[]

Almanya 2. dünya savaşından sonra 50-60 yılda nasıl süper güç olabildi?

Öncesinde de bir dünya savaşı daha yaşamış ve darmadağın olmuş bir ülke olarak üstelik.

Videonun 6. dakikasından sonraki Berlin'in ve koca ülkede benzer manzaranın olduğu hali de hesaba katarak.



www.youtube.com

 
Türkiye bügünden itibaren 10 sene boyunca liyakatli bir şekilde yönetilse 10 senenin sonunda çağ atlamış olur, öyle düşün.


  • Zaman Tamircisi  (10.02.22 16:48:32) 
nasıl cevap verilirse verilirsin çok indirgenmiş olacak.
ama kısaca önce ilk kural: hiçbir şeyin tek bir sebebi yoktur.

zaten savaş herkes ölse, göç etse, her yer yıkılsa bile zaten kalburüstü teknolojileri, yetişmiş insan ve hammadde kaynağı vardı.

ikinci dünya savaşından sonra doğu blok'una karşı abd ne yediyse almanya'ya da yedirdi. devasa bir destek alarak doğu sınırındaki örnek ülke yaptırıldılar. aldıkları maddi destekle 141424 tane ülke kurulurdu.

Yine bu desteklerle işgücü ihtiyacını dünyadaki en ucuz şekilde çözdüler. Gofret alır gibi köle alıp en ağır işlerde günde 16 saat çalıştırdılar.

alanında tekel olan markalarla dünyada büyüyüp ülkeye para getirdiler. bu markalarla birçok ülkenin kilidini açıp iş birliği anlaşmasıyla "yeni sömürge" ülkeler kazandılar. sömürgecilik bitse de abisi oldukları ülkeler var olmaya devam etti.

avrupa'nın alan olarak, nüfus olarak en büyük ülkelerinden. fark yaratmasında bunun da payı var.

alman disiplininden, protestan iş ahlakından, felsefi/siyasi/ekonomik geleneklerinden bahsetmeye de gerek yok.
  • patronaj1  (10.02.22 17:02:14) 
boyle bi anekdot var, ne kadar dogru bilemem

2. Dünya Savaşı sona ermiş,Almanya’da taş taş üstünde değil. Amerikalı general Alman generale söyler, siz artık sırtınızı zor doğrultursunuz. Bunun üzerine Alman general Amerikalı generale tarihi bir söz söyle; evet, Almanya’da taş taş üstünde kalmadı, her şey yakıldı yıkıldı, ama bir şeyi sakın unutmayın, Almanya’nın üniversiteleri ayakta.
  • foster  (10.02.22 17:18:39) 
süper güç almanya, batı almanyadır.
batı almanya bir amerikan ileri karakoludur. aynı g.kore, tayvan, japonya gibi.
(bkz: occupied japan)
öyle ki amerikanın payına düşen batısı, rus payına düşen doğusundan 30 sene sonra bile hala daha refah içinde, daha mutlu.
ourworldindata.org
almanyanın batı eyaletlerinden doğusunu desteklemek, kalkındırmak için maaşlardan, gelirlerden vergi ve kesinti bile alınıyor(hala?).

savaş almanya aleyhine bitmek üzereyken nitelikli insan/hoca/mühendis kaçırma yarışına girdi rusya ve abd. tek partide adam kaçırma rekoru rusların elinde, abdnin aksine ruslar, hocaların ailelerini bile kaçırıyorlar.
(bkz: Operation Paperclip)

bugün o jetler o nükleer teknolojileri bu hocaların eliyle inşa edildi.
jeti de nükleer reaktörü de almanlar icad etmişti ama prototipte kalmıştı.
  • mimo  (10.02.22 17:42:56 ~ 11.02.22 11:02:21) 
almanya savaş öncesi de tank, uçak, roket, motor üretebilen teknolojisi güçlü bir ülkeydi. savaşın etkisini attıktan sonra kaldıkları yerden devam ettiler. savaş kaynaklarını, binalarını vs yok etti ama ellerinde ciddi bir teknoloji birikimi vardı.


  • orpheus  (10.02.22 21:07:18 ~ 21:07:41) 
muhakkak almanya'nın abd'nin avrupadaki karakolu olmasının bunda önemli bir nedeni var (bknz: marshall planı) ama batı almanya'nın savaş öncesinden gelen bir sanayi altyapısı da vardı azımsanmayacak ölçüde. ancak netice itibariyle abd'ye rağmen değil bilakis bizzat abd sayesinde güçlü almanya inşası başladı.


  • debian  (11.02.22 00:29:17) 
Mimo +1 Amerikan karakolu, diğerlerinde olduğu gibi.


  • syabk  (11.02.22 00:36:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.