[]

2 sene taahhütlü iş sözleşmesi

baya güzel bir süreç sonunda en son söylendi bu ama covid sebepli biraz tersten gitti görüşme önce şefle sonra ik ile görüştüm falan karıştı. şef ile ilk görüşme 45 dk falandı ama bundan bahsetmedi ki en eski kişi şirketteki kurucuyla birlikte.

neyse bugün artık son görüşmeler yapıldı yüz yüze, her şey güzel iş güzel elektrik güzel ama çok fazla turnover verdikleri için 2 sene taahhütlü iş sözleşmesi imzalatmaya başlamışlar.

ik diyor ki kalan ay kadar maaş tazminat olarak ödenir erken çıkarsan, müdür yardımcısı en tepe 2. insan ise ben uzun süre çalışan istiyorum çünkü süreklilik bizde verimi arttırıyor insanlar burada mutlu da olsun istiyoruz aslında uğraşıyoruz bunun için ama çok fazla sirkülasyon olunca böyle bir önlem aldık deyip ekliyor, tabii dünyanın binbir türlü hali var, karşılıklı birbirimizi mağdur etmedikten sonra kimseyi de zorla tutacak halimiz yok diyor.

SORU: Sizce bu 2 yıl taahhüt konusu zarf mı? yani yine imzalatırlar belki ama iş uygulamaya gelince belki güzel bir iş devri ile problem edilmeme olabilir mi?

SORU 2: diyelim ki çirkef çıktılar, e ben çalışmasam doğru düzgün tembellik yapsam kovmaları için onlar için daha kötü olmaz mı?

SORU 3: böyle bir iş sözleşmesi kanunen de geçerli olur mu?(bunu google'dan buldum gayet oluyormuş)

 
Belirli süreli iş sözleşmesi şeklinde olursa kanunen geçerli olur diye düşünüyorum. Ama ilgili kanunlara aykırı maddeler varsa dava açarsanız genelde lehinize olur. Avukat değilim. Yasalar genelde çalışanı koruyor.

Ek olarak sirkülasyon olması biraz düşündürücü. Bu kadar sirkülasyon varsa iki yıllık sözleşme imzalamayı iyice düşünmek gerekiyor.
  • dissendium  (10.03.22 00:09:51) 
ya aslında çok turnover var demiyorlar. tam eğitiyoruz ediyoruz hop gidiyor diyorlar. şu anki çalışanların ortalama çalışma süre ortalaması baya yüksek demek ki memnun bir kitle de var diyorum bir de insanlar baya iyiydi ya yoksa zaten büyük redflag aslında bu farkındayım.

2 aylık deneme sürecinin sonunda tabii imzalanıyor bu sözleşme.
  • floydian  (10.03.22 00:22:20) 
Benim eski şirketim de elemanları tutamadığı için böyle bir yola girmek üzereyken ben ayrılmıştım. Ha nedir onlar da diyordu yok işte eğitiyoruz vay efendim gönüller bir olduktan sonra samanlık seyran olur yani siz imzalayın da gitmek isteyene tabi sıkıntı çıkartmayız vs de hikaye yani. Eğitiyoruz ama kaçıyorlar olayı laf tabi ortada bir iş öğretme olduğu yok içerisi tımarhane gibi olduğu için fırsatını bulan kaçıyor (mesela ben :P) neler neler. Kaldı ki orada kalan arkadaşlarımın kimisi çok sıkıntı yaşadı bu madde yüzünden. Sadede gelecek olursak sorunuzu görünce kendi tecrübelerim aklıma geldi yazmak istedim. Gözünüzü korkutmak veya bir ön yargı oluşturmak istemem ama dikkatli olun derim. Yüksek turnover, eğitiyoruz ama tutamıyoruz ondan sözleşme imzalatıyoruz gibi şeyler red flag bana kalırsa.


  • ttt  (10.03.22 00:31:28 ~ 00:32:56) 
@floydian, hocam belki biliyorsunuzdur ama yine de yazmak istedim. Eğer eğitim söz konusuysa sözleşmenizi haksız şekilde feshederseniz tazminat ödeme durumunda kalabilirsiniz. Tazminat da x ay brüt maaş kadar oluyor genelde. Buna da dikkat etmek lazım.


  • dissendium  (10.03.22 00:38:32) 
ha yok bu eğitimden kasıtları aslında iş yapış şeklimizi öğreniyorlar, portföy yapıyorlar güzel ama gittiklerinde o portföyler hep gidiyor falan tezleri.

ya bu arada ben böyle şeyi duyduğum anda topuklardım ama işte ne bileyim düzgün geldi şirket.
  • floydian  (10.03.22 00:41:39) 
Turnover kotuyse sirket kotudur ayak yapmasinlar.
Kimse egitim aldigi yeri durduk yere birakip gitmez.

