[]

domain'in süresi dolmuş

merhaba, bir hosting firmasından aldığım domain'in süresi dolmuş. tekrar al dediğimde 1200 tl/yıllık gibi absürd bir fiyat çıkarıyorlar.

bu alan adı ne zaman boşa çıkar? ya da daha ucuza almanın bir yolu yok mu? başka bir hosting firmasından denediğimde "bu alan adı alınmış" diyip önceki hosting firmasının ismini gösteriyor.


 
kb.registry.st

Ortalama 75 günde (uzantıya göre değişiyor) tamamen düşer. İlgi çekici bir alan adıysa backorder ile düşer düşmez satın alıp yüksek fiyata satmaya çalışırlar.
  • Abdurrahman  (03.02.22 11:06:12) 
Domaini aldiginiz firmayla gorusun. Cezali yenileme periyoduna ise siz geri alabilirsiniz (bu kadar yuksek cikmaz ama fiyat)

Diger bir olasilik da domain duser dusmez satin alinmis (genelde çinli firmalar yapiyor bunu) ve yuksek fiyattan satmaya calisiyor.

Sadece benim bildigim ve kullandigim sahsi domainlerim bile dusunce hemen satin aliniyor bu bahsettigim firmalar tarafindan.
  • brkylmz  (03.02.22 11:08:34) 
Alan adının süresi bitince onu yenilemek için bir süreniz oluyor. O sürede ilk aldığınızla aynı fiyata yenileyebiliyorsunuz.

Ondan sonra "redemption grace period" dedikleri bi süre var. O esnada yenilemek isterseniz daha pahalı oluyor, ama sizin önceliğiniz var. Gerçi registrar bu sürede alan adını açık artırmaya da çıkarabiliyor.

Bu süre de bittikten sonra alan adı için kayıt siliniyor, ondan sonra tekrardan eski fiyata alabiliyorsunuz (eğer başkası sizden önce almazsa tabi).

Periyotların süresi de firmadan firmaya değişiyor. Ama genelde ilk ve ikinci süreçler 1 ay, sonuncusu da 1 hafta sürüyor. Eğer başkası almazsa sizin domain muhtemelen 1 ay içerisinde boşa düşer.
  • plutongezegendegilmi  (03.02.22 11:13:03) 
70 gün olmuş süresi dolalı. şu an @abdurrahman'ın paylaştığı gibi rengi kırmızı ve muhtemelen pending delete'de.

başkası almamış çünkü hala aynı domain'i aldığım firmada kayıtlı. istersem 1200 tl verip 1 yıl daha uzatabiliyorum ama uzatmak istemiyorum çünkü çok absürd bir para. öyle ilgi çekici de bir şey değil. en iyisi düşmesini beklemek sanırım. domain firmasındaki hesabıma girince alan adını görüyorum.
  • ilgeru  (03.02.22 11:23:20) 
1200 lira absürt değil aslında 90 dolar gibi bir şey. grace period içinde yaklaşık böyle oluyor rakamlar.

düştüğünde alacaksanız, başkasına kaptırmamak için dikkatli olun. diğer arkadaşların da bahsettiği gibi bu düşenleri toplayan şirketler var.
  • kaptankedi  (03.02.22 11:56:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.