[]

Yöneticim her seyi kendisi halletmek istiyor?

Merhaba,
Yine is hayatiyla ilgili bir sorumla karsinizdayim. Uzun olabilir.

Yoneticim cok tatli birisi ve yillardir calistigim sirkette calisiyor (belki 20-30 yildir) ve her seye cok hakim, tam bir iskolik, sirket kendisininmis gibi calisir. (Bizden boyle bir beklentisi yok ama :D)
Benim pozisyonum uretimle satis arasinda kopru olmak gibi bir sey diyebilirim ve de bu amacla gelistirdigimiz, admini oldugum bir yazilim var, o yazilimi daha da gelistirmek, user support falan filan.
Ama tabi ki arada baska seyler
Benim senior’um cok pasif birisiydi ve kendisi tool a cok adamisti o yuzden diger konularda (yazismalar, toolun icindeki datalar, sebep-sonuc iliskileri vs) cok zayif kaldi - kaldik. Ben junior olarak hep daha aktif olmaya calistim (hatta bu sebeple arada tartismalarimiz da olmustur) ama yeterli degil.

Senior ayrilmadan once beni de senior yaptilar, sonra o kisi gitti. Gorevimi daha aktif yasamak istiyorum (sadece tool etrafinda donmeden) ama olmuyor cunku yoneticim cok dominant ve her seyi kendisi hallediyor. Bana en son apayri olarak mailleri forwardliyor mesela. Bence benim konumla alakali bir maile cevap verirken beni ccye koymasi lazim, en son kimse gormeden sadece bana forwardlamasi kotu bir sey.
Cok iyi biri, cok da seviyorum ama kendi isimi yavas yavas bana birakmasi icin nasil bir yol izleyebilirim bilmiyorum. Tabi ki ondaki bilgi sular seller ve ben onun belki 5 dkda bilebilecegi bir seyi 2-3’kisiye sorarak ancak cevaplayabilirim ama kendi isimle alakali durumlarda bu kadsr pasif kalmak sinirimi bozuyor. Mesela son mailde surekli “telefonda konustugumuz gibi” vs var. En basitinden beni bu call lara alabilir.

Yoneticiye bir mail atacagim, rolumu aktif olarak yasamak istedigime dair ve bunun icin randevu talep edecegim ama o konusmaya gittigimde elimde somut onerilerin oldugu bir plan olsun istiyorum.


Sizin bana tavsiyeleriniz var mi?

 
Merhabalar
Yöneticiniz ile konuşun. Bazen yapmanız gereken tek şey budur. Kasten yapıyor da olabilir, alışmış da olabilir, her şeyden olabilir.
Ben ne departman değiştirmeye ne is değiştirmeye bakarım. Bunlar karşılıkli konuşup anlasilacak şeyler. Iki tarafin da bu konuda kendini açık şekilde açıklaması lazım. Ben misal junior yoneticiyken yapiyordum, bir çalışan sizin gibi söyledi, haklısın dedim. Bitti gitti çözüldü olay. Bazen insan fark etmiyor.

Elinizde somut vs bir şey olmasına gerek yok. Bahsettiğiniz şey mantıklı.
Açık olun, karsi tarafin da fikrine açık olun, transparan bir iletişim sergileyin, sizin kariyeriniz ve is performansınız için neden önemli olduğunu anlatın.
  • logisticsmanager  (23.02.22 13:29:03) 
@edmond honda

1 yildan once baska bir ise girmem su anlik cok mumkun degil ama hic olmadigi kadar aklimda bu.
Kotu veya kotu niyetli bir adam degil bence kesinlikle ama cok her seye mudahale ediyor. Bi salsa keske :)
  • kuehles blondes  (23.02.22 13:39:49) 
konuşmadan, konuştuktan sonra hal tavır izlenmeden iş değişimine gitmek bana biraz kaçmak gibi geliyor. dendiği gibi bilerek yapıyor olabilir ya da fark etmeden her şeyi yönetmeye alışmış olabilir. en doğrusu konuşmak ve bu konuşma sonrasında yöneticinin aldığı aksiyonu izlemek bence.


