[]

Zalim ev sahibi hk.

5 seneden fazladır evinde oturduğumuz 1 kere bile kirasını aksatmadığımız yurt dışındaki ev sahibimizin dün vekili arayıp 1.600 tl olan kira çok düşük kaldı 3.000-tl yapacağız diyor.

Sözleşme yenileme tarihi Temmuz ayında.

Temmuz gelmeden böyle bir talepte bulunamıyor ama 5 seneyi aşkın süredir evinde oturduğumuz için kira tespit davası açıp bizi zor durumda bırakabilir mi?

Önceki senelerde kirayı kanunda olduğu gibi enflasyon artışı kadar yaptık.

 
ev sahibiniz zalim degil, hayirsever biri olmak zorunda da degil

kirayi duzenli odemek ise iyi biri yapmaz,

ev sahibiniz dava acabilir, kazanirsa dava suresi boyunca gecen zamandaki kira farkini tahsil eder.

konusarak bir orta yol bulmaya calisin dava surecine girmeden.
  • cairo  (11.03.22 15:58:26) 
www.google.com

Şurada anlatmışlar. Sizinki 5 seneyi geçmiş olduğu için, benim çıkardığım sonuç, evet açabilir.
  • el conquerador  (11.03.22 16:05:32) 
bilirkişi değilim.

ben olsam bu art niyete ne yaparım. sözleşme zamanı mevcut tüfe mi göre neyse işte ona göre artışı yapar, paramı yatırır bakarım önüme. gerisiyle uğraşırlarsa buyursun uğraşsınlar. versinler mahkemeye, o size gelene kadar bi sene daha oturursunuz. öyle adam çıkarmak kolay mı. çıkaramazlar da. hani bi dede vardı, evden çıkarmak istediği kiracısnın kapısını kırmıştı. adam çıkaramadıgı için ve ucuza kaldıkları için bunu yapmıştı deli amca.

öyle "keyfim böyle istedi, şimdi böyle" yok.

şimdi eski kiracısı olan ev sahiplerinin hepsinin derdi bu; "sen çıksan burayı şu kadara veririm!" kira artışları yüzünden millet evinden çıkamıyor, ev sahipleri çıkarmak ya da böyle bir anda inanuılmaz zamlar yapmak istiyorlar. kusura bakmasınlar.

evet, mahkemeye verirde sen keyfine bak. biz kiracımızı "kira vermiyor" diye mahkemeye verdikte ne zorlandık. adam o sürede bedava oturdu. alacağımız parayı netleştirdik resmi olarak bi de çıkarmak için ayrı, parayı tahsil için ayrı ayrı şeylerden bahsetmişlerdi. ölme eşeem ölme. defolup gittiler. para mara da almadık
  • halboyle  (11.03.22 16:09:00 ~ 16:11:37) 
Bölgede rayiç bedel 3000 olduysa çok zorlamadan 2750 gibi bir yerde anlaşmaya çalışın. Dava açarsa kazanır ve bir de mahkeme masrafları ödersiniz.


  • kaptankedi  (11.03.22 16:32:55) 
yasal olarak 5. yilda bu hakki var. tabi mahkemeden ne sonuc cikar o bilinmez.

bolgeniz de bir kira arastirmasi yapin ona göre karar verin. zaten 5 yili goz ardi etseniz bile sizin kira muhtemelen 2.000 tl civari olacaktir. mahkeme ile ugrasmadan 2 ile 3 arasinda bir noktada anlasin derim.
  • helenart  (11.03.22 16:33:19) 
Eğer şu an evin bedelinin 3000 edeceğini düşünüyorsanız bile versinler mahkemeye sonuç gelene kadar oturun. Sonuçta eski kiracı olmanın yeni kiracıdan bir farkı yoksa tek tip kiraya gidilsin. Yasal olarak haklı yerdesiniz her 5 yılı dolan çakallık peşinde koşmasın.


  • lcha  (11.03.22 16:54:03) 
Cairo +1
ozetle ev sahibiniz size iyilik yapmak zorunda değil.
Ev sahibi de kiracı da kendi penceresinden haklı. Anormal bir dönemden geçiyoruz ve sinir sahibi olmanızın bir gereği yok. Arayın orta yol biryerde anlasın. Başka Oluru yok. Ama olacakları söyle söyleyeyim.
Sigortali ise sahip, evi ailesi sorumlulukları olan bir insansanız, davayı açar parayı sizden çatır çatır alır.
Yok ben itlik, serserilik ustadiyim; benden para alacak adamın alnını karışlarım diyorsan evet alamaz.
Ev sahipleri de öyle dava açayım kafasında pek olmaz. O da biliyor işin süreceğini. Ev sahibi ile iletişim kurun.
  • allah yazdiysa bozsun  (11.03.22 17:11:57) 
Arkadaşlar öncelikle hepinize cevap ve yorumlarınız için teşekkür ederim. İçimizdeki arkadaşların bazılarının ev sahibi olma ihtimaliyle çok objektif yaklaşmadığını hissettim. :)

