[]

Evde kedisi olanlar mutlular mı? Bakımı sizi zorluyor mu?

Aile evindeyim, 25 yaşındayım, daha önce evde kedi bakmadım. Kedi sahiplenmek istiyorum. Çok sakin, tembel bir kedi. Ama sahiplensem ya beceremezsem başına bir şey gelir diye çok endişe ediyorum. Maddi açıdan sorunum yok. Evim, kedinin kalacağı oda müsait. Düzenli bir yaşantım var. Hayvanı bakımsız, kötü halde bırakmam. Ama gerçekten endişe ediyorum bakamazsam beceremezsem kediye kötülük yapmış olurum diye. Belki ben kendime güvenmediğim için abartıyorumdur ama yapamam kediye bir şey olur ya da bakamadığım için sahiplendirmem gerekir diye endişe ediyorum.

Yakın zamanda öğrenci evinde kalan bir arkadaşım 2 ay önce sahiplendiği kediye bakamadığı için başkasına vermek zorunda kaldı. Hem ev arkadaşı, hem maddi durumu sorun olduğu için.

Sahipleneceğim kediyi tanıyorum, her gün gördüğüm kedi, uysal, sakin, temiz, şüşko bir tipi var. Tırmalama, ısırma huyu yok. Kuru-ıslak mama ayrımı yapmıyor.

 
evde 2 yildir kedi var, iyi ki de var. ev kedisi bizimki, sokak gormedi yani hic, sessiz sakin takiliyor evde. zaten evden calistigim icin cani da sikilmiyor.

bakiminda pek bir sey yok, her gun kumunu temizle, mamasini/suyunu ihmal etme, sevgi istedigi zaman sev, oyun istedigi zaman oyna tamamdir. mama icin mama makinesi aldik, mamayla da ugrasmiyoruz. su var bir tek her gun degismesi gereken o kadar. yatmadan once 30saniyelik is.

tek sorun tatile giderken olabilir, 2-3 gun cok sorun olmayabiliyor kedisine gore, eger sorun olacak gibiyse anahtari birine birakip gunde yarim saat gelmesini istemek en makulu.

bir diger muhtemel sorun da evdeki esyalara zarar verme ihtimali, bizimki vermiyor(masallah diyelim) o yuzden bir sorun yasamadik ama sizin kedi zarar verirse ne olacagini da dusunmek lazim.

maddi durum olarak, buyuk bir hastaligi olmadigi surece veteriner masraflari cok yuk olmaz diye dusunuyorum. mamalar pahalanmis turkiye'de, gunde 50-60 gram mama yiyecegini varsayarak bi hesaplama yapabilirsiniz, kum fiyatlari da artti sanirim :( ona da bakmak gerekir. eskiden ucuzdu hep...
  • fakyoras  (13.02.22 14:37:30 ~ 14:39:34) 
Ben sevgisiz büyümedim ama sevgisiz bir insandım. Yani herhangi bir insanla kolay kolay empati kuramaz, bir şeye kolay kolay üzülmezdim. Eve kedimiz geldiğinden bu yana sokakta kedi görsem akşam acaba ne yaptı diye düşünen bir insana dönüştüm. Tanımadığım insanlar bir problem yaşadığında onlar adına düşünebilen , kendimi onların yerine koyabilen bir insana dönüştüm. Yani kedi sahiplenmek sayesinde duygu hissedebilen birine dönüştüm. Sırf bu sebeple bile bence sahiplenmeye değer.

Kediye bakamamak çok kolay bir şey değil, maddi imkanınız ve vaktiniz olduğu sürece. Çok çetrefilli bir bakımı yok. Ama hastalıklarda çok kaygı duyabilirsiniz, benim gibi birisi için kaygı duymak yeni bir şey olduğu için zor gelebilir. Kediler zaman zaman hastalanabiliyorlar. Bir de eve getirmeden önce kediler için neler sakıncalı bir bakıp öğrenmek lazım. Bazı şeyleri karşılaştıkça öğrenmek konu bir canlı olduğu için yanlış olabilir. Örneğin asla çikolata ve süt vermemek gerek, yutabileceği şeyleri evde ortada bırakmamak, yavruyken yalnız bırakmamak, temizlik dünleri vb. kimsyasalların kullanımı vs. Kedi biraz evin efendisi ve evi yaşamı ona göre belirleyeceğiniz bir hayvan.

