[]

Klasik Türk tipi evlerde olup da sizin evinizde olmayan şeyler var mı?

Benim aklıma gelenler televizyon, halı ve yemek masası. Hatta direkt oturma odası. Benim evimde bunlar yok mesela ve şimdi tam taşınma arifesindeyken dekorasyon fikirlerine bakıyorum ve pinterest’te falan beğendiğim evlerle Türkiye’de gördüğüm evler arasında çok büyük farklar var haliyle.

Yine yemek masası istemiyorum mesela. Hadi maksimum 4 kişilik bar tipi şık bir şey bulabilsem ona tamamım şu an ama anneme 6-8 kişilik masaya ihtiyacımın olmadığını anlatamıyorum mesela ya da evdeki fazla odaya yatak veya kanepe koymak istemediğimi ya da Türk kahvesi içmediğim hatta hayatımda 1 kez bile yapmadığım için türk kahvesi fincanı almayacağımı.

İnsanlar evlerinde hiç kullanmayacakları ama sırf biri gelirse diye aldıkları şeyleri bulunduruyorlar mı ya da neler bulunduruyorlar merak ettim. Siz de benim gibi gerek duymadığınız şeyleri evinize sokmama taraftarı mısınız yoksa yıllardır ailelerimizin evinde falan gördüğümüz o klasik misafire alınlış şeyler var mı evinizde? Varsa neler var?

Tabii bir de ülkede insanları bekar ve evli diye sınıflandırıp bekarlara pek bir şeyi layık görmeyip evli insanlardan mükemmel ev ve ev sahipliği bekleyen bir bakış açısı var ki ona girmek bile istemiyorum. Siz isterseniz istediğinizi yazabilirsiniz ama :)

 
Gerek görmediğimiz hiç bir şeyi evde tutmuyoruz net bir şekilde. Evimiz de buna göre küçük zaten. Yemek masamız da 4 kişilik standart ama gerekirse açılabiliyor (ikea'dan almıştık) Genel olarak her şey minimalist bizde. Kendi paranla alacağın ve kendi evine yapacağın tasarımı annene sormak zorunda değilsin, yaşlı kafası çok farklı bu konuda maalesef.


  • roket adam  (21.02.22 18:35:05 ~ 18:39:10) 
oo ilk evlendiğimde neler neler vardı gereksiz. hepsini yavaş yavaş attım sağa sola verdim. televizyonu verdik en büyük o geliyo aklıma. ayy bi de çeyiz sandığı vardı içinde de çeyizlerim ^^ hepsini verdim. en sevmediğim şeylerden biri benim seçmediğim bi şeyin eşya olarak bana alınması. hediye olarak değil de, örneğin yemek takımı gibi. evdeki yemek takımı allı güllü mesela. hiç sevmiyorum ama bunu atıp yenisini alacak durumum yok şu an. neyse ki çok sakarım da takım eksiliyor gitgide. bunun dışında gereksiz ya da kurtulunacak bi şey kalmadı. okuyunca aklıma geldi orta sehpa var evet. ortalıktan kaldırdık ama eşim atmama izin vermedi depoda duruyor.


  • pide  (21.02.22 18:40:50 ~ 21:19:11) 
annem babamla yaşadığım için haliyle bir sürü gereksiz şey var. "birgün lazım olur" mottosuyla tutulan. 40 sene önceki kumaşı bile var, annem asla bir şeylerin atılmasını istemez. özellikle de kendine ait bir şeyse, isterse senelerdir kullanılmasın.

ablamlar da aksine evde hiçbir şey tutmazlar. mesela yastık 2 tane vardır. biri kendisine, biri eşine. yani bir misafir gelse verilecek yastık bile yok. yorgan falan da aynı şekilde. tabak çanak da sayılıdır.

ikisi de görüldüğü üzere iyi değil. sadelikten yanayım ama kendimizin ya da gelip kalabilecek birilerinin ihtiyaç duyacağı şeyler mutlaka bir kenarda durmalı.

