[]

snooker'la ilgili sorularım

kurallarına genel olarak hakimim ama sanırım baştan sona izlediğim tek bir maç dahi olmadı. şimdi türkiye'de bir turnuva varmış, onu takip etmeye çalışıyorum amma kafamı karıştıran bazı hususlar var,

1) buradaki turnuvanın şampiyonluk favorisi kim sizce? onun dışında "sürpriz at" olarak veya birden fazla favori olduğunu düşünüyorsanız onları da paylaşabilirsiniz.

2) final 19 frame üzerinden oynanacakmış. bazen bir frame bile bir ömür sürüyor. rakip dünyanın en boş adamı olsa bile 10 frame almak lazım. ne kadar sürer mesela 15 frame'lik bir maç yaklaşık? ara veriliyor mu? finali izlemek istiyorsak bütün pazar gününü ona mı ayırmamız lazım mesela?

3) bildiğim kadarıyla renkli topların puan değeri var ve onları sadece kırmızıdan sonra (bir kırmızı bir renkli şeklinde) sokabiliyoruz. ama dün çinli bir dayıt kırmızıların hepsini sokmasına rağmen frame bitmedi. geride olan oyuncunun kırmızılar bittikten sonra renklileri sokarak frame'i kazanma şansı var mı? yani "son kırmızıyı ben soktum daha kırmızı yok hadi bitti" durumu söz konusu değil mi?

4) yine dün aynı maçta (ding-wilson idi sanırım isimler) masada sadece renkli toplar kalmışken iki tarafın da değişik değişik şutlar denediğini gördüm. ikisi de sokmamakta ısrarcıydı resmen. "ben müsait pozisyonda değilim, öyleyse faul yapmadan rakibimi de namüsait bir pozisyonda tutayım" diye mi düşündüler? defansif bir hamle miydi yani? bu şekilde oyun sonsuza kadar sürmez mi yav?

 
ilk iki sorunun cevabı bende yok.

3) kırmızı toplar bitince, değerlerinin sırasında göre renkli topları sokmaları gerekli. Burada da epey bir puan var. Birde faul yaparlarsa eksi puan alma durumları var. Puanlar yakınsa devam ediyorlar.

4) renkli topların da sırası var. Kendisi sıradaki topu sokamayacaksa rakibin hata yapmasını bekliyorlar. Sonsuza kadar sürmüyor. Bir de eğer beyaz top, kırmızı topların hiçbirini direkt olarak görmüyorsa buna "snooker" deniyor ve rakibini bu duruma düşüren kişi (hiçbir topu deliğe sokmadan) puan alıyor.
Kırmızılar bittikten sonra renkliler için snooker oluyor mu bilmiyorum.
  • burfak  (11.03.22 14:46:14) 
1) Alt taraftan Judd Trump veya Shaun Murphy diyorum ben. Higgins isterdim de elendi.

2) Bir frame'e ortalama 20-25 dakika desek yine 6-7 saat sürebilir. Mesela dünya şampiyonası finali 35 frame, 2 gün 4 seans şeklinde oluyor. Bunda da 10-9 gibi iki seans şeklinde (sabah-akşam) oynanır. 4 frame'den sonra da 15 dakika ara oluyor.

3) Son kırmızıdan sonraki renkli de cebe girince sıralama şöyle: sarı, yeşil, kahverengi, mavi, pembe, siyah. Bunlar 2'den 7'ye kadar toplam 27 puan. Tabi ki fark 20 ise renklileri sokarak frame'i kazanmak mümkün. Yani sorunuzun cevabı "değil" oluyor bu durumda. Siyah dahil masa tamamen pot yapıldığında ise PUANLAR EŞİTSE siyah çıkarılır, yerine koyulur, taktiksel savaş başlar, sokan kazanır. Bir de ek olarak, bazen pembeden sonra siyaha vurmadıklarını görürsünüz çünkü siyah 7 puan, fark 7'den fazla ise siyahta faul bile yapılsa kazanan o siyaha vurmayan oyuncudur.

4) Tam olarak dediğiniz gibi. Sırada sokulması gereken topu, (kırmızı da olabilir, kırmızılar bittiyse renkli de olabilir) göremeyecek şekilde pozisyon bırakırsınız, karşı tarafın yaptığı hataya göre 4 ila 7 puan alırsınız. Ne durumda bu denenir, kendinize saçma sapan bir pozisyon bırakmış ve bir sonraki pozisyona geçemiyor olabilirsiniz ya da masada 35 sayı kalmıştır, fark 37 sayıdır, rakip hata yapsın da puan alayım dersiniz. Snooker çözmek bir sanattır :) rakibe hata yaptırmaya yönelik defansif hamle denebilir evet. Sonsuza kadar sürmüyor çünkü ya şans potu oluyor, ya snooker arayan taraf istediği gibi vuramayıp açık bırakıyor vs vs. Ya da snooker çözmeye çalışan taraf faul yapıp cillop gibi pozisyon bırakıyor, bir şekilde bitiyor yani.

Detaylar için dm :)
  • infernal majesty  (11.03.22 15:47:03 ~ 15:50:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.