Gözünüzü korkutmak istemedim, zaten bunların hepsi bir kedi sahiplenmenin verdiği mutluluk ve getirilerin yanında hiç bir şey. Bir hayvanın mutlu olması bile yeterli. İnsan elinde paylaşabileceği bir şey varsa bunu paylaşmalı. Paylaştıkça anlamlı gerçekten de hayat.
  • eksisozlukokuryazari  (13.02.22 15:17:47) 
maddi sikinti yoksa, yer varsa ve evdekiler kedi seviyorsa "kediye bakamamak" diye bir sey soz konusu degil. kopek olsa ok ama kediler baya bagimsiz hayvanlar. mamasini suyunu vereceksin, kumunu temizleyeceksin, hastaysa veterinere gidecek, bir de yasi gelince kisirlastiracaksin o kadar. kedi seviyorsan zaten oynarsin arada bir. baska da yapman gereken bir sey yok.

evdeki ailenin kedi sevip sevmemesi onemli olabilir, cunku yaramazliklar olacak, bazi seyler kirilip dokulecek falan. bunlara gulup gecebilmek gerekiyor.

endiselenecek bir sey yok yani, abartiyorsun.
  • robokot  (13.02.22 15:17:54) 
farklı bir noktaya değineyim. aile evindeki diğer insanların onayını aldığınıza emin olun. odanın olmasından bağımsız olarak, evde kedinin olmasından rahatsızlık duyacak biri olabilir. bir yakınım bu sebeple kediyi geri vermek zorunda kalmıştı.


  • sarahkerrigan  (13.02.22 15:19:37) 
Köpek olsa farklı konuşurdum ama kedi de bakmış biri olarak düzenli hayat varsa ve para da varsa bir sorun olmaz diyorum.
Köpeklerin aksine ne dışarı gezdirmek gerek ne sürekli taramak, tirnak için eve tirnak sürmesi için bir şey alirsiniz, evde yalnız kalirlar zaten.

Biz de kedi ve köpek arasinda kalmistik ama köpek aldik ki dışarı cikalim, kosalim vs. Ama düzenli hayatimiz olmasa kesinlikle kedi alirdim.

Bence yaparsiniz.
  • logisticsmanager  (13.02.22 15:30:04) 
ayrı alanı olsun anlamında diyorsanız bu güzel bir şey ama kedi tek bir odada bakılmaz. ek olarak zorlukları var. benimki 4.5 yaşında, hala yaramazlık yapıyor. bugün telefonu diş geçirerek çatlattı örneğin.


  • slow like honey  (13.02.22 15:31:00) 
Kedi tek odada yaşamaz.


  • baal  (13.02.22 17:25:28) 
daha onceki cevabimda dikkat etmemistim ben, oda musait derken yataginin oldugu yer falan diye dusundum. kedi tek odada olmaz tabii evet. dolasmak bolge belirlemek ister.


  • robokot  (13.02.22 17:35:46) 
kedinin kalacağı oda diye bir şey olmaz. kedi sizinle evde yaşar, bir odada yaşayamaz. eziyet etmeyin hayvancığa.


  • pispinti  (13.02.22 21:55:05) 
kedisiz yaşadığım her günü neden bu kadar geç kalmışım diyerek yad ediyorum. 1,5 yıldır bir kediyle yaşıyorum. önceden bazı hayvanları severdim, uzaktan ama şimdi tüm hayvanlara karşı inanılmaz şefkat duyuyorum hepsi evladım gibi. insanlar çocuk yapmamalı ve kedi ile yaşamalı diyorum artık.
evladım hırçın olmasa ve maddi olarak bu pahalılıkta daha fazla kediye kaliteli bir hayat sunabileceğimi bilsem daha fazla sahiplenirdim. belki ilerde alanım ve maaşım yeterli olursa fazlası hayalim.

  • ruh i tibbiye  (13.02.22 22:01:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.