[]

Macbook Pro 2020 M1 Şarj Döngüsü

Merhaba
2020 M1 model bir Macbook Pro'ya sahibim. Alalı 2 ay oldu. İki aydır neredeyse her gün evde kullanıyorum. Bir çok teknoloji sitesinde pilin uzun ömürlü olabilmesi için şarj döngüsünün çok olmaması gerektiğini okudum.

Pil kullanımım şöyle: Macbook %30-40'a düşünce şarj ediyorum, %80 gibi olunca da şarjdan çıkarıyorum. Bu şekilde şarj etmem doğru mudur ve iki aylık kullanım için %58'lik bir döngü sağlıklı mıdır?

Teşekkür ederim.

 
İlk olarak hayat, bilgisayarın şarj seviyesini sürekli kontrol edip her gün şarja takıp çıkarmayla uğraşacak kadar uzun değil. Bu kadar uğraşmanın anlamı yok. Pil neticede ömrü tükenen bir şey. Bunu uzatınca da 5 yıl uzatmıyorsun. Bu kadar hassas kullanımla uzasa uzasa 1 yıl uzar pil ömrü.

Kullanım olarak sizin kullanım tarzınız aslında ideal. Pile zarar veren iki durum var. İlki pil seviyesinin sıfıra inmesi, diğeri de %100'e çıkması. Sıfıra inmesi çok daha fazla zarar verir bu arada. %100'e getirmek diğer duruma göre fazla zarar vermez.

Pil döngüsünün az olması gerektiği bilgisi tam olarak doğru değil. Şöyle ki pil döngüsü pil kullanımının 100'e ulaştığı anda 1 artar. Yani %80'e kadar şarj ettiniz, %30'a düştü. Sonra tekrar 80'e şarj ettiniz, tekrar 30'a düşünce toplam kullanım 100 oluyor. Bu 1 döngü demek. 0'dan 100'e şarj ettiniz ve bigisayar kapanana kadar kullandınız. Kullanım yine 100 ve bu yine 1 döngü demek. Ama ne oldu? Hem pili doldurdunuz hem de pilin bitip bilgisayarın kapanmasına müsaade ettiniz. Her iki aksiyonda da pile zarar vermiş oldunuz. Pil döngü sayısı eşit ama ikinci durumda daha fazla zarar gördü pil.

Son olarak mac'te ayarlara girip pil bölümüne girerseniz orada 'Optimised battery charging' diye bir seçenek var. Bunu aktifleştirirseniz mac sizin kullanım saatlerinizi öğrenip şarja takılı olsa dahi %80'e kadar şarj eder, kullanmaya başlayacağınız saate gelmeden kısa bir süre önce de %100'e tamamlar. Böylece pil sürekli %100 dolu olarak kalmadığı için ömrü daha geç kısalır.

Bu optimize pil olayı da şöyle çalışıyor. Örneğin siz her sabah 8'de bilgisayarı açıp mesaiye başlıyorunuz diyelim. Gece 12'de de pil %30'dayken şarja takıyorsunuz. Mac bu rutini öğrenip gece takıldığında %80'e kadar şarj ediyor. Sabah 7'ye kadar da %80'de tutuyor. kalan %20'yi de 7-8 arası dolduruyor.
  • himmet dayi  (04.02.22 08:13:24 ~ 08:13:46) 
Şunu eklemeyi unutmuşum: Sürekli güç kablosu takılıyken kullanma imkanınız varsa o şekilde kullanın. Masada çalışıyorken pil %80'e geldi dur çıkarayım, 30'a düştü tekrar takayım diye uğraşmayın. Pilin sürekli kullanımı, hep dolu olmasından daha fazla ömür tüketir. Hiç pilde kullanmamak da öyle. Yani siz masada çalışırken/oyun oynarken güç kablosu takılı olsun. Bir yere gittiniz bilgisayarla, koltuğa uzandınız falan o zaman pile geçin. Sürekli pilde kullanmak, sürekli tak çıkar yapmak daha kötü.


  • himmet dayi  (04.02.22 08:24:05) 
ben 2016 pro'yu 5 sene falan neredeyse tamamen takılı kullandım. pil döngüsü 15 mi falandı, hiç sıkıntı da olmadı.

sonra klavyede kronik sorun çıktı geçen sene klavyeyi değiştirirken pili ve alt kasayı da değiştirdiler :D
  • passion rules the game  (04.02.22 08:54:05) 
1800 cycle'lı macbook'umdan yazıyorum, bu kadar stres olmanıza gerek yok, 1000cycle'dan beri cihazım pil değişimi uyarısı veriyor ona rağmen bugün gidip alabileceğiniz herhangi bir windows toplama laptoptan daha uzun dayanıyor :)

@himmet dayi zaten olayın tüm detaylarını anlatmış, bize laf düşmez daha fazla.
  • kent sakini  (04.02.22 10:40:50) 
hep şarjda kullanın. bu şekilde doğru değil.


  • nuisance  (04.02.22 10:50:21) 
Tüm önerileriniz ve deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Sağlıklı günler :)


  • graphytube  (04.02.22 14:28:19) 
Bir de "al dente" adlı githubdan indirilebilen bir 3. parti uygulama var, bununla pilin max dolma limitini ayarlayabiliyorsun, misal devamlı masada prize takılı çalışacaksan pil düzeyini 50-60 a getiriyorsun ve prizden açlışıp pili şaırı doldurup strese sokmuyor. Dışarıya çıkacaksan 80-90 a kadar doldurup çıkıyorsun gibi gibi..Okuduklarımdan anladığım kadarıyla pil ömrünü yiyen faktörlerin içinde döngü sayısı yanısıra sıcaklığa ve yüke maruziyet, bunun yanında %20 altı ve %80 üstü şarjların pili strese sokarak dejenere olmasını hızlandırması mevzuları var.


  • Antrikot  (25.03.22 16:30:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.