[]

Geç yatmanın bir zararı var mı?

her gün 7.5 saat uyumak koşuluyla sabah 5'te yatsam bir zarar görür müyüm sizce? uyunan vakit önemli önemli mi?




 
Bro sence gece uyuyor olmamızın evrimsel bir nedeni olabilir mi önce bunu düşünelim. Bence var. Mesela derin uykuya kortizol hormonunun en düşük seviyede olduğu gece saatlerinde dalıyoruz, bu olay gündüz saatlerinde olmuyor çünkü 5-5 buçuk gibi kortizol salgılayıp nabzın falan yükselmeye başlıyor sen de uyanıyorsun, akşam dokuza kadar böyle, sonra kortizol salınımı azalıyor melatonin salgılamaya başlıyorsun o zaman da uykun geliyor uyuyorsun. Bunlar hep evrim. Bunun dışına çıkmaya çalışınca zaten sistem çöküyor ölüyorsun.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (21.02.22 01:58:27) 
sirkadiyen ritmi araştırın.
çünkü bir araştırmada bu ritme göre uyuyan ve uyumayan fedakar fareler incelenmiş. sonuç ise alzheimer olmazsın. daha zeki olursun. beynin iyi çalışır ve hafızan güçlenir vs.. buradaki kilit nokta o ritim. ona göre yaşayınca bombastik olacakmışız. bu sadece bir araştırma konusu. daha nicesi var. şu hormonlar varya, serotonin, dopamin, melatonin gibi, işte bunlar o ritme göre işliyor. sabah güneş doğarken uyanıp güneşi yemenle başlıyor, gece 11den sonra melatonine boğulmanla bitiyor. yani işleyişi bozmamak lazım.

  • halboyle  (21.02.22 02:32:26) 
Pandemi başladığından beri evden çalıştığım ve çalışma saatlerimin bir önemi olmadığı için 1 senedir falan sabah yatıp akşamüstü kalkıyorum. yatma saatim 5-6, kalkma saatim de 13-14 arasında değişiyor. Herhangi bir farklılık görmedim.

Ama tabi daha az güneş görüyorsun. Ben D vitaminini dışarıdan alıyorum. Onun yanında başka supplementlerle de destekliyorum beslenmemi. Ama gündüz yaşamak gibisi yok söyleyeyim. Psikolojiye olumsuz etkisi olabilir. Kesinlikel tavsiye ettiğim birşey değil, ben zorunluluktan böyleyim çünkü gündüz vakti şu an yaşadığım yerde üretkenliğim sıfır oluyor.
  • Kayzer1919  (21.02.22 05:08:44) 
bu konuyla alakalı bir dönem oldukça okumalar yaptım. bilimsel olarak söylenen şu; insanın biyolojik ritmi gün ışığıyla doğru orantılı. yani geceleri uyumak gündüzleri uyanık olmak biyolojik saat konusunda yeri doldurulamaz bir düzen. ve insan doğasına uygun olan bir sistem bu.

dahası, bu düzeni sağlayamadığımızda fizyolojik ve psikolojik sorunlara yakalanmamız kolaylaşıyor.
örneğin gece uykusunda vücut çeşitli yararlı hormonlar salgılıyor. bunlar insan yaşamının dönemlerine göre farklı farklı türlerde hormonlar oluyor. ve siz gecenin o saatinde uykuda değilseniz bu sekteye uğruyor.
bununla birlikte de bağışıklık sistemi zayıflıyor. ki bu hem fiziksel hem de ruhsal bozuklukların kilit noktasıdır.

kısa bir süre bu bahsettiğiniz düzende yaşamak sorun çıkarmayarabilir -ki bu da bünyeden bünyeye değişebilir- belki ancak uzun vadede bu düzende sorun yaşamanız çok olası. bunu bilmekte fayda var.
  • debian  (21.02.22 14:30:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.