyor ve sz bu parayla yapabileceğinizi düşündünüz), işi kurtarmaktan vaz geçin ve işi durdurun. elinizde kalan parayı batan bir iş için harcamayın.

genellikle en çok bu aşamada hata yapılıyor ve risk miktarı büyütülüyor, iş batıncada kişinin kendi de batmış oluyor çünkü elindeki tüm nakiti harcadı, üzerine borçlandı ve ödemeyedi. Bunu sadece kişiler değil koca koca şirketlerde yapıyor. bu duruma düşmediğiniz sürece her ekonomik durumda iş yapılır. sadece hangi pazar'da iş yapacağınız önemlidir. onun kararı da sizdedir.
  • selam  (16.03.22 15:58:28) 
Başlamak için can atıyorsan hemen başla, şüphelerin varsa bekle.
Bu ülkede en son ne zaman "iş kurmak için doğru zaman" oldu ki.

Belki de başlamak için en doğru zaman bugün, çünkü Mayıs'ta başlamaya kalksanız dolar fırlamış olacak ve satmak istediğinizi ürünleri alamayacak, ürettiremeyeceksiniz.

Bu arada hiçbir girişim hata olmaz, başarısız bile olsa sayısız şey öğretir.

Kolay gelsin,
  • michael_knight  (16.03.22 16:27:58) 
Zaman çok doğru zaman. Kozmetik 2. Dünya savasında bile yükselen trend. Müşteri psikolojisi bilmeyen,milyonlarca kadının alışveriş alışkanlıklarından habersiz kişilerin fikriyle iş yapmayın. En ölümsüz ve her krizde katlanarak büyüyen iki sektörden birini seçmişsiniz bu açıdan bile tebriği hakediyorsunuz.

Ancak bunlar sizin kozmetik içinde başarılı olacağınız anlamına gelmiyor tabi ki. Hangi kozmetiği kim nerede nasıl satıyor sorusuna baglı cevabı.
  • deer hunter  (16.03.22 16:45:55) 
Öncelikle hepinize teşekkür ederim.

@ya volna, işin dinamiklerini bilmiyorum aslında:/ kendi alanım da olmadıgı için ve ekonomik koşullardan dolayı kötü bir fikir mi emin olamıyorum. Mahfi Eğilmez aklıma gelmemişti, bir bakayım.

@selam, hocam aslında bahsettiğiniz noktaların bir kısmı benim de aklıma geldi. yani en azından contingency plan veya emergency anlamında kenarda bir miktar sermaye hiç ellenmeden durmalı sanırım. Ancak işte bu satış, maliyet hesaplama vs vs bu konular alanım olmadıgı için emin olamıyorum.

@michael_knight, Mayıs'ta doların fırlayacağına dair öngörünüzün temeli nedir? bu aralar gündemi pek takip edemedim, mevcut gelişmeleri kaçırmış olabilirim. neden böyle dediniz acaba? (kur korumalı mevduat ile mi alakalı?) Bir de, sonuçta bir seferlik birşey olmayacagı için örneğin bugün başlanmış olsa, Mayıs'ta da işe devam edileceği için bahsettiğiniz olumsuz etkilenmeyi o zaman da yaşamış olacagız.Yani o zaman kötü bir fikir mi? Çünkü Mayıs'ta da ürün tedarik etmek durumundayız???

@deer hunter, kesinlikle katılıyorum söylediklerinize. aslında ikinci paragrafınızda değindiğiniz rakip analizi gibi birşey sanırım, gerek bu konuda gerekse yukarıda değindiklerime dair sadece kişisel gözlemlerim var elimde. bu arada, sözünü ettiğiniz diğer sektör hangisi acaba? merak ettim.
  • scientia dux vitae certissimus  (16.03.22 21:56:01) 
arkadaşların belirttiği gibi risk her zaman var. bundan sonra daha iyi olacağına dair bir garanti de yok. eğer riskin büyük değilse bence hemen başla gitsin. artı olarak kozmetik ve kişisel bakım şu dönemde deli popüler. instada her fenomen ıvır zıvır serumların, yüz maskelerinin reklamını yapıyor. acayip para kazanıyorlar şu dönemde.

asıl risk mevcut ekonomik durumdan ziyade senin beceri ve tecrüben bence. eğer yeterince becerin ve tecrüben varsa bu dönemi fazlasıyla avantaja çevirebilirsin. satış, maliyet hesaplama vs alanın değilse en azından bu konulardan anlayan bir ortak al. çünkü mal ne olursa olsun işin %99'u bu.
  • roket adam  (16.03.22 21:57:47 ~ 21:58:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.