[]

borsa, hisse hakkında sorular

uzun zamandır şu soru aklımda dönüp duruyor, bir türlü soramadım: hisselerin fiyatları sadece arz/talep'e göre mi belirleniyor?

diyelim ki 10 liralık hisse 6 liraya düştü, bu durumda illa ki piyasadaki hisse miktarının artmış olması mı gerekiyor?

örneğin; 15 liralık bir hisse var. şirket hakkında "soruşturma açılacak dedikoduları dolaşıyor" şeklinde haber yapıldı ve şirketin hisseleri birden 8 liraya düştü. bu tarz durumlarda her koşulda "insanlar panikle satış yaptığı için hisse fiyatları düştü" mü dememiz gerekiyor, yoksa "kötü haber geldi, kimse satış yapmasa da şirketin değeri düştü" (en azından düşüşün bir kısmı için) şeklinde bir şey dememiz mümkün müdür?

 
Tamamen arz talep. Kimse satis yapmasa da diye bir sey yok. O fiyata dusmesi o fiyattan islem yapilmis oldugunu gosterir zaten. Kotu haber cikti, panik satisi olmak zorunda degil, kimse 10 lira vermiyorsa sen panik satisi yapmasan bile ne olacak?


  • ghilleinthemist  (21.02.22 19:38:55) 
aaaa evet, bu hiç aklıma gelmemişti, bunu öğrenmem güzel oldu. doğru, kimse satış yapmak zorunda değil, kötü haber sonrası artık hisselere 10 lira vermez kimse, 5-6 lira verir.

dövizde de böyle bir şey olabiliyor mu peki? "1 dolara 15 lira vermem, 10 lira veririm" gibi? yoksa illa ki alım veya satım mı yapılması lazım?
  • hlot  (21.02.22 19:51:22 ~ 19:52:46) 
yani aslında bu ikisi birbirini dışarlayan şeyler değil. piyasada birileri alış emirleri birileri satış emirleri oluşturuyor sürekli. "ben bir dolara 15 lira vermem artık 10 lira veririm"i şu an söyleyebilirim mesela. ama böyle bi order yarattığım zaman dolar alacak kimseyi bulamam. diyelim ki bi haber geldi ben artık dolar 10 tl diye düşünüyorum, piyasada başkaları da böyle düşünüyorsa artık orderım tamamlanır o zaman da dolar 10 lira olmuş olur. arz/talep'i fiyata bağlı olarak düşünmek lazım aslında. 10 liradan ne kadar dolar talebi var/arzı var mesela. arzın talebi karşıladığı nokta da doların piyasa fiyatı oluyor işte. 10 lirada talep var ama arz yok. ben şu an 10 liradan 10 milyon dolar satmak istesem anında satarım ama niye satayım?


  • ghilleinthemist  (22.02.22 02:14:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.