[]

Agresif Periodontitis (Diş etlerinde hızlı kemik kaybı ve çoklu diş kaybı)

Merhaba. Bende bu sorun iki sene önce başladı. Ön iki dişimden biri ilk ince sallandı sonra düştü. Şuanda neredeyse ağzımdaki bütün dişleri çekmeleri gerekiyormuş. Daha 39 yaşındayım. Halbuki dişlerime gayet iyi bakıyordum. Ne bir leke ve çürük vardı dişlerimde.

Gittiğim diş hekimlerinin çoğu (özel) 10-12 arası implant ve üstüne kaplama yapmalıyız şeklinde öneri sunuyor ama ne kadar süre sıkıntısız gideceğine dair garanti veremiyorlar. Ve zor karşılayacağım bir ücret çıkarıyorlar önüme.

Bu ve benzer sorunu yaşayan arkadaşlar nasıl bir tedavi aldınız? Bu büyük masrafa girmektense direkt olarak damak mı yaptırmalıyım bu yaşta mecburen.

Şimdiden teşekkürler.

 
geçmiş olsun. sorunuzun cevabı üzerine bir bilgim yok fakat bu rahatsızlığın sebebi neymiş ? ve birden bire mi başladı ?


  • flacs  (16.02.22 08:30:59) 
Periodontoloji uzmanına görünseniz iyi olur


  • thewhitewolf  (16.02.22 09:23:54) 
geçmiş olsun öncelikle. altında yatan sebebi ortadan kaldırmadıktan sonra implant da çözüm olmayabilir. şurada güzelce açıklanmış aslında. tedavi yöntemleri başlığını okumanızı öneririm.

www.acibadem.com.tr
  • posthuman  (16.02.22 09:29:57 ~ 09:30:06) 
@flacs, çok az bir kısmı bakımla ilgili olsa da ana sebep olarak genetik yatkınlık olarak söylediler diş hekimleri. babadan, dededen veya dedemin babasından şeklinde. göründüğüm bir prof, diş ve diş etlerinde kanserden sonraki en kötü hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

@thewhitewolf, göründüm zaten. genel olarak ne söylediklerini de yazdım yukarıda. benim merak ettiğim benzer durumda olan arkadaşlar nasıl bir tedavi sürecinden geçti, mental ve fiziksel olarak nasıl etkiledi bu durum onları.
  • yaseka  (16.02.22 09:34:26) 
implant + kaplama 100-200 bin arası maliyeti olur. konu zaten bütçe meselesi.


  • gabe h coud  (16.02.22 09:51:57) 
Daha çok hekime gitmenizi tavsiye ediyorum. En az 10 ayrı yerde teşhis yaptırmadan tedaviye başlamayın derim.

Gittiğiniz yerde diğer hekimin teşhisini de söylemeyin mümkünse.

İlgilileri için; oto sanayi için de aynı durum geçerli.
  • hebanon  (16.02.22 10:00:59) 
@posthuman, teşekkürler. bu hastalıkla ilgili her şeyi araştırdım neredeyse. tek bulamadığım birebir yaşayan kişilerin bu durumda nasıl davrandığı. onu da burada bulmayı umuyorım.

@gabe h coud, belki bulunduğum yerde o kadar maliyeti olmasa bile ona yakın bir maliyet çıkıyor. implant'ın çok olmasından dolayı. implantların uzunca bir süre dayanacağını bilsem bir şekilde yaptırıp o borcun altına girerim ama ona da garanti verilmediği için kararsız kaldım açıkçası.

@hebanon, teşekkürler tavisye için. dediğiniz gibi bende elimden geldiğince çok hekime gitmeye çalışıyorum. tabiki söylemiyorum daha önceki hekimlerin söylediklerini. tamam bir mucize beklemiyorum fiyatlarla ilgili ya da tedaviyle ilgili ama bu gibi durumda tek sonuç bütün dişlerin çekilmesi midir? çekilse de kalıcı bir çözümü yok mudur damaktan başka. benim gibi genç yaşta bu hastalığa yakalananlar için.
  • yaseka  (16.02.22 10:14:11) 
implant uzun süre dayanır ama maalesef koku yapma ihtimali yüksek. damak yaptırmanın da psikolojik olarak yıpratıcı olacağını düşünüyorum. yine bir diş hekimi varsa, onlar iyi fikir verebilir. ben yakın zamanda arkadaşımın tecrübesi üzerinden konuşuyorum.


  • gabe h coud  (16.02.22 10:21:52) 
Merhaba,

mevcut boşlukları kapatmaya yönelik bir tedavi yapılacaksa (protetik tedavi) dişlerden ve yumuşak dokudan destek alınabilir. Bu süreç için yapılacak protezin olabildiğince uzun süre kullanılması amaçlandığı için (maddi ve manevi olarak yorucu bir süreç olabilir) mevcut dişlerin genel durumu protezin ömrünü kısaltacak ise, atıyorum 3 yıl sonra o dişlerin de kaybı olacak ve sıfırdan bir protez sürecine girecekseniz, o dişlerin çekimi ile daha radikal bir tedavi planlaması yapılabilir.

Alt çene için tam protez (takıp çıkarılan, damak denen protez) kullanımı daha zor oluyor dilden dolayı. Şöyle bir alternatif olabilir, alt çeneye 2, üst çeneye 4 implant yapılarak tam protez yapımı. Bu tedavide hareketli protez yaptırarak maliyet azaltılmış olur, implantla bağlantı kurularak istemediğinizde çıkmayacak ama temelde yine takıp çıkarmanızı gerektiren bir protez yapılabilir. Onun dışında mevcut dişlerden destek alınarak yapılan sabit tedaviler (kron, kaplama, köprü) dışında dişlerin durumu sizde olduğu gibi iyi değilse ancak implantların üzerine kaplama yapılmasıyla sabit tedavi yapılabilir.

