[]

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye için ne gibi sonuçları ve etkileri olabilir

sb




 
bi şey bahane olsa da türkiye kriz yaşasa ya:)) bak rusya da krizde ukrayna da krizde denimce türkiyenin kriz yaşaması doğal karşilanacak


  • ala09  (19.02.22 20:29:45) 
Hem insanlar ölmesin hem de alo09Un dediği gibi mazeret olmasın diye savaş olmasın istiyorum.


  • mezarkabul  (19.02.22 20:31:07) 
Rusya ve Ukrayna, Türkiye'nin komşusu ülkeler. Zaten bu konuda Türkiye çok şanssız bir ülke, çünkü çok rezalet bir coğrafyada yer alıyor (aslında iyi kullanabilse bir bakıma çok avantajlı da bir coğrafya). Örneğin; ortadoğu'da bereketli topraklar ve petrol üzerinden dönen politikalar, doğu akdenizde enerji politikaları, karadeniz'de askeri strateji vb. en ufak bir harekette çok baş ağrıtacak bir yerdeyiz.

Bu yüzden, yanı başımızda bir savaş durumu olması demek ister istemez politik olarak olaya müdahil olacağımız anlamına geliyor. Tabii, "banane kardeşim, kendi aranızda takılın" da diyebilirsiniz, bu da bir tercih. Ama bu durumda bölgede sözü geçmeyen, pasif, herkesin enseye şaplak attığı bir ülke haline gelirsiniz. Kimse gelip de sizi takmaz (mesela akdeniz'deki enerji krizinde herkes kafasına göre at koşturuyordu. hatta doğu akdeniz enerji birliğinde filistin bile yer alırken türkiyeyi şutladılar mesela. ama sonradan birkaç defa rest çekerek "burada bizim de hakkımız var" dedik. ha çok bir şey çıkmadı tabii, oradan enerji çıkarmak için 10 tane daha türkiye'ye gerek var ama "biz de burdayız" diyebildik, orası önemli) Bu duruma gelmemek için olaya müdahil olmak zorundasınız.

Müdahil olduk diyelim: yine iki ucu boklu değnek. Ukrayna'dan yana çıkarsanız Rusya ile olan ticaret çok büyük zarar görür ve turist gelmez. Bu, Türkiye için milyarlarca dolar kayıp demek, Rusya'nın enerji konusunda Türkiye'ye sıkıntı çıkarması demek. Rusya ile geçinememezlik yapamazsın. Avrupa neden İran'a ambargo koyabiliyorken Rusya'ya koyamıyor? Çünkü elleri mahkum. Biz de aynı şekilde.

Ama Rusya'dan yana da çıkamazsın. Hem Avrupa'yı karşına alırsın (ki NATO içerisinde sen de varsın) hem de Ukrayna'ya bir sürü askeri teçhizat sattın. Onları n'apacaksın? Bu konuda Lavrov'un açıklamaları var "Ukraynalılar Albayrak'ı kullanıyor, buna dair raporlar var elimizde" diye. Bir de bugün tesis edilecek bir düşmanlık onlarca yıl boyunca politikada karşına çıkacak bir olay.

Sadece rusya-ukrayna özelinde değil, genel durumu anlatmaya çalıştım. Uluslararası ilişkilerde en uzak ülkedeki bir savaş bile seni her türlü etkiler. Etkilemesi lazım. Bu açıdan, Türkiye'nin bulunduğu coğrafya nedeniyle barış yanlısı bir politika izlemekten başka şansı yok. Atatürk boşuna "yurtta sulh, cihanda sulh" demiyor. Bu çevrede yaşanan Irak, Afganistan vb. savaşların etkileri yıllar boyu yaşadık, yaşıyoruz.
  • lesmiserables  (19.02.22 21:48:12 ~ 21:50:53) 
Ukrayna'ya olası bir Rus müdahalesine NATO karşılık verebilir. Böyle bir durumda bölgeye (doğu Ukrayna) en yakın NATO ordusu Türkiye'de. NATO karşılık verme kararı alırsa Türkiye açısından taraf olmama gibi bir durum olmayabilir.


  • himmet dayi  (20.02.22 08:00:12) 
Yukarıda yazanlara ek olarak; Bir çok Türk hissesi savaş bitene kadar düşüşte seyreder. (Tahmin)


  • kanlakarisikyagmur  (20.02.22 17:35:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.