[]

Telefon, bilgisayar, araba, yaşadığınız semt gibi şeylerde

Olabilecek en iyisi, en lüksü olsun gibi bir takıntınız var mı? Lüks derken Bebek’te yalıda yaşamak gibi bir şeyden bahsetmiyorum tabii ama mesela telefon son çıkan iphone, araba atıyorum yeni ve iyi bir paket renault yerine eski bir mercedes olmalı vs gibi şeyleri sormaya çalışıyorum aslında.

Bir de bu tarz şeylerde en iyisini alabilecekken almayan kişiler hakkında ne düşünürsünüz? Zaten ihtiyacı olmayan birini sormuyorum ama atıyorum araba alması geekip de çok rahat porsche alabilecekken toyota kullanan biri olsun. Bu insanın yerinde siz olsanız insanların hakkınızda ne düşüneceğini umursar mısınız?

Bu duyuru muhtemelen silinecek daha sonra ama çevremde bu konuda bir anlaşmazlık yaşandı da burdaki insanların fikrini merak ettim ben de.

 
Bunun sonu yok bi yerde vasatlık olarak görüyorum bu isteği.


  • olaylar olaylar  (03.03.22 23:15:41) 
Gücüm yetmeyecegi icin arabanin evin en iyisi olsun diye bir takintim yok. Ama gucum yetse evet arabanın kralina binerim, gidip Toyotaya binemem, geniş bir evde otururum vs.

Gucumun yettiği seylerde zaten iyisine yoneliyorum. Kalitesiz mal hayati zorlastirir,ben de hayatı kendime zorlaştırmayi sevmem.
  • stavro  (03.03.22 23:28:37) 
Semt huzur için önemli ama diğerlerini umursamıyorum. Lüks telefonla statü atlandığını düşünmüyorum. Kirada oturup da apple fan'ı olanları anlamıyorum.


  • garylineker  (03.03.22 23:32:47) 
Hem umursarım hem umursamam. Prestij gereken bir işim varsa (satış müdürü, fabrika müdürü, genel müdür gibi) insanların dediklerini umursayabilirim. Çünkü iş hayatında gösteriş önemli olabiliyor. Şirketi ya da pozisyonunu iyi şekilde temsil etmen gerekebiliyor. Prestij söz konusu değilse araba almayıp toplu taşıma bile kullanabilirim. İnsanların dediklerini umursamam.


  • dissendium  (03.03.22 23:33:16 ~ 23:35:45) 
Sen yanlış değerlendiriyorsun. Her şeyi alabilecek parası olan adam her şeyi almıştır muhtemelen, aşırı zenginlik bir noktadan sonra muhtemelen doymuşluk ya da değersizlik hissini birlikte getiriyordur, yani belki senin benim imrenerek baktığımız şeyler o kişi için bir anlam ifade etmiyor olabilir, o noktada Bentley ya da Toyota çok fark etmiyor olabilir kendisi için. Misal aynı adam özel jetine binmeye de Toyota ile gidiyor olabilir. Olur yani böyle şeyler aşırı zengin olmadan o psikolojiyi anlamak zor.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (03.03.22 23:33:46) 
ya tabii ki ne kadar iyi o kadar iyi. gücüm yetiyorsa tabii ki vasat ya da orta halli markalarla yetinmem, en iyisini almaya çalışırım.

ama bu şu demek değil, mesela gidip timsah derisi çantaya 5 bin dolar vermem ya da ayakkabı alacaksam balenciaga almam yani. güzel bir nike air max fazlasıyla işimi görür, onun altına da inmek istemem. porsche alabileceksem en azından bir aracımı porsche alırım, arabaları seviyorum çünkü hayatın tadını çıkarırım yani ne gerek var. para kazanmayı bilmek kadar harcamak ve harcamaktan zevk alabilmek de önemli, güzel bir porsche araba kullanmayı seven birine cenneti yaşatır.

