[]

arabayla yurt dışı tatili / yunanistan VS bulgaristan

yerli turist olarak silkelenmek yerine yazın yunan'a ya da bulgar'a gidelim dedik. euro'ya ve leva'ya rağmen üç aşağı beş yukarı aynı maliyet çünkü.

profil: 34 yaşında evli çift
çocuk: yok
vize: var
araba: benzinli
süre: 5-7 gün
git-gel menzil: 1000-1200 km
araçla yurt dışı tecrübesi: yok
bütçe: max 1000 euro

iki rota var aklımızda;

1) istanbul - dedeağaç - kavala - selanik - istanbul (kavala ya da dedeağaç opsiyonel, üç durak fazla yorar)

2) istanbul - filibe - burgaz - istanbul

daha önce atina, mykonos, santorini ve rodos tecrübemiz var (good old days). yunan tatil kültürünü seviyoruz ancak bir yandan da aynı ülkeye bir daha gideceğimize yeni bir ülke görme fikrini de seviyoruz. bulgaristan'a hiç gitmedik.

denize bir ayaklar sokulsun bir parça güneşte yanılsın isteriz fakat bir hafta boyunca malak gibi yatmayı da sevmeyiz. gittiğimiz şehri karış karış gezeriz. lüks aramayız ama hostelde de kalmayalım artık, eli yüzü düzgün butik pansiyon/otel gayet ok.

bilgiler bu şekilde. tecrübesi olanlardan 1 ya da 2 şeklinde önerilerini bekleriz.

selamlar.

 
Rota-güzergah haricinde başka bir bilgi vermek istiyorum. Aracınızla çıkabilmek için araca da yeşil kart gibi bir belge çıkarttırmanız gerek diye biliyorum. Maliyeti de çok düşük değildi. Onu da bi araştırın. Sınır kapısından geri dönmeyin.

edit : hızlıca bi baktım, 1000-1200 tl gibi bir maliyeti varmış.
  • mustafakesekci  (10.02.22 14:00:51 ~ 14:02:29) 
Bahsedilen yeşil kart, bir çeşit uluslararası trafik sigortası. Şuradan bakabilirsiniz: www.turing.org.tr


  • kaptankedi  (10.02.22 14:09:37) 
@mustafakesekci, @kaptankedi;
yeşil sigortayı biliyorum arkadaşlar. halledilir o sıkıntı değil.
yurt dışı araç tecrübesi yok diye belirtme sebebim aslında sınırdan sonraki yolları bilmediğimi söylemekti. hani belki birisi atıyorum "bulgaristan yolları bok gibi sen yunan'dan devam et" falan demek ister diye...
  • robin crusoe  (10.02.22 14:15:31 ~ 15:43:35) 
benim hanım Üsküplü, akrabaları karayoluyla gidip geliyorlar sürekli. Yunanistan yollarının daha iyi olduğunu söylerler hep. Bir de Bulgaristan'da ıssız yollarda yol kesme vb durumlar olduğunu söylemişlerdi. Sanırım Yunanistan tarafı daha düzgün o bakımdan.


  • mustafakesekci  (10.02.22 14:24:04) 
bulgaristan değişik bi macera ama yurtdışı tatili beklentisini de pek karşılayan bir yer değil. (ben varna - kavarna vs. sahil şeridi için konuşuyorum, ama genel izlenimim bu bulgaristan için.)

turizm cenneti olmadığından hizmet sektörü de pek gelişmiş değil küçük yerlerde bilhassa.
eskilik, kalitesizlik çoğu yerde karşınıza çıkıyor. :)
  • nıç  (10.02.22 14:24:42) 
Bulgaristan'da o bahsettiğiniz yerlere gitmedim ama Sofya'ya gitme fırsatım oldu. Şehir içinde dahi yollar şahane değil. Genel olarak bir hayalet şehir havası vardı. Yerlisiyle konuşunca gençler çalışmak için Batı Avrupa'ya gitti, buralar da işte böyle yaşlıların yapabildiği kadar diye bir takım yorumları oldu.

Batı Avrupa'dan araçla gelen gurbetçiler de Bulgaristan ve Balkanları pas geçmek için İtalya'dan Yunan'a geçmeyi tercih edebiliyor.

Ha bir arkadaşım da ailece Bulgaristan üzerinden Romanya-Macaristan-Viyana rotası yaptı ve bir problem de yaşamadı.

Yunanistan ise Türklerin araçla daha sık yaptığı bir rota. Genel olarak yollar, ve diğer şeyler için şikayet eden pek duymadım.

Benim oyum 1 numaradan yana olurdu.
  • kaptankedi  (10.02.22 14:29:37) 
varna'da plaj / deniz eh işte ama yunanla kıyaslanamaz tabi. Gece hayatı seviyosanız sofya / varna eğlendirir. onun dışında filibe burgaz rotasına sadık kalıcaz derseniz bulgaristanı eleyin bence buralarda turistik bir hayat oldugunu sanmıyorum.


  • ayin yazari  (10.02.22 15:30:43) 
Öncelikle plan cok mantıklı. 5 gece oteller 30-40bin olmuşken bu yaz için, yunan her zaman candır.
Arabayla önce halkidiki peşine thassos yapabilirsiniz. selanik ve dedeağaç da bu tatil planı içerisinde günübirlik gidilebilir şehirler. Sırf thassos bile başlı başına bir tatili doldurur rahatlıkla.

