[]

Rusya'ya yapılan yaptırımların karşılık bulacağı tarih

Aslında sorum dünya genelinde ama en son Rusya'ya gerçekleştiği için Rusya özelinde soruyorum.

Rusya, her gün bir yaptırım yiyor. Hem devletler arasında hem özel şirketler bazında. Bu tür yaptırımların karşılık bulması için ne kadar zaman geçmesi gerekiyor?

Rusya'nın yatırım yaptınız ama ayaktayım veya tamam ya ekonomi değil bitmek, kalmadı bile haydi gelin arkadaş olalım demesi ne kadar sürer?

 
Ekonomilerinin darbe aldığını zaten söylediler. Ama bunun dışında öyle bir tarih olmayacağını düşünüyorum. İran'a yıllardır ambargo uygulanıyor ama başlarındaki yönetim bugüne kadar çıkıp pişmanız demedi. Nükleer enerji çalışmalarına devam ediyorlar. Türkiye'de de ekonomi kötü durumda ama çıkıp ekonomi kötü diyorlar mı? Demiyorlar. Rusya da kendi halkına karşı yıkılmadık diyecek, sorun yok diyecek, hatta abartıp ekonomimiz büyüdü bile diyebilirler. Bu değişim yavaş yavaş ortaya çıkar. Küba'da nasıl 1950'den kalma otomobiller trafikte geziyorsa 20 yıl sonra Rusya dünyadan kopuk bir yer olabilir.


  • dissendium  (11.03.22 14:46:49) 
yaptırımın etkisi her sektör için farklılık gösterir. bazılarının etkisini henüz ertesi gün hissetmeye başlarsın, bazısı stoklar tükendikten sonra üç ay veya bir yıl sonra ısırmaya başlar. kısa vadede rusya'da hayat çok değişmeyebilir aslında. oradaki arkadaşım bana her gün market fiyatlarını filan gösteriyor. 200 ruble olan şey 250 ruble olmuş. çoğunlukla (sivil halk için konuşuyorum) artış bundan ibaret. bizim son 2-3 yılda yaşadığımız keskin düşüşü belki bir yıl içinde yaşarlar ama işte nasıl desem alım güçleri düşmüş olur, daha kısıtlı yaşarlar ama ülke cehenneme dönmez kısa vadede.

rusya'nın global ekonomik düzende "yaptırım uyguladınız ama ayaktayım" deme ihtimali yok. tamamen çökmese bile iran gibi bir yer olur. modern dünyadan koparılır. bu kadar ciddi sonuçların görülmesi de bence en az 2-3 aydan başlar, yaptırımın ertesi günü hemen karanlık çağ'a dönmezler. uzun vadede de dönmezler ama senin benim yaşadığımız gibi de yaşayamazlar tabii ki.
  • der meister  (11.03.22 14:50:51) 
putini düşürmeyi başardıklarında


  • Hallegadola  (11.03.22 17:03:59) 
ne karsilik bulur soylemek kolay degil ama "gelin arkadas olalim" diyecekleri dusunulemez. agir yaptirimlardan bahsediyoruz. abd rusya ile buyuk oynuyor. ab ile, iran'la iliskilerine... cin'le ne cevirdiklerini bilmiyorum. petrol icin evvel gun filan suud uzerinden arzi artirmaya basladilar. baska ulkeler uzerindeki ambargolariyla da oynayabilir yeri gelince. ab derhal kopamaz rusya'dan ama hic kopamaz da degil. ukrayna direndikce ayrica kayiplari olacak. ha, dururlar mi, nasil dururlar, o oyle basit degil. onlarca ulkeyi ilgilendiren, bir suru para yolunu baglayan durumlar. oyle ki, millet dusmanlariyla dostluk tazeliyor su an.


  • e haliyle  (11.03.22 18:57:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.