Unlu eticaret firmasi da yas ortalamamiz 26 genc sirketiz diye ovunuyordu, herkes delirip kaciyor cunku :)
  • divit  (10.03.22 01:07:17) 
divit +1

bu kadar sirkülasyon varsa kesinlikle uzak dururdum ben. elemanları tutmak için çalışma şeklini/ortamını düzeltememişler zorla şirkete bağlıyorlar. bu sözleşme bile ekstra stres sebebi.

"eğitim veriyoruz, kaçıyorlar"

tamam da, niye kaçıyorlar? kimse durduk yere kötü olmayan bir şirketten ayrılmaz. çalışma ortamı çok iyiyse bu kez de maaşlar rezalettir. o zaman da kimseyi tutamazsın zaten. bunları düzeltmek yerine çalışanı şirkete bağlayacak sözleşme yöntemine gitmek tam bir iş bilmez patronun yapacağı hareket.

uzak dur.
  • himmet dayi  (10.03.22 08:28:01) 
Abi bu mantikla her şirket yapardi bu sözleşmeyi.
Ben de high turnover yerde calistim, les gibi yönetim vardi normaldi. Imzalatsalar imzalama derdim insanlara.

Yani bana cins bir şirket gibi geldi ve çılgın bir ik/yönetim toplantisinda "ya o zaman imzalatalim iki sene cikamasinlar" gibi bir fikir çıkmış gibi. Bu kadar basit olamaz high turnover ya da çalışan kacmasini önlemek.
Süper is yerinden niye insan gitsin?
  • logisticsmanager  (10.03.22 09:52:13) 
Bunun iki türlüsüne denk geldim:

1- Yönetim/şirket kültürü kötü olduğu için insanların durmadığı yerler.

2- Aslında iyi, köklü şirket ama çeşitli sebeplerden insanları eğittiği hızda maaşları yükseltmediği için eğitilmiş personelin %50-%70 daha yüksek teklifler alarak ayrıldığı yerler.


Eğer bu şirkette çalışmanın iş hayatınıza gerçekten katkısı olacak, sizi büyütecek ve geliştirecekse, ortam da güzelse bir süre çok da yüksek olmayan maaşa talim edebilirsiniz.

Gerçekten böyle mi öğrenmek için belki Linkedin'den şirketten ayrılmış meslektaşlarınızı bulup, mesajlaşıp, onların deneyimlerini öğrenebilirsiniz. Manyaklık sebebiyle mi ayrılmışlar, yoksa daha iyi maddi imkanlar için mi?

Bir de belki deneme süresini 2 değil 3 ay yapmalarını isteyebilirsiniz. Kendiniz de epeyce görmüş olursunuz bu sırada.
  • kaptankedi  (10.03.22 11:10:44) 
İmkanın varsa topukla.
Ya çalışma ortamı içeri girince rezalet ya da maaş kötü. Yoksa millet niye kaçsın.

  • invictae  (10.03.22 11:20:37) 
2 senelik sözleşmesi yeni bitmiş olan biri olarak diyorum ki eğitim veriyoruz, iş öğretiyoruz kısmı çoğunlukla yalan. Bizim üst düzey yönetici de burası okul gibidir diyor. Doğru mu ? Değil. Eğitim veriyoruz, öğretiyoruz diyen işlerde genelde tecrübeli eleman eksikliği yaşayan şirketler. Bir şirketteki tecrübeli eleman neden gider?

--Yetersiz finansal olanaklar
--Saçma terfi sistemi
--Mobbing ya da stresli iş süreci

Türkiye gibi yarının ne olacağı belirsiz bir yerde hiç kimse kolay kolay iş değiştirmeye gönüllü değil. Bir adam bilgi birikimini de alıp gidiyorsa muhtemelen tecrübesinin daha fazla değer gördüğünü biliyordur.

2 Yıllık sözleşme yapıldığında sana düşük oranda zam verebilir gidemezsin, terfini geciktirir gidemezsin. Diyelim ki tembellik ettin ve haklı fesih nedeni verdin. Bu durumda yine tazminat ödüyorsun.

Gideceğin ekipten ayrılanlara Linkedin üzerinden yaz, neden ayrıldıklarını sor. Müdür/şefe de bu sözleşmeyi imzalamadan önce ekipten bir jr ve senior ile görüşmek istiyorum de. Onlara sorular sor. 2yıl Türkiye'de uzun bir süre.
  • gokank4  (10.03.22 12:52:14) 
valla çok haklısınız.

az önce aradılar teklif için. taahhüt olmazsa ok dedim, görüşüp dönelim dediler.
  • floydian  (10.03.22 14:31:25) 
İki yıl bu ekonomik durumda aşırı uzun bir süre. Kesinlikle bu topa girme. Kimse bu koşullarda mutlu olduğu yerde işten ayrılmaz.


  • denizgonen  (10.03.22 18:42:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.