bir de arkadaş çevreniz ve ailenizdeki kişi sayısına da bağlı. bir de görüşme sıklığına bağlı.

ayrıca misafirin tabak çanak ve yastık yorgan dışında kolay kolay bir şeye ihtiyacı olmaz. anca olursa havlu ve pijama falan. onlar da her türlü yedekte bulunur zaten.
  • candide  (21.02.22 18:42:42) 
sade tatlı bi evim var ve evde gereksiz hiçbir şey yok. önceki evimde televizyon da yoktu, ama bi keresinde annem ve küçük kardeşim yanıma gelmişti. ben işteyken kış günü ha deyince dışarı da çıkamamış, evde öyle televizyonsuz falan çok sıkılmışlardı. sırf onlar gelir biri gelir ben evde olmam evde sıkılırlar diye bu kez evime yerleşirken ilk iş basit bi tv almıştım. arada geceleri ses çıksın diye açmak dışında pek açtığım da yok, yepyeni duruyor. onun dışında her şey tam bana kadar ve benim zevkime göre, misafir için aldığım ayırdığım hiçbir şey yok.


  • kimwexler  (21.02.22 18:50:19) 
Vitrin, orta sehpa


  • baal  (21.02.22 19:48:43) 
Vitrin, orta sehpa, salona ya da oturma odasına yemek masası, halı, tv ünitesi, battaniye, baza, yemek takımı yok bende.

Evim büyük 200m2, taşınalı 1 sene oldu, boşlukları doldurmakta zorlanıyorum bu yüzden. Dekoratif şeylerle doldurmaya çalışıyorum ama beğendiğim her şeyi alamadım çünkü fiyatları uçuk. Ferah ferah oturuyorum memnunum.
  • Jux  (21.02.22 19:55:57) 
6 kişiden fazla evde toplanma ihtimaliniz yoksa yemek masası gereksiz.
Tv izlemiyosanız gereği yok tabii. Ama ben tv de dizi vs izliyorum.

Aynı şekilde yatıya misafir gelmeyecekse ekstra yastık yorgan kanepe çekyat gereksiz. Ama yedek bulundurmak gerekebilir yıkandığı zaman vs için.

Ben bekarım, tek yaşıyorum, ama evde yılda 1 2 de olsa 4 5 kişi kaldığımız da oldu. Gerçi yaş ilerledikçe kalmalı aktivite +1 çift olur en fazla ya da ailem gelirse.

1 3lü koltuk var onun dışında şişme yatak var misafir için.
3 tane yastığım var kalabalık arkadaş grubum gelirse ben kırlenti yastık yapıyorum.

Vitrin yok çünkü manasız bence. Ama diğer klasik dediğiniz eşyalar kullanışlı olduğu ya da ihtiyacm olduğu için var. Orta sehpam yok ama arada almayı düşünüyorum ayak uzatmak için.

Yer varsa ufak tefek ekstra eşyayı ben dert etmem.

Türk kahvesi ekipmanı belki anneniz size gelir diye bulundurabilirsiniz. O benim için dert olmazdı.
  • ceketimi alip cikcam  (21.02.22 21:30:48 ~ 21:33:37) 
çayla alakalı her şey ben hariç herkes için.
normalde benim evimde çaydanlık, çay bardağı vs. hiçbir şey yoktu. eski iş arkadaşlarım ev tebriğine gelirlerken, çay makinesi ve çay almışlar. çay bardağı / takımını da annemler aldı. ben misafir gelmediği sürece elimi sürmüyorum onlara. çay makinesini de su ısıtmak için kullanıyorum.

misafir için aldığım şeyler ise, şişme yatak, havlular, yorgan, yastık, nevresim takımı. (şişme yatak hariç hepsinden de birden fazla var bu arada)

sonradan aklıma geldi, evde nescafe ve filtre kahve var mesela ben içmiyorum. misafir için duruyor. dolayısıyla kahve fincanı ve demleme aleti de var. onlar da misafir için olmuş oluyor :)
  • irene  (21.02.22 21:47:26) 
Cok vardir. Oturma grubu, hali vs yok bende de.

