[]

yıllardır kira geliri vergisi vermiyorum

bugüne kadar bir ses çıkaran da olmadı. kira bankadan yatıyor. yaptırımı ne bunun 10 sene sonra ne ceza gelir mesela?

devlet niye milleti uğraştırıyor? yok form doldur yok şunları gider göster ben muhasebeci miyim kardeşim? emlak vergisi gibi, mtv gibi de ki şu kadar borcun var ben de ödeyeyiym. beni niye uğraştırıyorsun hayret bir şey.


 
hazır beyan gibi bir site kurdu kaldı ki çok kullanışlı.

sen yakalanırsan istisnadan faydalanamazsın.

normlde yaklaşık 1-2 kira tutarı vergi çıkar, sende ise bu çıkacak tutar 10.000 TL diyelim.

Ayrıca 10.000 ceza gelir sonra bu 20.000 TL ye faiz işletir.
  • liberal  (16.03.22 14:39:17) 
vergide zaman aşımı 5 sene.

incelemeyle ortaya çıkarsa yıllık kira geliri istisnasını kullanmadan tüm gelir üzerinden hesap yaparlar, bu hesapla çıkan vergi kadar ceza üstüne bir de faiz ödersin.

peşin ödense keşke. haklısın. kirayı ödediğinde bir kısmını banka alıp devlete ödesin, en güzeli.

mtv, emlak vergisi gibi vergileri elinde tuttuğun varlık üzerinden ödüyorsun. maktu vergi. kira ise gelir vergisi, gelir elde ettiysen ödüyorsun. normalde doğrudan yani gelir vergisinin mantığında gelirini beyan etmen gerekir. mtv'de aracın olduğunu beyan etmene gerek yok devlet biliyor, kayıt altında. ama evini kiraya verdiğini ve bundan gelir elde ettiğini devlet takip edemez. ancak kendin veya kiracın senin adına ödeme yaparken kira ödemesi diye beyan ederse. yine gördüğün gibi beyan usulü. evin var diye kira gelirin olmak zorunda değil.
  • gabe h coud  (16.03.22 14:40:22 ~ 14:42:11) 
@gabe, ben de aynı şeyi söylüyorum aslında. bana her ay bankadan "kira ödemesi" diye ödeme geliyor resmi olarak belli. e beni niye yoruyorsun belli ki kirada evim var. teknoloji çağında uğraştığımız saçmasapan işler işte.

neyse teşekkürler.
  • yazar yazmaz yazan yazar  (16.03.22 15:19:59) 
ses çıkaran öyle olmaz tabii ki, devlet tek tek takip mi edecek herkesi. bi kere sararlarsa ama geriye dönük bakıyolar. benim ailem sıradan vatandaş, bir kere başlarına geldi. bir tanıdığımın daha gelmişti. şans işi tamamen.
hazır beyan sistemi kolay. muhasebecilik gibi değil artık, eskiden zordu.

her ay bankadan kira ödemesi mi geliyor, adamın sana borcu mu var taksit taksit ödüyor devlet ne bilsin. o nedenle senin beyanın esas.
  • kenarortay  (16.03.22 15:24:05 ~ 15:24:48) 
Abi devlet nasıl bilecek? Yani diyelim sen elden aldın ya da sana banka hesabından para geldi ama kira demiyor.

Fransa'da yaşıyorum, burada da beyan ile. Yıl sonunda kira geliri beyan ediliyor ve devlet vergilendiriyor. Burada da vermeyen var, yakalanınca öpüluyor işte.

Yani devletin herkesin banka hesabını, gelirlerini her ay tek tek takip edip hesaplaması gibi bir şey olamaz.
  • logisticsmanager  (16.03.22 15:39:25) 
Kiracı ödeme yaparken "Kira ödemesi" diye işaretlerse, online vergi dairesinde görebiliyorsun. Oradan da beyana dönüştürebiliyorsun.

Bu yıldan itibaren beyan edip ödeyin bence, sonra başınıza dert olmasın. Bir noktadan sonra radara takılırsanız, geriye dönük ceza üzer.
  • kaptankedi  (16.03.22 16:31:22) 
Evi alırken eger gerçekten aldıgın tutardan harç aytırdıysan evden 5 sene kira vergisi ödemesi çıkmaz, gerçek gider hesaplarsın sana sıfır vergi çıkar, sadece damga vergisi ödersin 132,30 TL.

Şimdi devlet senden otomatik her ay %20 kesinti yatırıp sonra bana dilekçe ver ben fazlaysa sana iade ederim dese daha mı iyi olur?
  • liberal  (16.03.22 16:45:27) 
bu arada açıklamaya kira yazıp yazmaması önemli değil, seçenek olarak kira seçmesi lazım ve hazırbeyan'da e devletile girince bunu da görebilirsiniz.


  • liberal  (16.03.22 17:12:38) 
Elden kira verilirse hiçbirşey olmaz. Ben kiracı olarak o şekilde 11 yıl oturdum. Kimse ne bana geldi ne ev sahibime.
Ama elden ödemeninde sıkıntıları var, ev sahibi olarak hiçbir hak hukuk talep edemezsin sorun çıkarsa kira ödememezliği gibi fln

  • les yeux blanches  (16.03.22 19:39:56) 
dünyanın her yerinde beyana dayalı vergiler vardır. bu gayet normal bir durum. devlet ara ara kontrol ve operasyon yapıyor (sanırım para bittikçe dadanıyorlar), malum bu dönem ekonomi sıkıntılı, yakında çıkar kokusu.


  • roket adam  (16.03.22 22:00:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.