[]

Paramparça Kiracılar ve Ev Sahipleri

Bu ara etrafta çok duymakla birlikte burada da çok fazla görür oldum. Şimdi benim de başıma geldi. Az çok kafamda izleyeceğim yol belli gibi ancak farklı fikirleri duymak her zaman iyidir diye düşünüyorum.

2021 Ağustos gibi uzun bir arayış sürecinin ardından şans eseri bir ev buldum ve hemen taşınamayacağımı bile bile tuttum. 2-3 aylık totoyu toparlama sürecinin ve tabiri caizse boş eve para ödemenin ardından yerleştim, eşya almaya başladım. O dönem için 2000 tl ortalama bir fiyattı 1+1 ev kirası için hatta kimi arkadaşlarıma göre yüksekti de. Kira sözleşmesini bir türlü fırsat bulup imzalamaya gidememiştim iş yoğunluğundan. Dün artık nüfus işleriyle ilgilenmek istediğim için sözleşmeyi imzalayayım, elimde bulunsun düşüncesiyle kendisinin yanına gittim. Yaşlı bir kadın ev sahibim, kızı da yanındaydı. Ben daha merhaba diyemeden konuya girdiler; işte ev soğuk, mahalleden ayrılmak istemiyorum, e siz de sözleşmeyi imzalayama gelmeyince ben herhalde çıkacak diye düşündüm, eve ben geçmek istiyorum nisan ayı gibi dedi. Bu noktada kızı geçti direksiyona. Annesinin yaşlı olduğundan, bana da kış ayında çık demek istemediklerini falan söylediler. Yani ben gitmesem sözleşme için henüz söyleyecekleri yokmuş. Bu şirin olma çabalı konuşmalardan sonra ben afalladım tabi. Nisan ayında çıkamayacağımı söylerken aldım imzaladım hemen; sadece benim imzam kalmıştı, hazırdı her şeyiyle sözleşme. Sonra netleştiririz diyip ayrıldım, sıcağı sıcağına tartışmak doğru gelmedi.

Ya gerçekten sebep söyledikleri gibi ya da kirayı yükseltmek için ayak yapıyorlar. Ben birkaç gün içinde kira ile ilgili bir konuşma yapıcam ev sahibiyle. Çünkü şu an ya da ileride yaşayacağım olası bir taşınma faslı -ki sözleşmedeki tarihten önce çıktığımda taşınma masraflarını karşıladıkları senaryoda bile- benim için çok büyük maddi-manevi külfet demek. Evi, çevresini çok seviyorum ve benimsedim. Ancak dertleri kira değil de söyledikleri gibiyse
hızlıca aksiyon almak istiyorum.

Siz olsanız nasıl bir yol izlerdiniz? Bu gibi durumlara dair izlenecek, bildiğiniz farklı bir yöntem var mıdır?

Şimdiden teşekkürler herkese!

 
Sözleşmeyi imzaladıysan bence sorun kalmamış. Ben olsam çıkmam. Çünkü çok büyük külfet. Öyle şey mi olur.


Kirayı hesaplarına mı yatırdın bu sürede? Hangi açıklama metni ile yatırdın?
  • zimbirik  (03.02.22 10:40:58) 
Hesaplarına hiç gününü aksatmadan yatırdım. Hangi ay ve ödemenin kira ödemesi olduğu bilgisini de açıklamada belirterek. Dekontları zaten mevcut.

Evet sözleşme tarafında problem görünmüyor ama bitiminde ne olacağı koca bir muamma şu an :/
  • lüzumsuz adam  (03.02.22 10:53:35) 
ilk sene olduğu için pazarlık gücü onlarda. büyük ihtimal sözleşmeyi yenilemezler. kendini bu duruma hazırla. zarar edeceğini bile bile kimse o sözleşmeyi uzatmaz. son dakika açıkta kalma.


  • gabe h coud  (03.02.22 10:57:10 ~ 10:57:26) 
Sözleşmenin yenilenmesine gerek yok.

Ev sözleşmeleri zaten otomatik olarak yenilenir. Sözleşmeyi bitirme hakkı kiracıdadır. Ev sahibi yalnızca 10. Sene itibariyle sözleşmeyi sonlandırıp sizi tahliye edebilir. Bunun dışında sözleşmede yazan zam oranında zam yapıp gönül rahatlığı ile senelerce oturabilirsiniz.