  • chanandler bong  (23.02.22 13:52:06) 
mesleki gelişiminiz açısından bu tavrının size zararı olduğunu, işi öğrenmek için müdahil olmanız gerektiğini, onun kariyerine ve yetkinliğine sonsuz güvendiğinizi ancak size de bir mentor edasıyla yaklaşıp yetiştirmesini rica edebilirsiniz.


  • posthuman  (23.02.22 14:05:29) 
Yöneticiniz ile benzer bir profildeyim.
Bu biraz delegasyon problemi. İş hayatında kendimde gördüğüm en büyük sorunum. İş delege etmeyi beceremiyorum.

Yöneticinizin kasıtlı yaptığını da sanmıyorum. Bu noktada yapmanız gereken şey sizden istediği talepleri/işleri sürekli sorunsuz olarak sunmak olavaktır. Bir süre sonra size olan güveni oturacak hem kendisi hem de siz daha rahat çalışacaksınız.

Bu arada çok iyi bir insan olduğunu söylediğiniz yöneticinizi bir üstüne şikayet etmek bence hoş değil.
  • teritori  (23.02.22 14:34:54) 
@teritori

Bi ustune sikayet etmeyi dusunmuyorum, sanirim yanlis anladiniz. (Bir suru yazim hatasi vs yapmisim zaten) kendisiyle konusacagim. Iyi anlastigimizi dusunuyorum zaten.

Delegasyon problemi oldugunu dusunuyorum ben de. Ne zaman konussam, performans gorusmesi vs yapsak bana “kuehles senin yerinde baskasi olsa o kisi senin kadar iyi olamazdi, sen oldugun icin cok sansliyiz” vs diyen bir insan. Herkesin ortasinda da ovdugu daha dogrusu hakkimi verdigi cok olmustur. Diger calisanlari icin de boyle.
Ama yerimde sayiyorum boyle olunca, kisitlanmis hissediyorum ve is/pozisyon degistirirsem bu sebepten olacak.
  • kuehles blondes  (23.02.22 14:48:28) 
departman değiştirmenizi önermem, gittiğiniz yerde de benzer bir durumla karşılaşırsanız yine mi departman değiştireceksiniz? bu gibi durumlarda dürüst bir şekilde konuşup ilerlemek de mümkün, bunu öğrenmek de çok değerli.

yöneticiniz maalesef iyi bir yönetici değil, delegasyonu çözmeden ne ekibi büyütmek mümkün ne de ekibin iş kapasitesini arttırmak mümkün. ekipteki kişiler alması gereken sorumluluğu alamadığı sürece yöneticiye bağımlı, ondan habersiz hareket edemez bir ekip çıkıyor maalesef.

rolünüzü aktif olarak yapmak istemeniz yöneticinizle paylaşmanız gereken ve haftalık takip toplantıları(bire bir toplantı) gerektiren bir madde gibi duruyor, bu takip maddelerini de dökümante etmek önemli.

çözüme ulaşırsanız ne ala, belli bir süreden sonra çözüme ulaşamayacağınıza karar verirseniz yöneticinizin bir üst yöneticisine gitmekte hiçbir sakınca yok. elinizde takip dökümanları olacak, verdiğiniz geri bildirimler ve sonuç alamadığınızın da kanıtları olacak. çok iyi bir insan olabilir ama gelişiminizi engelliyorsa bunu yapmamak kendinize ihanet etmek oluyor, potansiyelinize ulaşamıyorsunuz çünkü.
  • montreal  (23.02.22 16:58:22) 
sizin özelinizde konuşmuyorum, genel konuşuyorum.

yönetici bir işi delege etmediği / edemediği zaman bu illa yöneticinin hatası değildir. bazı durumlarda da işin delege edildiği kişiler defaatle işi yapamadıkları için, yönetici sıkılmıştır "kendi işimi kendi yaparım, herkese de tek tek işini söylerim" demiştir. sizden önce bir çalışan çok saçma sapan hareketler yapmıştır (Zaten pasifti diyorsunuz).. yöneticiniz de böyle alışmış, böyle devam ediyor.
  • co2s2  (23.02.22 17:56:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.