yeni ve iyi bir reno yerine eski bir mercedes almak mantıksız bir karar çünkü tamir ve bakım masraflarını göz önüne alınca yeni bir reno eski bir mercedes'ten daha iyi oluyor benim gözümde.
  • roket adam  (03.03.22 23:34:18 ~ 23:34:55) 
Önce standart belirler ona göre en iyisini hedeflerim. İstanbul'da araba kullanmak dert, merkezi yerde oturayım ki istanbul'da yaşamanın bir anlamı olsun gibi kriterler birleşir ve benim için bir standardı belirtiler. Moda'da oturamam belki ama hasanpaşa'da otururum. Ya da Teşvikiye olmaz Fulya olur. Burada da devreye standart giriyor aslında, 80 yıllık modadaki evde de oturabilirim belki ama eski evde oturmak istemem, aynı kiraya yeni ev olur hasanpaşa olur.

Sırf en iyisi diye yapmam yani ama bir standart olur.

Sanırım sadece kahve ve viskide böyle bir standardım var denebilir. Gerekirse az tüketiyorum ama iyisini almaya çalışıyorum.
  • Bruce  (03.03.22 23:40:38) 
@Kaleci Saçlı Forvet; aslında bahsettiğin tipteki ütopik zenginler için sormamıştım ama açıklayamamışım sanırım. Aileden gelen holdingleri, milyon dolarları olan insanlarınki evet daha farklı bir psikolojidir ve bizler empati kuramayız sanırım gerçekten :D Benim sormak istediğim profil atıyorum 5-6 milyon tl nakit parası olup da yine maaşlı çalışan ama 6 haneli maaş alan biri gibiydi.


  • ms brownstone  (03.03.22 23:40:44) 
6 haneli maaş alıp da toyotaya binen, vasat deneyimlerin peşinden koşan adam hayatın tadını çıkarmayı bilmiyordur hocam bence net bir şekilde. dediğim gibi paran ya da gelirin olmasının bir önemi yok, bankada duran bir rakam bu. bunu nasıl kullandığın ve nasıl deneyimlere dönüştürdüğün önemli. trde bir sürü hacı amca milyoner var, bankada duran paralarıyla apartman alıp duruyorlar, güzel bir sahil görmüşlükleri yoktur hayatında. bunun gibi olmak istemem, sorunlu ve ezik gelir bana yani bu duruş.


  • roket adam  (03.03.22 23:43:10 ~ 23:44:09) 
ms brownstone anladım. Yani bazısı da parayı harcamayı bilmiyor olabilir o vizyonu olmayabilir bir şekilde parayı kazanmıştır ama ruhu fakirdir, her şey olabilir :) Ali Koç neden Blackberry kullanıyor diye sorgulamam ama bu adam hakkında böyle bir izlenim oluşabilir.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (03.03.22 23:46:11 ~ 23:52:04) 
telefon haric elektronikte benim o.. illa en iyisi en mantiklisi olacak.

"Bir de bu tarz şeylerde en iyisini alabilecekken almayan kişiler hakkında ne düşünürsünüz?"

hicbir sey dusunmem. beni zerre alakadar etmez.

"Bu insanın yerinde siz olsanız insanların hakkınızda ne düşüneceğini umursar mısınız?"

umrumda olmaz.
  • nibba  (04.03.22 00:00:12) 
Bu verdigin para ornegi bana cok gelmedi acikcasi.

6 milyon parasi var diye gidip porsche mu alacak yani? Hesap tutarsiz.
Porsche zaten 2-6 milyon arasi paralara gidiyor.

Cogu kucuk esnafin bile hazirda 2 milyonu vardir, 6 milyon nakit su an pek de bir zenginlik gostergesi degil.
En dandik mercedes 1 milyonu zorluyor.

Hesabi ve alinacak seylerin olcegini duzeltirsek, saglam maas alan adamin orta seviye android kullanmasini yadirgamam.
Etrafimdaki insanlar genelde boyle.

Guzel bir japon arabasi isimi goruyorsa her yerde dikkat cekecek sorunlu bir spor arabayla dolasmam.
Gecmiste bi arabam vardi nereye gitsem herkes taniyordu agiz tadiyla bir aldatma yapamiyorduk.
  • divit  (04.03.22 00:34:30) 
Sürdürülebilir ve uyumlu bir standart yakalarım. Kenar mahallede oturup Mercedes’e, Porsche’a binmem. Tarabya’da villada oturup Polo’ya binmem. Bilgisayarda amacıma ve bütçeme uygun bir şey alırım.

