[]

speaking'i nasıl geliştirebilirim?

merhabalar,
2 hafta sonra full ingilizce olacak bir mülakata gireceğim fakat speaking'imin yeterli düzeyde olduğunu düşünmüyorum. bir nebze olsun nasıl geliştirebilirim? Neler yapmam gerekiyor?



 
konuş :)
kaydet dinle.
kendine bir konu belirle. mesela hayvanlar alemi. başlat anlatmaya, şu hayvandan korkarım, bu hayvanı severim. bilebildiğin en detaylı sözleri kullan. mesela deniz canlılarından yunusu severim çünkü memelidir onlar balık değil. bak mesela bu lafta bile bi sürü kelime ve bağlaç var. önceden bi hazırlık yapmadan böyle konuşmalar yap, bunları kaydet imkanın varsa. sonra da aç dinle. o gün neler yaptığını anlat, ne yediğini anlat. konu basit olsun, anlatım detaylı. :) ingilizce düzeyini, mülakatın içeriğini de yazarsan daha detaylı cevaplar gelebilir.
  • kediebesi  (10.06.10 04:19:57 ~ 04:24:07) 
bu kadar kısa sürede herhalde en yüksek fayda tell me more ve 1 adet mikrofon ile sağlanır.


  • hiko seijuro  (10.06.10 04:26:36) 
o mulakata girmis birisini bulabilirsen sugar olur.

bulmazsan, sana sorulabilecek sorulari tahmin etmeye calis. bunlara verecegin cevaplari kagida yaz. ingilizcesine guvendigin birisine goster ve bi hata olmamasina dikkat et.

mesela mulakatta su soru cok beyliktir: bize kendinizden bahseder misiniz biraz?

bunu bi kere en ufak gak guk demeden sular seller gibi anlatabilmen lazim. bu da, onceden yazip tekrar ederek olur. ezberle demiyorum cunku ezberlemis oldugun da anlasilir. ama boyle beylik bir soruda buyuk bir gramer veya kelime hatasi yapmamalisin.

mulakati yapacak kisi Amerikali ya da Ingiliz mi? Yoksa Turk mu? Bu niye onemli? Cunku Turkse muhtemelen onun Ingilizcesini anlama problemin olmayacak. Ama diyelim karsina bi Iskoc adam geldi, aksan sana yabanci. O zaman zorlanabilirsin. Dolayisiyla, eger mulakati yapacak kisi yabanciysa, speaking'den baska bi de listening comprehension'a da calisman lazim. Bunu da YouTube'dan bol bol gavurca seyler seyrederek yapabilirsin.

Sonra pratik yapmak cok onemli. Eger sana boyle bir iyilik yapabilecek birisini bulabilirsen tam super olur. Yani iyi Ingilizce bilen bir tanidigin seni alacak karsisina ve Can you tell me about yourself? den baslayacak sormaya. Sen orada canli olarak, nerelerde sicma ihtimalin oldugunu goreceksin. Aynen karatahta basinda ogrenmek gibi yani. O tanidigina yanlis yapa yapa, yanlis yapmamayi veya ufak tefek yanlislari hemen toparlayabilme becerisini ogreneceksin. Bu provalar muhim. Seni mulakata asil bunlar hazirlar. Yani kendi sesini kaydedip dinlemek iyi guzel de, sen yapmakta oldugun yanlisin farkinda degilsen ne olacak? Kendi kendini banttan dinleyip, "O oyle denmez evladim" mi diyeceksin?
Yalniz kaldiginda da ayna karsisinda da calis, sesli kitap da oku. Duyuruda buralarda bi yerde film izlemeyle ilgili soru vardi. Vaktin olursa iNGiLiZCE alt yazili iNGiLiZCE konusmali film izle DVD'den. Insanlar nasil cumleler kuruyorlar. Neyi nasil soyluyorlar, bunlara dikkat et.

Bi de, korkma!

Yapabilirsin. Hic kimse anasinin karninda ogrenmedi.
  • compadrito  (10.06.10 07:32:14) 
mülakatı yapacak kişi italyan. dinlemede sorunum yok zaten yüzde yüz ingilizce olan bir bölümden mezunum. ve senelerdir dizidir, filmdir seyrediyorum. tek sorun speaking :(


  • portakal  (10.06.10 12:39:07) 
italyansa hiç korkmayın hocam, büyük ihtimal daha kötüdür ingilizcesi sizden :) yalnız konuşmasını anlayabilmek için italyan aksanına aşinalık kazanmak gerekebilir. tabii ki karşıdakinin de ana dili olunca düzgün telaffuz ve vurgudan çok anlaşılır ve tane tane konuşmak önem kazanıyor. kasıcı kelimeler kullanmadan basit ve sade kelimelerle derdinizi anlatmanız önemli. başvurduğunuz işin amerika, ingiltere ile temas gerektiren yurtdışı temsilcilik gibi bir iş olmadığını var sayarak yazıyorum.


  • lykos  (10.06.10 14:49:10) 
bol bol akademik speaking kayıdı dinle, bol bol ingilizce kitap makale oku bir de şunu aklından çıkarma, konuşurkene sakın türkçe düşünüp ingilizceye çevirmeye kalkma.


  • cedric tweedledee  (10.06.10 14:54:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.