[]

Elon Musk, Jeff Bezos vb. bu kadar zenginleşmesine nasıl müsaade ediliyor?

Bizde adam köfteciliği kurumsallaştırayım derken mafyası vs. malına çökmeye çalışıyor.

Yüzlerce milyar dolarlık hacme ulaşıncaya kadar hiç mi kimse yeltenmiyor? Orada da mafyanın, rüşvetin, çürümüşlüğün bini bir para?


 
amerika'da kolluk kuvvetleri, iç işleri, hukuk çok güçlü. mafya vari oluşumların bu şekilde alenen cirit atması çok zor.


  • posthuman  (09.03.22 16:49:45) 
Mafyanin kendisi yukseliyor zaten.
Kucuk firmalara ellerindeki network ile baski yapip yutarak buyuyorlar.
Sonra buyuk hukuk firmalari tutarak mafyacilik oynuyorlar.
Daha sonra vergi avantaji olan ulkeye kacip sirketi cokulemeyecek hale getiriyorlar.

Mesela adamlar senin urununu caliyor senin dava acman icin 10 milyon dolarin olmasi gerekiyor.

Bizim mafyalar bile daha insafli.
  • divit  (09.03.22 16:51:51) 
bir sürü lobi firmasına bi ton para ödüyorlardır sırf işleriyle ilgili konular çözülsün diye. orada da adı mafya değil ama lobi.


  • roket adam  (09.03.22 16:59:40) 
Vergini veriyorsan kral sensin.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (09.03.22 16:59:45) 
adam mafya olmasa da mafya kadar güçlü korunuyor. yanına yaklaşamazsın. büyürken de çökebileceği işler değil bunlar. ilk milyarı yapmak zor, ondan sonra çökemeyecek kadar büyük. ilk milyarı da çok hızlı yapıyor. organik, kendi kaynaklarıyla büyümüyor ki. araç yıkama açıp ondan kazandığıyla bir tane daha açmıyor. borçla büyüyor.


  • gabe h coud  (09.03.22 17:04:18) 
Konuyla ilgili bir kitap önerebilirim; Ulusların Düşüşü (Why Nations Fail)

ABD'deki girişimcilerin nasıl dünya devi firmalar kurabilirken yanı başındaki Meksika'nın bu kadar geri kaldığını da anlattığı güzel bir konusu var. Özetle 'benzer coğrafyada bulunan ülkeler arasındaki kalkınma bakımından nihai farklara değiniyor. Teee 1600'lerden başlayarak günümüze geliyor.
  • himmet dayi  (09.03.22 17:17:41 ~ 17:18:38) 
Yanında devlet olan birine kimse yaklaşamaz.


  • dissendium  (09.03.22 17:31:46) 
Kendileri mafya+1 bunlar potansiyel rakipleri yuta yuta buyuyen firmalar.
Microsoft, google gibi firmalar bu zamana kadar rakiplere goz actirmadi, potansiyeli olan firmaları daha fazla büyümeden satin aldilar en kotu.
Avrupa'da kac kez rekabet kurallarına karsi gelmektrn, tekelcilikten ceza yedi Microsoft mesela.


Bir de bunlar büyük teknoloji şirketleri. Komplo teoridyrni gibi konusmus olacam ama su bir gercek ki bu dunya çapında hukum suren teknoloji sirketleri amerika icin büyük avantaj. Haliyle devlet tarafından destekleniyordur böyle kritik şirketler.
Ayni sekilde bir Boeing mesela, Amerikanin bayrak tasiyici havayolu şirketi oldugindan kac kez devlet desteğiyle batmaktan kurtarıldı.
  • stavro  (09.03.22 20:46:33) 
Tamam Abd'de girisimciligin onu daha acik ve zenginlesmek daha kolay ama cok da pembe gozluk kullanmamak lazim. Sorun aslina bakarsan kendi kendisine cevap veriyor. Alenen yaptiklari manipulasyonlara ceza kesilemeyen insanlar bunlar.


  • dunal  (09.03.22 21:24:58 ~ 21:26:23) 
Girisimcilige kostek oldugunu anlatan cok eser var benim hatirladigim.
Uluslarin dususu cok kolpa bir kitap, new york ceteleri ya da irishman izleyince hee boyleymis diyorsun.

Teknolojide cokme hikayesi de cok.

Billion dolar code var netflix dizisi, google maps mafyaligi.

Flash of genius, ford'un silecek icadina cokmesi.

Bir tane de guzel bill gates filmi vardi ismini bulamiyorum.
Apple'in xerox icadina cokmesi, microsoftun da apple'a cokmesini anlatiyordu.

Baska hatirladigim oracle sun olayi var.
Bir de intihar eden(!) antiviruscu mccaffe var.

Pis adamlar hep
  • divit  (09.03.22 22:14:07) 
Kendileri mafya +1

Devlet çöküyor orada genelde, başka mafyaya fırsat kalmıyor.

3-4 sene önce Zuckerberg'ü harasladılar senatoya çağırıp, şimdi Beyaz Saray "şu şu postları sil güzel kardeşim" diye emir veriyor. Ulan madem privacy önemliydi, onu engelleseydin? Ama propoganda aracı olarak kullanmak varken ne gerek var böyle şeylere.

Direkt parasına çökseler daha insaflı.
  • plutongezegendegilmi  (09.03.22 22:32:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.