[]

Dinler ve Mezhepler

Bu konuda net bir bilgim olmadığı için sormak istedim. Dinler arası geçişte bir sorun yokken mezhepler arası geçişi kısıtlayan engelleyen nedir? Yani ben normalde ateistim ama hadi diyelim Müslümanım, yarın desem ki ben Hristiyan oluyorum Budist oluyorum ne bileyim Yahudilik biraz daha karışık ama gerekli şartlar oluşursa Yahudi de olabiliyorum Müslüman değilsem Müslüman da olabiliyorum kimse de niye oldun seni kabul etmiyoruz demiyor ama mesela halihazırda Sünni bir Müslümanken neden Alevi olamıyorum ya da Aleviysem neden Sünni olamıyorum bu neden engelleniyor? Yani ben kendi kendime Alevi/Sünni oldum derim de kabul olmaz muhtemel bu cemaatler tarafından. Hadi Yahudilerde olduğu gibi kan yoluyla soy yoluyla oluyor bu işler diyelim e biz Arap da değiliz ki kan yoluyla soy yoluyla nasıl bi aktarım zorunluluğu olacak. Nedir sizce? Teşekkür ederim.




 
İlk önce Yahudi olamıyoruz zaten, yanlışım yoksa anneden geçen ırk kavramı Yahudilik. Musevi olunabilir ama Yahudi'lerin dinine mensup olmak için.

Mezhepler arası da geçişe kimse bir şey demez ya hu!

Bir alevi ben artık sünni mezheplere göre ibadet edeceğim derse seve seve kabul eder ve öğretir cemaatler.

Aynı şekilde bir sünni de ben artık Alevi öğretiye göre yaşayacağım dese ve cem evine gitse seve seve kabul ederler.

Ha başta bi kıllanır insanlar elbette ki, lan provakatör ya da ajan filan mı diye.
  • John Bloor  (04.02.22 18:12:04) 
geçiliyor? hatta günlük ihtiyaca göre geçilmesi bile söz konusu. alevi mezhebi başka bir tarafa (bunu kendi fikrim olduğu için söylemiyorum durum tespiti yapıyorum) çünkü aleviliği mezhep olarak kabul etmeyen bir sürü insan var.

ama genel kabul görmüş mezheplerde durum farklı. hanefi olanlar mesela, kırsal alanlara gittiklerinde geçici olarak şafi mezhebine geçip, onun uygulamalarıyla hayatına devam edebiliyor. şehir hayatına döndüğünde tekrar kendi mezhebine dönüyor vs.
  • syozkn  (04.02.22 18:13:15) 
yoo istediğiniz mezhebe geçebilirsiniz gayet, bir sıkıntı olmuyor.
insanlar niye sık sık değiştirmiyorlar derseniz de dinle aynı sebep. aileden ne geldiyse kişi de onu devam ettirme eğiliminde oluyor. ailenin zıttında düşünen insanlar nadirdir zaten.

genel konuşuyorum;
sünni bir aileden, o çevreden gelen birisi "aleviler dinin kurallarına genel olarak uymuyorlar" diyor. hatta dinsiz olarak görüyor. niye aleviliğe geçsin ki?

aynı şekilde alevi bir aileden gelen de "sünniler de çok muhafazakar, yobazlık derecesinde" diyor. bu kadar kendini sıkmaya ne gerek var diyor. niye sünniliğe geçsin ki?
  • rose parks  (04.02.22 18:15:52) 
Tamam ikna oldum ben önyargılı girişmişim olaya haklısınız. Teşekkür ederim. Konuyla ilgili bilgisizliğimin bir nişanesi olarak duyuruyu da silmeyeyim ki herkes görsün :)


  • Zaman Tamircisi  (04.02.22 18:17:32 ~ 18:18:13) 
Bahsettiginiz seyi daha guzel sekilde aciklamaya calisayim:

Belli din ve mezheplere (+cemaatlere) gecme iradenizi belirtseniz bile o din/mezhep toplumunun sizi arasina kabul etmemesi.

Dunya uzerindeki din ve mezheplerin ciddi kismi yeni insanlari arasina katmaya calisan veya en azindan katilmasindan mutluluk duyan topluluklara sahip zaten. Mesele belli gruplara katilmak istemeniz durumunda kabul gormemeniz.

