[]

Ders çalışma işleri...

Evet duyurunun sevgili Öğretmenleri,öğrencileri, cocuk gelişimcileri, ders çalışanları, sınava hazırlananları.... İkinci dönem başlarken bu soruyu sorayım dedim; 7nci sınıf öğrencimiz var. Matematiği vs iyi. Diğer derslerde de ortalama civarında. Şimdi malum önünde bir LGS sınavı var. Bu sınava hazırlama süreci nasıl olmalı? Kendisi ders çalışmayı sürekli erteleyen bir yapıya sahip. Bu çocuk nasıl ders çalışmalı? Önereceğiniz kurs olur, dersane olur (Ankara) ne bileyim YouTube olur, Instagram olur, çeşitli hap bilgiler olur, kendi deneyimleriniz önerileriniz olur.. Bi el atın abiler ablalar. Şimdiden teşekkürler tekrar.




 
yıllarca bu yaş grubuna özel ders verdim.

öncelikle çocuğun dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu gibi yani bu ve "benzeri" eğilimlerini meslek erbabı hekimlerle görüşüp analiz edin. hiçbir şeyi yoksa da diğer mineral ve vitaminlerine b12,D,nero nutrients gibi -kan tahlili yaptırarak- kontrollü şekilde takviye aldırın gerekirse.

aileler, çocuklarındaki algı bozukluklarını asla ama assssla kabul etmemeye yatkın oluyorlar. olan çocuklara oluyor, bu tuzağa düşmeyin.

ders dışında mutlaka bir hobisi olsun (mümküse bir spora) devam etsin. spoar olacaksa takım sporları, örneğin müzik olacaksa çok sesli çalışmalar vb olursa daha iyi. bunları hobi olarak değil, düzenli ve disiplinli (elbette süper performans göstermesi şart değil) ve iptal edemeyeceği bir uğraş olarak görmesi lazım.

matematiği neye göre iyi? okuldaki notlara göre mi yoksa bağımsız bir şekilde ölçebiliyor musunuz seviyesini?

mutalaka sık ve bol molalı çalışmalı. pomodora gibi düşünün. örneğin gündüzleri kısa süreli bir mini çalışma (1-2 yaprak testi) akşamları hep aynı saatte ve sürede çalışmalı bir program olmalı. 30 dakikadan fazla aynı pozisyonda oturmamalı, gerekirse bi meyveyle, kuruyemişle siz yanına gidip bölün. her gün mutlaka kaç dersten kaç soru çözdüğünü yazıp not alacak kendisi, bu alışkanlığı erkenden edinmeli.

hap bilgi diye birşey yok, bu sınav artık düşünsel sürecini ölçüyor çocukların. antrenman yapıp kas veya esneklik kazanan sporcular gibi, çocuğun düşünme ve akıl yürütme becerisinin gelişmesi gerek.

konuları iyi anlamasına faydalı olacak hoca, kurs vs bulun. youtube'ta (matematik)şenol hoca klasiktir. çocuk hiçbir derste konuyu kavrayamama çaresizliğine düşmemeli. stres hep optimumda olmalı, stres faktörü aşırı artarsa vazgeçer, nasılsa olmuyor der.

ayrıca sınavda süre kullanımı ve diğer her şey için sevdiği "şeyleri" okumasını teşvik etmelisiniz. uykusuz, penguen veya başka süreli yayınlar da olur, dünya klasikleri veya stephan king gibi şeyler de. ama evde okuyan ebeveynler "görmeli". okuduğu şeyler üstüne arkadaşlarıyla veya olmadı sizinle konuşup tartışabilmeli, bu bir ders gibi değil günlük hayatın parçası olmalı.

bulabildiğiniz tüm sınavlara girmeli. x dershanesi sınavı da olur, özdebir, töder gibi sınavlar da olur, bilmem ne okulu bursluluk sınavı da olur. maksimum sayıda prova olsun. bir de her sınavın bütünlüklü bir üslubu oluyor, farklı yaklaşımları görüp toslasın biraz.



kaynak olarak örneğin matematikte hız yayınları ve şenol hocanın (farklı seviyelerde tüm kitapları) iyidir, karekök yayınları daha temel seviyedir. onlarca kaynak var zaten. size ciddi bir maddi yük olacak, şimdiden bütçe araştırması yapın. bazı toptancılar veya sahaflar daha uyguna satıyor. ama aldığınız şeye iyi bakın, karekök diye; hem 3 sene öncenin hem düşük seviyede olan yanlış karekök test kitabını trendyoldan ucuz diye almayın.


özetle; düzenli her gün her gün çalışacak. çocuğa bunun sadece bir yıl süreceğini, onu büyüten bir sorumluluk olacağını vs telkin edip gazlamak lazım. güven ve huzur vermek lazım. stresinizi gizleyin. mutlaka ders dışı bir uğraşı olacak. disiplin derste veya formal (okul) dersle kazanılmaz. çok (kitap) okumalı. gerçekçi hedefi olmalı, kendi kendini ölçüp kaç puan aldığını, istediği okula gidebilmek için kaç puan alması gerektiğini falan bilmesi gerek. ankarada devam edecekse tevfik fikreti falan gezdirin mesela. istanbula gelme ihtimali olursa, saint josephi gezsin veya neresiyse işte. şimdiki çocuklar enayi değil; alivelimustafa paşa anadolu lisesi için kimse çalışmıyor :D sorry but not sorry.

eyorlamam bu kadar,
gencimize en çok da size kolaylıklar diliyorum : ))
  • rewlack  (08.02.22 17:02:59 ~ 20:57:32) 
Bir şeylee yazmaya, önermeye gelmiştim. Tamamını @rewlack yazmış, baştan sona da okudum.

rewlack +111 diyorum o nedenle :)
  • invictae  (08.02.22 18:38:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.