İmplant yaptırmayı düşünürseniz mutlaka sertifika veren (implant firmasının kendi sertifikası) bilindik markalardan birini yaptırmanızı öneririm.
Bir de güven duyduğunuz üniversite hastanelerinin periodontoloji bölümlerine danışabilirsiniz eğer henüz görüşmediyseniz.

Geçmiş olsun
  • ats  (16.02.22 10:30:44 ~ 10:35:10) 
@ats, verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkür ederim.


  • yaseka  (16.02.22 10:58:21) 
Bir arkadaş aynı hastalığın babasında olduğunu ilerde kendinde de olabileceğini söylemişti. Babası tüm dişlerini çektirip sanırım protez diş kullanıyor demişti. Kaç yaşında çektirmiş bilmiyorum ama sizle yakın yaşlardayken çektirmiştir muhtemelen.

Çok daha fazla bilgi alabilirsem sizle tekrar paylaşırım.

Geçmiş olsun.
  • sevilen progressive türkücü  (16.02.22 12:57:37) 
Bende de diş eti çekilmesi var (tahminim sizinki kadar agresif değil). Diş doktoru arkadaşım bana stres sebepli diş sıkma / diş gıcırdatmanın buna sebep olabileceğini söylemişti. Bir süre plastik diş koruyucularla yattım akşamları sonra meditasyon gevşeme derken geçti.


  • SiyamkedisiZorro  (16.02.22 13:29:56) 
@sevilen progressive türkücü, teşekkür ederim. memnun olurum.

@SiyamkedisiZorro, diş eti çekilmesinin tedavisi tartar temizliği, koruyucularla ve iyi bir ağız bakımıyla tamamen geçiyormuş dediğiniz gibi ama bu kemik erimesi durumu bu tedaviler ve yöntemlerle geciktirilse de diş kaybına engel olmuyormuş maalesef. ama verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
  • yaseka  (16.02.22 14:13:08) 
merhaba
bende de bu sorun var . yıllardır dişçi dişçi geziyorum ama tedavi öneren olmadı her gittiğim doktor çektirip implant öneriyor.
benim dişetlerim şişiyor .dilimle dişlerimin arkasında mercimek büyüklüğünde şişlikler hissediyorum . dişetlerimde sorun olduğundan implant da kalıcı olmaz diye düşünüyorum.

internette benzer durumda olduğum hikayeleri şikayetleri okudum . meselaşikayetvar sitesinden implant yazarak arattım bir sürü kötü olasılık var.
babamda ve abimde diş sallanması düşmesi ve dişeti şişmesi iltihap durumları oluyordu .babam yarı dişsiz yaşadı ölene kadar. abim üst dişlerini çektirdi ve vakumlu takma damak kullandı .gören anlamıyordu bayağı iyi görünüyordu ve rahatsız hissetmiyor.
aslında öncesinde 8 implant yaptırdı ama düştü implantlar o süreç çok acı verici oldu .pipetle çorba ve hoşaf içti haftalarca konuşamadı. tabi doktorlar bu detayları asla söylemez.
ben çalıştığım için bu riske giremem. konuşamazsam aylarca rapor alamam işime devam edemem. şu an ön alt 6 dişim sallanıyor ama ben onları yaklaşık 1 yıldır hiç kullanmıyorum.ısırarak bir şey yemiyorum bıçakla küçük küçük kesip arka dişlerimle yiyorum. neyse ki arka tüm dişlerim sağlam .
eludril isimli kırmızı renk bir ağız çalkalama suyu var onu öneririm . gece uyumadan önce az bir miktarı yine az su ekleyerek ağzımda tutup bekletiyorum. şişliklere iyi geliyor . dişeti ameliyatlarında veriyorlarmış. gittiğim hiçbir dişçi söylemedi , rastgele girip sorduğum yaşlı bir eczacı önerdi.biraz rahatlatıyor.
ben durabildiği kadar kendi dişlerimi ağzımda tutmaya çalışacağım sonra tercihim hareketli damak olabilir. başlığı merakla takip edeceğim ben de .
  • devilone  (16.02.22 14:19:20) 
@devilone, çok geçmiş olsun. verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkürler.

benimde en büyük korkularımdan biri babanızın yaşadığı durum (ya da şikayetvar daki bir şikayet mi tam anlamadım ama babanızmış gibi cevaplayacağım). bir ton para verip yaptırdığım implantlar düşer mi düşüncesi. implant yapımı kısmı da aynı anlattığınız gibi oluyormuş diş çekimleri sonrası 3 ay iyileşme ve kemiklerin oturması süreci sonra implantlar yerleştirildikten sonra yaklaşık 3 ay daha yine iyileşme ve implantların yerine kabulu süreci derken 6 ay dişsiz dolaşma. fiziksel kısmını geçtim mental olarak çok zorlayıcı bir durum. hele bu yaşlarda.
şimdilik bende sizin gibi olan dişlerle idare etme kısmındayım. ama bir şekilde yaptırmaya mecbur kalacağım o gün gelecek. o zamana kadar farklı ve akla yatkın bir yöntem sunacak bir diş hekimine denk gelirim umarım.
gülmeyi çok seven bir insan olarak ön dişlerinden birinin eksik olması çok ironik bir durum :) güzel dişleri olan insanların neden dişlerini göstermeden güldüğünü de hiçbir zaman anlamamışımdır :)
  • yaseka  (16.02.22 15:04:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.