[]

garanti sonrası servis ve tamir yükümlülüğü

eksisozluk.com

üstteki başlıkta yazar şöyle bir şey yazmış:

1- yasalara göre garantili veya garantisiz ürünün minimum 5 yıl yedek parça satışını yapma veya teknik serviste yedek parça ile onarımını gerçekleştirme yapmak zorundalar.

benim garantisi bitmiş ithalatçı garantili bir xiaomi telefonum var, ilk olarak ithalatçı firmayı aradım garanti bittiyse hizmet vermiyoruz dedi ben de tamirciye verdim bekliyorum, biraz ağır bir sorun.

1- ithalatçı firma/yetkili servis bana yalan mı söylemiş
2- burda ithalatçı firmanın ne gibi bir yükümlülüğü var, eğer telefonda yedek parça ile dahi düzelmeyecek bir sorun varsa?

 
Burada ucu açık olan durum servisin bunu ücretli yapabilmesi. Yani ben de birkaç ay önce kvk yı arayıp pil sordum yok dediler. Aslen diyemezler. Ama velev ki var 1300 lira dedi. Etmez. Bununla nasıl başetcez?


  • baal  (21.02.22 08:53:43) 
1- Üretici ya da ithalatçı firma cep telefonları için 5 yıl satış sonrası hizmet vermek zorunda. Yedek parça satışı da yapmak zorunda yani. Tabii ücreti karşılığında. Size yalan söylemiş, evet.
2- Telefon yedek parça ile düzelmeyecek durumda ise ithalatçı firma ya da üretici firmanın herhangi bir yükümlülüğü yok. Dolayısı ile 1. maddede ithalatçı firma yapmak istemezse "bunun tamiri mümkün değil" deyip sıyrılabilir yine. Ama "biz bakmayız" demesi doğru değil. Sonuçta bozulan her telefon tamirle düzelecek değil. Düzelir tabii ama yeni telefon almakla aynı fiyata denk gelebilir. Sonuçta telefonun hangi aksamı bozuksa onu yenisiyle değiştirecekler.

Garantisi bitmiş bir ürün için de iade/değişim olmaz. Tamiri mümkün değilse ithalatçı firmanın yapabileceği ya da yapmakla yükümlü olduğu bir şey yok.
  • himmet dayi  (21.02.22 10:05:42 ~ 10:07:42) 
Özetle yedek parça temin etmek zorundalar, ama yukarıda yazıldığı gibi isteyecekleri rakam telefon fiyatına yakın olunca bir anlamı olmaz.


  • John Bloor  (21.02.22 11:10:25) 
tesekkurler arkadaslar.
evet bariz yalan soylemisler o halde, verdigim yerde anakart arizasi dedi herhangi bir marka/ithalatcinin da sifir anakart saglayabilecegini hic dusunmuyorum zaten ama konu bir sonraki sefer icim aklimda olsun, guzel bir noktaymis.

  • bay b  (21.02.22 11:28:32) 
www.mevzuat.gov.tr

Madde 12'ye bakarsanız sizin durumu açıklıyor.
Ancak yedek parçanın fiyatı ile ilgili bir madde bulamadım.
  • burfak  (21.02.22 14:20:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.