Yukaridakilere yeni bir sey ekleyeyim: Perde
  • buf-e kür  (21.02.22 22:19:45) 
Vitrin, orta sehpa(henüz), zigon sehpa takımı, sigaralık :v, ahşap büfe, avize, çekmece, kitaplık(henüz), panjur :/, yemek masası, portmanto ilk aklıma gelenler.


  • lüzumsuz adam  (21.02.22 22:24:11) 
Yemek masamız var, gündelik yaşamda yemekleri genelde sehpada yiyoruz.
Fakat arkadaşlarımız gelir gider, taco gecesi suşi gecesi, ıyun akşamları, hepsi masanın etrafında geçer. Dört geniş sandalyemiz var masa etrafında, sekiz dokuz kişi yemek için sığıyoruz, evde 10-12 hatta senede bir iki kez daha fazla kişi oluruz. Zaman zaman üstünde çalışır ya da toplantılara katılırım zoomdan son iki senedir. suluboya, seramik o masada yapılıyor. Eve taşınırken gerek var mı bu dev ahşap masaya demiştim ama yaşam alanında önemli bir yeri var şuanda. Yani klasik düzende düşünmeyin her daim. Multifonksiyonel bir araç masa kesinlikle.
Sizin yaşamınızda neye ihtiyaç olduğu önemli tabii ki yeter ki işe yarasın. Oturma odamız yok, salon mutfak yemek masası her şey açık plan tek bir katta mesela. Masa örtüsü satın almadım hayatımda hiç. Eşim bekar evinden getirmiş birkaç tane nedense, kullanmıyoruz diye verdim. Fazladan yorgan almadım. Tuhaf yatak örtüleri almadım. Yeni nevresimlerim yok hepsi eski hayatlarımızdan geldi. 3 tane çay bardağımız var, kırılırsa yenisini almam, biz kullanmıyoruz, eşimin anne babası istiyor sadece gelince. Yani meli malıları boşverin. Size nasıl kolay geliyor, neyi idare edebiliyorsunuz? Evinizde neye yer var? Baktınız yokluğunu hissediyorsunuz alırsınız.
  • kullanıcıadımbuolsun  (21.02.22 22:26:25) 
Vitrin yolluk mutfak banyo halısı biblo vs hiç yok
Koridorda da halı yok

  • photo85  (21.02.22 22:36:10) 
Istanbuldayken insanların gelip bende kalacagı bir hayat yasamadım hic. Cok az kisilik bir sosyal hayatım var ve o kisilerin hepsinin de birbirine cok yakın evleri vs var. Hepimiz coook istisnai bir durum olmadıgı surece gorusup gorusup uyumaya kendi evimize gideriz. Sehirlerarası arkadasım veya akrabam yok. Mısafir de gelmez. Gelen arkadaslarım benim kullandıgım catal bıcak tabagı vs kulanır. Evdeki her sey benim icin ve tabiri caizse ‘bana kadar’ var ve daha fazlasına ıhtıyac duymam.

‘Acil bir durum olursa’ diye dusunmuyorum. Bunun ıcın maddi olanakları acık tutmayı tercih ediyorum. Populer kulturde buna ‘fuck you money’ denıyor, yani birine soylediginiz son soz ‘f*** you!’ ldugunda kullanılacak para demek. Isinize, esinize, ev arkadasınıza falan bunu deyip ayrıldıgınızda kullanabileceginiz para. O sebeple bir arkadasım veya kardesim hayatında bir degisiklik yapıp benimle yasaması gerekirse o zaman alırız diye dusunuyorum. Onun dısında biri iki saat oturacak diye turk kahvesı cezvesi bulundurmak manasız geliyor. Fazla esya sevmıyorum.

Ha evimde gereksiz ne var? Mısafir yatagı var cunku lojmanda yasıyorum ve esyalar benim degil.
  • sopiro  (22.02.22 05:59:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.