[]

adetin 2. günü doğum kontrol hapına başlamak?

Merhabalar, kız arkadaşım için soruyorum.

Kız arkadaşım dün öğlen regl oldu ve doğum kontrol hapına başlamak istiyor fakat dün çeşitli sebeplerle alamadı (yasmin'i var).

-İlk gün alması gereken hapı 2. gün alması sorun olur mu?

-Yoksa, 2. gün olduğu için, ikinci gün hapıyla mı başlaması icap eder?

-Bu hapı akşam almak mı mantıklı, sabah almak mı?

www.ilacrehberi.com
sitede şöyle diyor:

Kullanım: Tabletler blister ambalaj üzerinde gösterildiği sıra ile, hergün yaklaşık aynı zamanda bir miktar sıvı ile alınmalıdır. 21 gün boyunca birer tablet alınır. Yeni bir pakete 7 günlük aradan sonra geçilir. Son tablet alımını takiben 2-3 gün sonra kanama başlar ve yeni pakete geçilmeden önce kesilmeyebilir.  Başlangıç: Bir önceki ay hormonal kontraseptif kullanımı yoksa: Tabletler kadının normal siklusunun ilk günü (kanamanın ilk günü) alınmaya başlanmalıdır. 2. ve 5. günler başlanması da kabul edilebilir ancak bu durumda ilk yedi gün için önerilen bariyer yöntemi ilk siklus boyunca kullanılmalıdır......

yani 2. gün başlarsa, 9. güne kadar ekstra korunmamız mı gerekiyor? Ne anlamalıyım bundan?

Teşekkürler.

 
doğum kontrol hapı adetin 3. günü alınmaya başlanır.
21 gün boyunca hergün aynı saatte alınmaya devam edilir.
21 gün sonrasında 7 gün ara verilir.
tekrar adet görülme tarihi ne olursa olsun hapa ara verilen 7 gün sonrasında yani 8.gün alınmaya tekrar başlanır ve bu döngü bozulmadan devam edilir.

yani 21 gün hap 7 gün ara... bu şekilde kullanım devam edildiği takdirde extra bir korunmaya gerek duyulmaz. hapa başladığı andan itibaren korunma da başlar...
  • thebitterend  (11.06.10 16:38:26) 
eklemeyi unutmuşum. doğum kontrol hapları her bünyede aynı etkiyi göstermese de genellikle mide bulantısına neden olur. o yüzden hapın akşam yatarken alınması daha iyidir.

judagor;
zaten tüm korunma yöntemlerinin başarı oranı %97 ile 98 arasındadır.
  • thebitterend  (11.06.10 16:49:47 ~ 16:56:42) 
arkadaşlar risk oranlarını merak ettiğimi söylemedim ben. doğum kontrol hapları yumurtlama işlevini devre dışı bırakır. bu durumda gebeliğin oluşma riski, sizin süper lotoda 6lı bilme şansınıza eşittir. tabii bu düzenli kullanıma bağlı.

risk %1 bile olsa, düzenli doğum kontrol hapı kullanan ve başka bir şekilde korunmayan herkes yılda bir hamile kalırdı. oldu olacak başımıza saksı düşecek diye sokağa da çıkmayalım? biraz akıllı yorumlar bekliyorum, lütfen.

bu hapın nasıl kullanılması gerekiyor? o siteden alıntıladığım yerde anlatılmak istenen kesin ifadelerle ne? asıl soru bu.

sorularla kesin sınırlarını çizdiğim alanın dışına çıkmanız ve başka yanıtlar vermeniz bir işime yaramıyor.
  • andy kaufman 2  (11.06.10 17:07:02 ~ 17:08:44) 
thebitterend,

yazdığın tıp sitesinde yazanlarla çelişiyor. 1. gün başlanması gerekiyor yazıyor orada.
  • andy kaufman 2  (11.06.10 17:09:42) 
ben tam 4 yıldır bu hapı kullanıyorum.
jinekoloğum bana ne şekilde kullanmamı söylediyse onu uyguladım.
ve az önce de bunu sana yazdım...
hiçbir sorun yaşamadım 4 yıldır ve yılda bir jinekoloğuma görünürüm.
sana tavsiyem tıp sitesinde yazanlarları dikkate almak yerine bir jinekoloğa başvurmanızdır.
  • thebitterend  (11.06.10 17:15:33) 
@thebitterend sağol, peki kullandığın ilacın markasını sorabilir miyim? o ilacın prospektüsünü okumak isterim bir de.


  • andy kaufman 2  (11.06.10 17:22:22) 
ben ilk başta doktorumun tavsiyesiyle yasmin'i kullandım.
ama bende mide bulantısı yaptığı için ginera'yı kullandım.
bir süre sonra o da bende mide bulantısına yol açtı.
son 1 yıldır diana 35 i kullanıyorum. ve çok memnunum.
  • thebitterend  (11.06.10 17:28:10) 
ben beşinci günü başlamıştım, doktor kontrolünde. ilk 5 gün içinde alınmaya başlaması lazım. akşam alınmasını mide bulantılarını önlemek için tavsiye ederler.


  • peki  (11.06.10 17:57:00) 
fark etmez. adet sürdüğü müddetçe başlanabilir. ilk ayda da korumaya başlar ama emin değilsen ek koruma uygularsın.


  • trista  (11.06.10 18:09:40) 
ben de yasmin kullaniyorum doktor tavsiyesiyle, bana 3. gunu basla demisti. [prospektuste 3. gun yazmiyor] ilk hafta yine de tedbir amacli prezervatif kullanin derim. (bu arada yasmin'de ara 7 gun degil 5 gun bildigim kadariyla)


  • kayranin kedisi  (11.06.10 21:01:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.