[]

acile illa ki vücudu etkileyen semptomla mı gidilir?

geçen gün yaşadığım bir tartışma sonucu kendimi kötü hissettim. evdeki tansiyon aleti ile tansiyonumu ölçtüm, 20/11. limon falan yedim, biraz dinlendim, biraz sonra yine ölçtüm, 21/13. baktım düşeceği yok, atladım acile gittim arabayla. bu arada ağrı, sancı, baş dönmesi, baş ağrısı hiçbir şeyim yok. sadece kendimi kötü, böyle stresli gibi hissediyorum, bu da tartışma neticesinde gayet olağan.

neyse gittim acile, ölçtüler 19/12. doktor geldi, şikayetiniz nedir diyor, yüksek tansiyon diyorum. yok bana şikayetinizi söyleyin diyor. ya işte yüksek tansiyon diyorum, tansiyonum yüksek. yok bana semptomları söyleyin diyor.

semptom falan bir şeyim yok. ama bir şeyim yok desem eve de gönderebilir. 21'e çıkmış yüksek tansiyonu hiç ciddiye almadı, ısrarla semptom soruyor. 21'e çıkmış tansiyonun tehlikeli olabileceğini az çok biliyorum. sırf bir şeyler yapsın da tansiyona bağlı beyin kanaması falan geçirmeyeyim diye popomdan semptom uydurmak zorunda kaldım, başım ağrıyor dedim, başım dönüyor dedim. başım ağrıyor dedim diye kalçadan bi novaljin yaptı, dil altı verdi, biraz dinlendirip tekrar baktı 17/11 olmuş, eve gönderdi. eve geldim, tansiyon yine 21/13. bu arada cihazımdan eminim, yanlış ölçmüyor.

yani doktorun tedavisini sorgulamıyorum, lakin merak ettiğim şu. tansiyonumun yüksek olması, acile gitmem için yeterli değil mi? illa ki vücudumda bir semptom mu yaratması gerekiyor? adam sırf yüksek tansiyon tedavisi uygulasın diye semptomum olması mı gerekiyor? tansiyonumu kendim yüksek ölçmem, hatta orada ölçülen tansiyonumun da yüksek çıkması yetmiyor mu?

 
Abi burada asıl önemli olan konu sen bu seviyeyi görüyorsan hipertansiyon problemin vardır veya adaysındır.bu sadece sinirle olabilecek bir şey değil ve konu onemli.

En kısa zamanda bir dahiliye+Kardiyoloji kombosu yap.bir kan değerlerine baktır,kontrol altında tut kendini.
  • duptıs  (22.02.22 01:56:45) 
dunyada acil aslinda "su anda bir mudehale olmazsa ölecek / kalici hasar gorecek" vakalarina bakmak icin var. ve yapilmasi amaclanan mudehale de duzgun bir sekilde doktor tarafindan incelenecek zamana kadar hayatta kalacak destegi vermek. eger o kadar hayatta kalma durumun yoksa zaten yatirirlar.

bizde acil tedavi amacli gidilen, randevu almak ile ugrasmamak icin kullanilan bir yer oldu.

bu dedigim bir kenara, 21 tansiyonla acile gitmekte haklisin. 18 uzeri tansiyon acil bir durumdur ve uzun sure o sekilde kalmasi organ hasarina yol acar. ancak burada iletisim sekli dogru olmama ihtimali mevcut olmakla birlikte doktorun semptom sormasi dogru, cunku yuksek tansiyonda semptomlarin olup olmamasi ne yapilacagini belirlemede etkili olabilir. henuz semptomun yoksa (agri, nefessizlik hissi, kafa karisikligi, konusma bozuklugu vs.) tansiyonu dusurmek yeterli olabilir o anlik ama yuksek tansiyon icin daha sonra doktora muayene olmali iyice incelenmeli ve durumu kontrol altina almalisin. semptomlarin varsa farkli mudehaleler soz konusu olabilir.

bu durumda evet "acil" doktorunun tansiyonunu dusurecek mir mudehalede bulunmaktan daha fazla yapmasi gereken bir sey yok isin normal yuruyusunde. biz hastalar olarak bizi ne kadar uzse de bu durum, acildeki kaynak bolusumunun prensibi bu. acilde tansiyonun dusurulur, sen idealde ertesi gun poliklinikte doktora gider muayeneni olur ilaclarini ve tavsiyelerini alirsin. acil doktoru oracikta senin yuksek tansiyon hastaligini tedavi etmez / edemez yani.

tansiyonun tekrar 21'e ciktiginda acile tekrar gitmeliydin bence bu arada. bu durum cok uzun surerse semptomlar baslayacaktir vs. o yuzden dusurulmesi ve dusuk tutulmasi lazim.

ve tartisma ile tansiyon 21'e cikmaz, ama tansiyon hastasiysan sebep olabilir tabii. demek istedigim tansiyon konusunu kontrol altina almazsaniz basa daha buyuk bela acabilir, 21 tansiyon normal, x sebeple olabilir bir durum degil. muhtemelen tansiyon hastaligi var, o yuzden kontrol gerekir. gecikmeden.
  • robokot  (22.02.22 03:39:10) 
acil sana o anlık mudahale eder. yani anlık çözüm sunar. kardiyolojiye oradan da dahiliye ye gitmeniz lazım.


  • sizofren06  (22.02.22 10:06:44) 
yok tabii ki elbette yüksek tansiyon problemimi çözsün diye değil, o an tansiyonumu düşürsün diye gittim. zaten hipertansiyon teşhisim var, ilaç da kullandım, sonra tansiyon normal gibi çıkmaya başlayınca aksattım. doktora da bunu anlattım. kardiyoloji muayenesi tavsiyesiyle gönderdi.amacım tansiyon problemimi çözmesi değildi.

ama anlık yüksekti ve benden ısrarla semptom istedi. benim öğrenmek istediğim, illa semptom mu olmalıydı, tansiyonumun yüksek çıkıyor olması yeterli değil miydi? "yoo hiçbir şeyim yok , sadece yüksek değer gördüğüm için geldim" deseydim de yine dilaltını verecek miydi, yoksa "semptom yok, evine git" mi diyecekti?
  • kibritsuyu  (22.02.22 10:42:54) 
Semptom sormasının sebebi, tansiyona bağlı olası acil bir durumu (beyin kanaması vs) atlamamak.


  • efx  (22.02.22 20:32:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.