Porsche alabilecekken Toyota kullanan hayatı kaçırıyor. Kimse aferin demez, madalya takmaz. Jeff Bezos isen 500 milyon doları yata verirsin, veririm.
  • gabe h coud  (04.03.22 01:26:51) 
O kafada olan biri umursamaz, umursasa zaten marka takıntısına gösteriş takıntısına düşer. Yani gidip iPhone 13 alacak parası varken ekranı kırık 6s kullanan da var çevremde. Adam işimi görüyor neden değiştirme gereği duyayım diyor.


  • uvcray  (04.03.22 04:42:09) 
Umursamaz bence. Ben öyle biriyim umursamıyorum. Bazı konularda paramı daha rahat kullanmamı da sağlıyor zaten.

Zamanında öss sınavında puanımın yettiği en iyi bölüme gittim. Ama beni mutlu edecek şey psikoloji bölümüydü. Tüm hayatımı bilgisayar başında geçiriyorum şimdi. Bazı konularda yapabileceğinin en iyisini yapmak değil istediğin şeyi yapmak, istediğin şeyi almak önemli.
  • zimbirik  (04.03.22 09:46:28) 
takıntım yok. kendim için en uygun olanı, tüketim alışkanlıklarıma uyumlu, mantıklı olanı, keyfimin istediğini alırım. kim ne düşünür diye hiç düşünmedim. sonuçta benim için neyin iyi olacağını en iyi ben bilirim.

başkasının kendi parasını nasıl harcayıp harcamaması "gerektiği" konusunda düşünmek, yargıda bulunmak da en nahif tabiriyle görgüsüzlük bence. hiç girmedim o sulara.
  • kimwexler  (04.03.22 09:52:22) 
bunların büyük bir kısmı gösteriş tüketimi aslında. tabii belli bir gelire ulaşınca bir refag artar ama insanların çoğu etiketten ve "prestij" elde etmek için belirli kalıplara sokmaya çalışıyor kendini. toplum da bunu bekliyor aslında ve yapmayınca yadırgıyor.

mesela imkanları oldukça iyi ve ünlü birini biliyorum. kullandığı araba opel corsa bile değil. çünkü dikkat çekmek istemiyor ve o ufak araba ile park sorunu yaşamıyor. istese porsche alır ama neden alsın? neye dayanarak porsche'nin opel corsa'dan daha fazla fayda sağlayacağını söyleyebiliriz?

ayrıca dediğim gibi insanlar bu tarz şeyleri sağlayacağı faydadan ziyade aidiyet hissi, kendini kanıtlamak ve etiket için yapıyor. insanların büyük bir kısmına seçenek sunsak. desek ki ya alaçatı'da 2 tün tatil yapacaksın ve herkese bundan bahsedeceksin ya da miami'de 1 ay tatil yapacaksın ancak kimseye bahsetmeyeceksin. kimse miami'ye gitmek istemez. çünkü aradıkları tatilin sağladığı fayda değil etiket.

bir de para herkese aynı şeyi ifade etmiyor. bir orta sınıf iphone'a 15 bin lira vermek zorunda olabilir. ama milyon liralık mal satın alan bir müteahhite belki hediye edilir. ya da şirketi olan biri bir orta sınıfa göre birçok şeyi şirket üzerine alarak daha az para ile daha refah bir hayat sürebilir. paranın etkisi de konuma göre değişiyor aslında.
  • black mamba  (04.03.22 10:24:06) 
Yaşadığım semt iyi olsun kısmı önemli. Telefon, bilgisayar ve araba ise sorunumu çözmesi, ihtiyacımı gidermesi açısından önemli. En pahalısı o diye Vertu almam çok mantıksız olur, ama iphone'nun kullanım kolaylığına, bilgisayarımla uyumlu olmasına alıştım. Bunlar şükür ki çalıştığım şirketin standardı, olmasaydı bu sefer androide alışacaktım, bu konuda takıntım olmazdı.


  • SiyamkedisiZorro  (04.03.22 11:06:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.