TÜrkiye gibi ortalama kiracı kalitesinin çok iyi olmadığı bir ülkede ev sahibinin evini kendi evim gibi koruyarak 6 sene boyunca duvarına tel çivi çakmadan oturdum. Demirbaşları ile ilgili tüm arızaları kendi elimle tamir ettim.

Kendisi yurt dışında yaşıyor.Oturduğumuz apartmandaki dairelerin yarısının sahibi. Şu dönemde paraya ihtiyacı en az olan insanlardan biri.Biz ise tek memur maaşıyla çocuk büyütme derdinde olan bir aileyiz. Tavrını bu yüzden acımasızca bulup zalim dedim ki TDK sözlük anlamı da bu.

Ben kira artış dönemi olan temmuz ayında haziran ayı enflasyon oranına ve piyasa koşullarına göre yeni kira bedelini 2.500 TL den düşük yatırmayacaktım zaten. Reel enflasyon şu an tüik in açıkladığının elbet çok üstünde.Kendisi buna istinaden benden 3.000-TL talep ediyor ama benim maaşım tüik verisi ile belirleniyor. Benim bu kira artışını kompanse edebilecek bir gelirim yok.
  • digits  (11.03.22 17:37:52) 
Bir de sözleşmenin yenileme tarihi olan Temmuz ayı gelmeden benden artış talebinde bulunmasını anlamadım.

3 ay daha şimdiki kira bedelinden ödemek benim için önemli.

Temmuz ayı geldiğinde tüik ve enag enflasyon oranları ile çevredeki emsal kiraları araştırıp birlikte bir orta yol bulunurdu elbet ama şimdiden artırmak istemesini hukuken nereye oturtabiliriz?
  • digits  (11.03.22 17:50:55) 
2700 teklif edin. Kabul etmezse yapacak bir şey yok. Zaten artık 2500 TL den az kira almaktansa ev sahibi olmamak daha mantıklı. Ev sahibinizde haklı yani. 2500, 2700 falan derken bir şekilde anlaşın.

Bir de gerçekten şanslısınız. İstanbul'da şuan 5000 TL den aşağı düzgün ev yok.
  • garylineker  (11.03.22 18:20:08 ~ 18:21:29) 
Seni çıkartamaz ya da şuan zam yapamaz. 5. Sözleşme sonunda eğer enflasyondan fazla yapmak istiyorsa da kira tespit davası açacak. Bu davanın masrafları ev sahibine ait. Size yıkılma ihtimali yok. Devlet kirayı belirler, davayı açtığından sonraki aylarda ödemeniz gereken kira farkını topluca ödersiniz. Bu kadar net.

Ama eğer oraların kirası 5000 olduysa, ev sahibi 3000 ver yeter diyosa davaya gitmenizi önermem. Kabul edin ama erteleyin belki biraz. Ama zaten 3000 olduysa oraların kirası o zaman mahkemeye gitsin. Bence uğraşmaz.
  • zimbirik  (11.03.22 18:57:19) 
3 ay önceden söylemesi, sözleşmeden 3ay önce haber verilirya o sebepledir. önceden söylüyor işte, çık diye:)
çünkü temmuz ayı gelince dan diye çıkaramaz. önceden haber veriyor işte. dava hakkı elbette var, 5yıl doluncada sanırım bazı haklarınız oluyor. sadece temmuz ayı gelince orta yolu bularak bir artışa gidersiniz o olur. ev sahibi için, evet emsallerine göre şu durumda az bi kira bedeli. bu ev sahipleri bu dehşet rakamları veriyor ya, varya kiracı bulamayacaklar sonunda. onlarca konut boş. o3'e, diğeri 5'e. millet napsın. eski kiracıda ev kötü bile olsa çıkamıyor bu dehşet kiralardan.

  • halboyle  (11.03.22 19:53:54) 
bu tarz mahkemelerde kirayı düzenli ödemek kararı sizin lehinize etkiliyor, benzer şekilde iş mahkemelerinin genellikle işci lehine sonuçlanması gibi genelde kiracı lehine kararların çıktığını okumuştum. Bence orta yolu bulmak makul bir fiyatta anlaşmakta fayda var.


  • captainmrg  (11.03.22 22:24:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.