Musevilik gibi dinler ve Alevilik gibi mezhepler dini aidiyet disinda kulturel ve ailesel baglari da barindirirlar. Bunlara katilmak teknik olarak mumkun olsa da "gercekten onlardan olmadiginiz icin" kabul gormemeniz olasidir.
  • cleric  (04.02.22 18:31:20) 
Aynen anlatmak istediğim daha çok buydu yani geçip geçmemek sorun değil anladığım kadarı ile ama kabul görmek aşamasında biraz problem var gibi ama bu da hepsinde değil sanırım daha kısıtlı topluluklar için böyle.


  • Zaman Tamircisi  (04.02.22 18:38:42 ~ 18:42:10) 
Bu arada Yahudi de olabilirsiniz. Musevi sözcüğü Türkçe'de olan bir şey. (belki bir de Arapça Farsça'da yeri vardır bilmiyorum) belki başka dillerde de Musevi gibi farklı adlandırmalar vardır ancak bu Musevi sözcüğünden bağımsız olur. Bu ayrım sadece Hristiyan demek yerine İsevi demek gibi (evet İsevi de gerçek bir sözcük) Örneğin İngilizce'de böyle bir ayrım yok.

Judaism dinine mensup olan kişiye Jew ya da Jewish denir. Bunun ırksal karşılığı ise Hebrew'dir ki bunun Türkçesi de İbrani.

Yahudi olmak istediğinizi beyan ettikten sonra bir oryantasyon, eğitim sürecinden geçersiniz. Sonuçta Beth Din sizi Yahudi olarak kabul eder ve biter. Ayrıca Dini bir kural olarak, sonradan Yahudi olmuş kişilerin eski aidiyetleri gündeme getirilmez, her zaman yahudiymişler gibi kabul edilir. Bunla ilgili açık bir pasaj vardı tevratta şimdi hatırlayamayacağım.

Kabul görmek biraz yaşla da alakalı. 30'lu yaşlardan sonra nasıl ki daha zor arkadaş ediniyorsunuz, bu da bundan bağımsız değil. Bir sosyal çevreye yerleşmek çekirdekten gerçekleşen bir olay daha çok. Neticede dinler kültürel şeyler, ben şu dindenim deyip kendinizi o dinden sayabilirsiniz, ancak bunun temelde ben evimin kralıyım demekten bir farkı yok.
  • akhenaten  (04.02.22 19:26:30 ~ 19:32:01) 
Kabul gorme konusu o toplulugun dunyaya ve diger topluluklara bakis acisindan da cok etkilenir.

Mesela 90li yillarda Hans/Helga musluman oldu haberleri cok yaygindi ve ilgi cekiyordu.

O sirada toplum bati ile arasindaki teknolojik ucurumun icten ice farkinda oldugu icin bu tarz ufak ideolojik zaferlerle mutlu oluyordu. (Gerci dusununce hala oyle)

Bunun disinda bazi din/mezhep/cemaat/tarikatlar yayilmak icin buyuk efor harcarlar ve bunlarin amaci yayilmak oldugu icin yeni gelenleri iyi hissettirmek icin ellerinden geleni yaparlar.

Bazilarinin ise amaci kendi toplumlarinin kulturunu, ahlakini, duzenini ve toplumu uzerindeki gucunu korumaktir. Genelde defansta olan dinin takipcileri yeni gelenlere kuskuyla bakarlar.
  • cleric  (04.02.22 19:26:53) 
Bir hatayı düzeltmek isterim, alevilik mezhep değildir.
Ne olduğunu açıklamak konusu bence öncelikle alevilerin görevidir, o yüzden kendi adıma şudur budur şeklinde bir tanımlama yapamam ancak mezhep olmadığı bilgisini düzeltmeliyim.

Onun haricinde belirtmek gerekirse mezhepler ya da inançlar arasında geçiş her zaman mümkündür.

Sünni ve alevilik özelinde bakarsak buradaki geçiş dediğiniz mevzu biraz karışık. Çünkü inanç farkı mevcut.

Örneğin kek yaptınız biri yoğurt kattı diğeri süt. Nihayetinde ikisi de kektir. Ancak biri kek diğeri börekse farklı şeyleri kıyaslıyoruz demektir. Alevilikle sünnilik arasında böyle bir durum vardır. (Ne biçim örnek verdiysem, acıktıysam demek)
  • epitaf  (04.02.22 21:16:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.