[]

Yatırım

Daha önce yazdım ama elle tutulur bir cevap gelmedi. Daha açık yazmam konusunda uyaranlar da oldu. O yüzden daha açık yazmaya calisicam.
nerelere yatırım yapılabilir. Bu bir fabrika da olabilir.bir fikir de olabilir. Bir oyun projesi de olabilir. Veya metaverse projesi de olabilir. veya melek yatırım işleri durumu da olabilir. Siz değerli ufku geniş yazarlardan güzel cevaplar bekliyorum.

Not: sektörünuzde ki tutacak fikirleri de yazabilirsiniz.

 
Herhangi depolama işi. Yeddi emin/Otopark hariç; makine parkı olabilir.


  • malheiros  (17.02.22 18:29:20) 
Para sınırı yoksa bodrum civarında villalardan oluşan bir site alır bunu da haftalık olarak kiraya verirdim.

Otel'de beklenti çok oluyor bu yüzden villa daha iyi.
  • liberal  (17.02.22 19:12:27) 
@liberal paramız sınırlı 250 bin 300 bin civarında


  • opitseri  (17.02.22 20:05:00) 
Yani bu o kadar ucu açık ve cevabı zor bir soru ki. Özellikle 250-300bin gibi bir meblağ çok kolay heba olabilir. Öncelikle şu lafı çok severim. hatırlatmak isterim: "Bilmediğin işe girme". Bunun doğruluğunu ben birkaç kez tecrübe ettim.

Bir işe yatırım konusu çok bilinmeyenli bir denklem. Hiçbir formülün garantisi yok. Reklamcı bir arkadaşım, oldukça kalabalık bir ekibi de vardı, vaktiyle buzzfeed.com'ın aynısını türkçe içerikle açtı. Daha ortada onedio.com bile yoktu düşün. Sitenin masraflarını zor cıkarttılar. İçerikler de gayet iyiydi. Mesleği gereği çok da tanıtım fırsatı oldu. ama tutmadı işte.

Kısa bir süre sonra listelist.com onedio.com açıldı mesela onlar dev kazandılar. Şu an gazetelerden bile fazla kazanıyor olabilirler.

para kazanma becerisi ve doğru yatırımı bulma konusu çok kişisel bir konu. O yüzden sana cevabını veremez kimse. Bende çalışan formül sende çalışmaz. Sende çalışacak formül bende çalışmaz. Bunu biraz deneye yanıla hatta arada kaybede kaybede öğreniyor insan diye düşünüyorum. Bazı insan da hiç öğrenemiyor sürekli kaybediyor.

Bununla ilgili birinin öngörüsü vardı. Şöyle demiş: Dünyadaki tüm nakiti herkese eşit dağıtın. Atıyorum herkesin cebinde 1. milyon dolar olsun. Bill gates'in de tüm serveti 1 milyon. Senin de benim de. Adamın iddiası şu. 10 yıl içinde yine aynı isimlerin birçoğu zenginleşir, fakirler ve orta sınıf yine aynı kalır. Elbette aradan istisnalar çıkacaktır. Ama bu da bence bir zanaat gibi beceri ve öngörü meselesi. Her insanda olmuyor.

Bir de şu var. Gerçekten iyi yatırımı gören ve bu şekilde kazanan adam kolay kolay o fırsatı söylemez kimseye. O yüzden buradan çok ekmek çıkmaz. Buraya yazanlar genellikle benim şu kadar param olsa şunu denerdim diye hayallerini paylaşır.


Mesela eski bir arkadaşım memleketinde topraksız tarım işine girdi birikimini oraya bağladı. Çilek üretiyor. Anladığım ve konuştuğum kadarıyla maaşallah iyi de kazanıyor mutlu yani birkaç sene oldu işe koyulalı. Ama şimdi bu adam kazandı da, bu işe sen ben girsek kazanabilir miyiz? Bu adam yatırımcı da olsa, belli ki işi biliyor. Belki tanıdığı var. Belki satış kanallarını iyi biliyor. Mesela aynı sermayeyi koy, aynı ekipmanı al hatta aynı arsada yanyana tesis kur... Ufak bir detay bile kazancınızı etkiler. Atıyorum onun ortağının tandığı bir satın almacı vardır çilekleri ona satıyor kazanıyordur. Senin öyle bir tanıdığın yoktur. Çileklerin elinde kalır.

Ben mesela kendi sektörümde çok kazandıracak alanları biliyorum. ama mesela şu firma yeni kuruldu sermayeye ihtiyacı var gel ortak ol desem o riske girebilir misin? O firmanın büyüme ihtimalini değerlendirebilir misin? Müşteri portföyünü analiz edebilir misin? Karlı mı değil mi...

Ben olsam bilmediğim sektörlere fikirlere hele hele spk yönetmeliğine tabi olmayan yatırım araçlarına bu kadar bir miktar yatırmam. Ama diyorum ya bu kişisel bir konu. Ben olsamı konuşuyoruz. Sen dersen ki benim kenarda 10 milyon tl nakitim daha var. Hemen nakite çevirebileceğim 2-3 dairem var. Bu benim için çerezlik bir para. Eğlenmek istiyorum. Gencim, kaybetsem de yerine koyarım 2 senede... O senin bileceğin konu:) O yüzden bunu bir yatırım tavsiyesi gibi düşünme. Genel bir kişisel yorum olarak al. Yoksa para senin, risk senin.
  • anten  (17.02.22 21:53:00) 
Öncelikle yazanlara teşekkür ederim. @anten güzel bir yazi yazmışsın dikkat ettiğin hususlara ben de katılıyorum. Senin de dediğin gibi kısmet biraz bu işler. Ki ben 4 ayda 184 bin kazandım kendimce riske girerek bu sayede. parayı daha alamadim ama o ayrı mevzu :).


  • opitseri  (17.02.22 22:30:26) 
Bu parayla yazılım / oyun firmalarına melek yatırımcılık yapma. Çok küçük bir miktar, kabul eden adamın ne yaptığını bilmiyor olma ihtimali çok yüksek. Batırır paranı.

Yıllar önce katıldığım bir melek yatırımcı eğitiminde, "kaybettiğinizde üzülmeyeceğiniz bi 3 milyon dolarınız yoksa bu işe girmeyin" cümlesini duyup küçük çaplı bi kalp krizi geçirmiştim, ama zamanla hak verdim.
  • plutongezegendegilmi  (17.02.22 23:56:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.