[]

Kira Artıran Ev Sahibi / Ne Yapayım?

* 1 Şubat 2019 Tarihli kontrat ile içinde yaşamakta olduğum evin sahibi vefat etmiş. Şubat'ın 1'i ile 5'i arasında her zamanki şekilde kirayı ödedim.
* Bu tarih öncesinde, her sene arayan emlakçı bu defa aramamıştı. O nedenle artım yapmadan kirayı yatırdım.
* Vasinin eşi, beni 9 Şubat 2022 tarihinde arayıp vefat haberini verdi.
* Ev sahibinin eşi, (Yani vasinin annesi) rahatsızlığı sebebiyle şehir dışından İstanbul'a getirilecekmiş. Bu nedenle bu evde oturma hakkı var.

Ancak eğer vasinin annesi için başka bir ev tutarlarsa orayı kompanse edecek bir miktar ödeyip evden çıkmama şansım olduğu söylendi.

Talep edilen tutar %48'lik ÜFE oranında değil, kiranın %91 fazlası idi.

* Bunun, yeni mezun biri olarak ödeyebileceğimden fazla olduğunu belirttiğimde ise halihazırda dairenin hakkı olan %50 zamlı hali ile arasını bulmak istediklerini belirttiler.
* // Büyük olasılıkla annelerini buraya getirmeyecekler. Bina görevlisinin ve olayı işiten herkesin yorumu bu yönde.

Bu olayın yaşandığı vakit hastaydım, sadece iletişimleri yazılı sürdürmeyi talep eden bir mesaj yolladım.

Bu sabah vasiden aşağıdaki mesajı aldım:
''Merhaba ___ bey, ben ev sahibinizin kızıyım ve yasal vasisi olarak size yazıyorum. Kira bedeliniz rayiçlerin altında kaldığından ve arttırım ayında zam yapmadığınızdan sizinle görüşmek için bir yasal hakkimiz var, dolayısıyla eşim tarafından kira talebimizi iletmiştik. Tamamlamanız lazım. Bana dönüş yaparsanız sevinirim aksi durumda sözleşmeleri avukatı takip ettiğinden tarafınıza ihtarname çekilecektir.''

Bu durumda ne yapmalıyım? Evde kalmak istiyorum. Artım yapmnaya razıyım ancak artım vakti geçtiğinde yazılı bildirim yapılmadı. Avukatların söylediğine göre, ben o ayın kirasını eskisi gibi ödedikten sonra bir lira dahi artım yapma hakları yok.

 
tüfe oranında artırım yap kabul etmezse mahkemeye verebilirsiniz de..
2024 e kadar kira tespit davası açamazlar.

  • jamswety  (03.03.22 18:56:41) 
Kontratta belirtildiği şekilde zam yapılmış kira bedelini ödemeye devam edeceğinizi,
Bunun dışında;
Veraset ve intikal işlemleri tamamlamış kişinin 'yeni malik' olduğunu tapu kaydıyla belgelemediği sürece kimseyi muhatap almayacağınızı belirtir bir cevap yazın.
  • oguz altun  (03.03.22 19:00:07) 
2020 ve 2021 de zam yapıldı mı. Geriye dönük sözleşmede yazan zamları da hesaplayıp isteyebilir.geçmişte ne kadar zam yapıldı


  • efruz  (03.03.22 19:29:20) 
Normalde TÜFE'nin yıllık ortalamasının üzerinde olamıyor (son değer değil ortalama)
Şubat 2022 için bu oran %22,58 (Şubat 2022 kira artışı diye aratırsanız bulursunuz).
Bu orandaki artış yapılmış kirayı ve Şubat ayı farkını yatırırsanız itiraz edebilecekleri bir nokta yok.

Rayiç bedelin altında kalmış olması sizi bağlamaz.

Yeni mezunum, ödeyemiyorum konusuna girmeyin. Burada mesela sizin ödeme gücünüz değil. Yasal olarak yapabilecekleri artış.

Bir de diğer arkadaşın dediği gibi, evin şu anda kimin üzerine olduğu ile ilgili bilgi isteyin, yalnızca bu kişinin banka hesabına yatıracağınız belirtin.

Eğer henüz paylaşım yapılmadıysa, veraset belgesindeki oranlarda parça parça gönderin parayı.
  • burfak  (04.03.22 12:57:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.