[]

1900'lü yılların başında sinema salonu

Selam,

sabahtan beri hatırlayamadım. aklıma takıldı. yetişin sinefiller ve edebiyat tutkunları.

1900'lü yılların başında ilk sinema filmi gösterimlerinen birine çocukken gitmiş ve 'bu sinemada hiç gelecek yok, çok karanlık çok gergin bir deneyim" vs. gibi ileri görüşlü olmayan şeyler söylemiş yazar kimdi? ve bu anektod nerde geçiyordu?

Zweig diye hatırlıyorum ama Gorki miydi?

Var mı hatırlayan?

 
Bizzat Lumiere'ler "The cinema is an invention without any future" diyorlar.


  • lesmiserables  (16.02.22 14:30:00) 
evet orası doğru, o yüzden Pathe köşeyi dönüyor. ama ben o yazarı arıyorum :)


  • ebucan  (16.02.22 14:30:49) 
Sözlükte maksim gorki başlığına @determinant adlı yazar şöyle bir entry girmiş.


1896 yılında rusya'da lumiere sinematografının bir gösterimine gidip izlenimlerini yerel bir gazetede şöyle aktarmıştır:

"geçen gece gölgeler krallığı'ndaydım. bir bilseniz orada bulunmak ne garipti. sessiz ve renksiz bir dünya. oradaki her şey, yeryüzü, ağaçlar, insanlar, su, hava iç sıkıcı bir griye boyanmış. güneşin gri ışıkları gri bir gökyüzünde parıldıyor, insanların gri yüzlerindeki gözleri gri, ağaçların yaprakları kül rengi. hayat değil bu, onun gölgesi ancak. devinim değil, sessiz hayaleti."
  • sularda mavi  (16.02.22 22:38:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.