[]

Master tezini yurt dışındaki bir üniversitede yapma

Merhaba,

Yüksek lisans için yasal olarak son dönemimdeyim, dönem sonunda (Eylül sonu gibi) tezimi bitirmiş, savunmamı vermiş olmam gerek. COVID kaynaklı uzatma dilekçemi verdim ama uzatma alır mıyım, bilmiyorum.

Şu an Erasmus değişim programıyla yurt dışında bir üniversitede bir proje kapsamında çalışmaktayım. Epey de yoğun bir çalışma yapıyorum. Maalesef yurt dışındaki danışman hocamdan ancak öğrenebiliyorum ki, bu yoğun çalışma dönemimde çalıştığım proje üzerine tez yazabiliyormuşum.

Şimdi riskli bir karar almak üzereyim, tecrübeli bir arkadaş varsa inanılmaz derecede dinlemek isterim.

1.) Tr'deki üniversitede seçtiğim tez iyi bile sonuçlansa, -ki sonuçlanmayabilir, impact'i düşük, modern olmayan, görece çok sıkıcı bir konu (bir katalizörün çalışma mekanizması) (neden seçtiğim çok uzun ve ayrı bir hikaye, yanıldım/yanıltıldım biraz), ayrıca kendimi hiç bilgili hissetmiyorum, koronadan dolayı çalışma zayıf kaldı ve teze dair henüz bir şey yazmadım.

2.) Erasmustaki seçme ihtimalim olan tez çok modern, yoğun çalışma gerektiriyor, zevkli ve masterım boşa gitmemiş gibi hissedeceğim (elektrikli araçlarda kullanılan bir parçanın geliştirilmesi), ayrıca buradaki danışmanım tezini yetiştirirsin dedi.

Haklı olarak, danışmanımla konuşmamı önereceksiniz ancak aramız hafiften "tense" olduğu için sonraki aşamalarda ona gideceğim.

Tezi yeni alsam çok sorun olmazdı ama değişiklik yapmak zor bir süreç olabilir, değişim söz konusu bile olmayabilir, kaldı ki yurt dışındayım. Yine de, benzer bir girişimde bulunmuş birileri varsa tecrübelerini dinlemeyi çok isterim.

Not: yeni seçeceğim tez ayrıca burada (yurt dışındaki üniversitede) doktora kabul alma şansımı epey arttıracak, yine yurt dışındaki danışman hocam da olumlu ve istekli göründü bana epey.

 
özellikle mühendislikte ve temel bilimlerde master ve yazdığın tez çok önemli. önemsenmiyor diyen neye göre söylüyor emin değilim.

benim kaçırdığım teknik bir detay mı var bilemiyorum ama kafa karışıklığını anlayamadım. erasmus şartları ile alakalı bir durum mu var? ikinci seçenek baya net görünüyor hatta anladığım kadarıyla siz de neredeyse ikinci seçenek için karar kılmışsınız gibi.
  • bellbane  (23.02.22 17:47:34) 
@bellbane, Tecrübeli arkadaşlar varsa yaşadıklarını dinlemek istedim, işe yararlığı ya da değip değmeyeceğini. Aslında iki durum var kafamı karıştıran, biri halihazırda onaylanmış bir tezimin olması, bu yüzden yurt dışından tez değişimiyle ilgili bürokratik işlemleri doğrudan takip edemeyişimden kaynaklı endişe ve belirsizlik. İkincisi de dönem uzatma dilekçemin yürürlüğe konup konmayacağı şüpheli. Eğer konursa, buradaki tezimi zorlama şansım doğabilir. Çünkü deneylerim kesin biter. Gerisini Türkiye'de yazabilir, belki online savunma yapabilirim.

@playing star again, bunların hepsini not aldım. Soracağım alternatif yolları. Ama beş parasızım. Umarım buna göre yol bulabilirim. Şu an erasmus hibesiyle yaşıyorum.
  • tey tey  (23.02.22 18:12:08 ~ 24.02.22 13:24:42) 
bu durumda ben cift danisman kovalarim, hem kendi hocana ayip olmamis olur hem de disarisi ile baglantili bir tez yazmis olursun. kendi hocasana sormak lazim cift danismani kabul ediyor mu, etmem demez herhalde. doktora tezinde bunu yapan bir arkadas oldu.

master tezinde zaten cok ise yarayan birsey cikma olasiligi dusuk, ama devamini getireceksen ustune insa edebilecegin bir temel atabiliyorsan bunu yapman onemli. elektrikli araclarla baglantili bir projenin ustune gidilip guzel bir doktora tezi cikartilabilir, o yuzden degistir derim.

"master tezi cok onemsenmiyor" olayi sektore/ulkeye gore degisir, benim pek isime yaramdi. ben disarida yaptim, saglam bir journalda yayinim var ona ragmen master is bulmami kolaylastirmadi, tersine zorlastirdi. parasal bir getirisi de yok, kartvizitte guzel duruyor. akademiden kovalamayacaksan yuksek falan bunlar buyuk oranda vakit kaybi.
  • cooperr  (23.02.22 19:42:29) 
Direkt doktoraya başvursan? Ya da orda yl başvurusu yapıp, kabul alsan ve Türkiye’de aldığın dersleri saydırsan da ordan yl mezunu olsan?


  • kırmızıayakkabılıgargamel  (24.02.22 04:41:28) 
@cooperr, @kırmızıayakkabılıgargamel, bunları da sorayım bakalım. Teşekkürler arkadaşlar.


  • tey tey  (24.02.22 13:03:09 ~ 13:05:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.