  • blackidom  (10.02.22 15:37:04) 
bulgaristan'da yaşıyorum. eğer seçiminiz bulgaristandan yana olursa bizdeki hgs nin karşılığı vignetteyi mutlaka alın.

web.bgtoll.bg

türkçe dil seçeneği var. aradığınız daha çok deniz tatiliyse bulgaristanı pas geçin. denizi ve otelleri biz türkleri mutlu etmez. hizmet sektörü gelişmiş değil. daha kültürel farklı bir gezi arıyorsanız sofya merkezle birlikte nesebar, burgas gidebilirsiniz.

bulgaristan özelinde bir sorunuz olursa beni dürtebilirsiniz. iyi tatiller şimdiden.
  • tuborg yesili  (10.02.22 16:44:02) 
yunanistan icin belirttiginiz rota otoban zaten cok rahattir. pandemiden once hep yaptigimiz ir rota idi, yol cok rahat, sikintisiz.
Bulgaristani bilemiyorum hic arabayla gitmedim.
Kaval kucuk bir yer ama denizi guzeldir. selanik baya buyuk ve eglenceli sikilmazsiniz
  • 65 derece  (10.02.22 18:04:48) 
yunan arkadasim kavala'nin cok güzel oldugunu söylemisti.


  • spherical  (10.02.22 18:22:59) 
istanbul - dedeağaç - kavala - selanik - istanbul daha uzun versiyonunu ankara uzerinden yapmistik euro 3,7 filanken, cok guzel olmustu kesinlikle tavsiye ederim cok eglenmistik. o zaman icin icin ilk yurtdisi araba tecrubemiz olmustu bizimde, ama yunanistan cok rahat o acidan. otel filan yazmayacagim cunku uzerinden cok zaman gecti


  • sweetoffice  (10.02.22 18:39:42) 
Yunanistan'daki otoyollar kalite olarak bizimkine benzer. Çok da sorun yaşanmaz.

Yeşil kart (uluslararası trafik sigortası) şart. Ancak parasını verince hızlıca alıyorsunuz bir sigorta acentasından.
Bunun dışında kaskonuzu yurtdışında da geçerli olacak şekilde genişletmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Çok fazla bir fark çıkmıyor ve günlük bazda ücret ödeniyor.

Eğer yeni çipli ehliyetiniz varsa problem yok. Eski tip ehliyetiniz varsa yeni ehliyet çıkarttırın, sonra gereksiz ve maliyetli başka belge gerekiyor (beynelminel ehliyet).
  • burfak  (11.02.22 08:57:53) 
10 senede 5 kez arabayla balkanlar tatili yaptım. pasport ve vizeler okey ise hemen bir sigorta acentesine gidip aracınızı yeşil sigorta yaptırıyorsunuz. 50 avro falandı galiba. ehliyetinizin de yeni ehliyetlerden olduğunu varsayıyorum. bahsettiğiniz iki rotayı da tecrübe ettim. size yunanistan'ı tavsiye ederim. Selanik gezinizde denize Halkidiki'de girmenizi tavsiye ederim.

sınırdan girdikten sonra ilk dedeağaç geliyor. liman'da sabah frappenizi için sahil kenarında bir yürüyüş sonrası ilk durak kavala olsun. sabah 10 gibi otele / eve girin. Sonra doğruca denize. Akşam yemeği de Kavala'da halledilir. Ertesi gün Kavala'da Osmanlı Mahallesi gezisi, frappe + osmanlı kurabiyesi keyfi, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın evini gezme sonrası tekrar deniz. 2. günün sabahı kahvaltıyı Drama'da halledin börekçi / sandviç ile. Kavala - Drama arası 15 dakika. Drama sonrası Selanik yolu otobana çıkana kadar tek şerit ama pek zevkli ve güzel.

Selanik'e gün ortası girdiğinizi varsayarsak hafif bir dinlenme sonrası doğrudan Atatürk'ün evine yürüyerek. Airbnb ya da Booking'den şehir merkezinde ev tutmalısınız. Mümkünde otopark ile anlaşmalı olursa süper. Akşam da önce sahilden Beyaz Kule'ye yürürsünüz sonra Ladadika (Restoranlar sokağı)'da uzo + balık + meze.

Ertesi gün Halkidiki'ye gidip denize giriyorsunuz. Muhteşem bir deniz var. Selanik ile arası 40 km. Ayrıca Yunanistan'da otoban için ekstra kart almanıza gerek yok. Saçma sapan aralıklar ile gişeler var 1-2 euro alıyorlar.

İsterseniz Selanik'ten Makedonya'ya geçebilir (3 saat falan) iki gün de oralarda takılabilirsiniz. Eğer nokta atışı mekan tavsiyeleri isterseniz size DM'den konumlarını paylaşabilirim. Ama unutmadan mutlaka sınırdan önceki Shell'de depoyu doldurun. Suları da stoklayın 20 tl bir suya vermek üzebilir.
  • duster  (11.02.22 09:13:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.