[]

ittifak meselesi

şimdi bu baraj %7ye düşürülecek falan mevzusu var ya. kafam karıştı biraz.

ittifak denilen şey tam olarak nasıl oluyordu? biz mv seçimlerinde bir ittifaka mı oy vereceğiz, yoksa chp mhp akp vs. mi vereceğiz?

eğer ittifaka oy vereceksek parti parti baraj meselesi olmayacak mı?
eğer partiye vereceksek ittifak kısmı tam olarak nerede devreye giriyor?

yani bir ilden akp ve mhp ayrı ayrı mv aday listesi mi yayınlayacak, yoksa birleşip bir liste mi yapacaklar? nasıl oluyordu bu?

 
sen partiye vereceksin ittifaklar baraja göre birbirine eklenecek.


  • mikahakkinen  (17.02.22 13:46:21) 
yani sormak istediğim şey şu aslında. cumhur ittifakı %45 oy aldı. bunun da %6'sı mhpnin. o durumda mhp milletvekili çıkaramıyor mu?


  • syozkn  (17.02.22 13:51:51) 
Eğer 2018'deki sistem korunursa;

2018'de pusula şöyleydi. Cumhur ittifakını örnek alalım.

Akp'ye oy verebilirsiniz
Mhp'ye oy verebilirsiniz

Ya da ikisinin yerine ortak ittifaka oy verebilirsiniz.

Türkiye genelinde hesaplanırken ittifak oyu hesaplanıp %10'u geçiyorsa ittifak içindeki tüm partiler barajı geçmiş sayılıyordu.

İl içinde de ittifak toplamlarına gore dağılıyor milletvekilleri. Sonra da ittifak içinde kendi aralarında dağılıyor
  • nundu  (17.02.22 14:46:04) 
şöyle sorayım tam aydınlanması için:

baraj %7 oldu diyelim
mhp gitti %6 oy aldı
ittifak olarak da %45 oy aldı.

bu durumda mhp vekil çıkarabiliyor mu?

takip eden soru şu:
mhp %7 aldı
ittifak %45 oy aldı.

bu durumda mhp'nin milletvekili kendi aldığı oydan dolayı (ittifaktan bağımsız) artıyor mu?
  • syozkn  (17.02.22 15:07:55) 
İşte sistem değişir mi değişmez mi bilemiyoruz şu an. Çünkü baraj %7 olsun ama ittifak içinde barajı geçemeyenler mv çikaramasın gibi söylentiler vardı. Ama aynı sistemle baraj %7 oldu diyelim.

O zaman mhp milletvekili çıkarır. Takip eden soruda da artırabilir ama artıramayabilir de hatta azalta da bilir :) çünkü ülke genelindeki oy oranından ziyade her ildeki ayrı ayrı oy oranları önemli. %1 artış nereden olmuş nasıl yansımış mv dağılımlarına o önemli.
  • nundu  (17.02.22 15:15:46) 
çorba oldu iyice :) örnek üzerinden gidelim. sistem hiç değişmese.

istanbulda 100 mv var diyelim
baraj da %10.
seçimlerde oy oranı şöyle oldu:

%50 millet %50 cumhur.
%41 akp %9 mhp aldı.

istanbul oylarında da %20 oy aldı mhp. %30 akp %50 de diğer partiler/ittifaklar.
mhp ne kadar milletvekili çıkarır?

ikinci senaryo
%50 millet %50 cumhur
%40 akp %10 mhp.
mhp yine istanbulda %20 oy aldı. %30 akp, %50 diğer partiler/ittifaklar.

mhp kaç mv çıkarır :)
  • syozkn  (17.02.22 15:23:36) 
Yukarida anlatildigi gibi %7 olayi su anda MHP icin bir sey ifade etmiyor ama MHP'nin istedigi zaman gemiyi terk edebilmek icin boyle bir numaraya girdigini dusunuyorum.


  • cleric  (17.02.22 15:58:22) 
İki durumda da MHP'nin istanbul'dan aldığı mv sayısı değişmez. Çünkü il içinde hesaplanıyor bu oran. İldeki yüzde değişmediği için ikisinde de aynı milletvekili sayısını alır. Sayı isterseniz D'hondt sistemi kullanılıyor Türkiye'de seçimlerde. tr.wikipedia.org şuradaki örneğe göre hesaplanabilir tam sayıyı merak ederseniz.


  • nundu  (17.02.22 17:52:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.