Fakat “ben oturacağım evde” diyorsa da bunu 1. Sene sonunda diyebilecek. Bunu da yazılı olarak tarafınıza tebliğ etsinler. Böylece senden sonra başka birine kiraya verme ihtimalleri kalmaz. Verirlerse de sana tazminat ödetler.
  • zimbirik  (03.02.22 11:03:51) 
Banka hesabına ev kirası olarak yatırmaya başladığınız andan itibaren ortada bir kağıt olsun olmasın sözleşme başlamış kabul edilir benim bildiğim,
Kira sözleşmesi kiracı çıkmadığı sürece kendini yenileyen bir sözleşmedir, ev sahibinin haklı olduğu durumlar hariç sizi çıkartamaz, kendim oturacağım deyip kiraya verirse dava edebilirsiniz, tabi bunun için size tahliye yazısı göndersin kendi oturacağına dair.

Şu anki koşullarda eğer kendi oturacaksa ağustos ayında çıkmanı isteyebilir galiba.
  • atom karincanin torunu  (03.02.22 11:07:05) 
Cevaplar için çok teşekkürler. Şu an önceliğim niyetlerini anlamak. Derdi kirayı artırmak ise %75 e kadar ben teklif yapacağım. Bulunduğum konumda - ki her yerde öyle, kiralar fırlamış durumda - bu nitelikte bir ev bulmam çok çok zor. Ama gerçekten kendi geçecekse her şey daha da fırlamadan yavaştan giricem yine bu derdin içine.


  • lüzumsuz adam  (03.02.22 11:24:54) 
Hak hukuk derken genelde kiracı mağdur oluyor bu tür işlerde ama 2021 Ağustos tarihi de gözden kaçıyor. Aradan geçen süre hiç az değil.
Şu durumda ev sahibi iyi dayanmış bile. Ben olsam onlar kirayı arttırma niyetinde olsalar bile ortak bir fiyatta anlaşmaya çalışırım şu anki zor koşulları göz önüne alarak.

  • Erva  (03.02.22 11:32:00) 
Siz iyi niyetli bir şekilde davranmış, ödemelerinizi de düzenli şekilde yapmışsınız.
Eğer sözleşmeden vazgeçmek istiyorlarsa size "taşınma parası+emlakçı parası+ev boşken ödediğiniz kiraları" ödesinler, siz de kendinize başka bir yer bakın.

Eğer kötü niyetliyseler şu anda evi 2000 liraya tuttunuz, devletin açıklayacağı oranlarda zam yaparak 5-10 yıl o evde oturabilirsiniz, sizi kızdırmasınlar.

Kirayı yükseltmeyi de bence teklif etmeyin çünkü karşınızda kötü niyetli birileri varmış gibi. Ama niyet okumayın tabi "Niyetiniz nedir, kirayı artırmak mı?" diye net şekilde sorun.

Unutmayın ki siz evi kaçırmamak için aylardır kira ödemişsiniz, üşüyorlarsa bu onların sorunu. Ama sizin zararınızı tazmin ederlerse de çekişmeye girip huzurunuzu kaçırmayın elbette.
  • michael_knight  (03.02.22 11:49:27 ~ 11:49:56) 
neden %75 artırma teklifinde bulunacaksanız ki? çıkmayın. 2022 ağustos'a kadar kirayı artıramazlar. ondan sonra da tüfe oranında zam yaparlar. böyle böyle 10 yıl kalabilirsiniz.


  • nickini degistiren yazar  (03.02.22 11:56:04) 
Buradaki önerilerden en mantıklısı, evde kendilerine oturacaklarını yazılı olarak beyan etmelerini istemeniz. Zaten gerçekten oturacaklarsa, size de diyecek bir şey kalmıyor. Yok efendim, oturmayacaklarsa da ayak yapıyorlarsa kem kem etmeye başlayınca ben sizi mutlu edecek zam yaparım diyerek %50 ile kapıyı açarsınız ve pazarlık başlar.


  • kaptankedi  (03.02.22 12:04:56) 
Tabi ki %75 e kadar artırma niyetim yok, pazarlığı hesap ederek bir limit var sadece kafamda. Ancak şöyle bir gerçek de var bulunduğum muhitte ve çoğu yakın konumda muadil evlerin kiraları minimum 4000 ve bu şu an geçerli sözleşmem bittiğinde kim bilir piyasa ne hale gelecek.. Yani en kötü senaryoda an itibariyle zaten en az %100 artırılmış kira veriyor olacağım.

Yazılı beyan konusunu tekrar iletişime geçtiğinde belirteceğim.

En büyük umudum pazarlığa yanaşması.

İnsanların hinlik düşünmesini ummak sinir bozucu gerçekten :D
  • lüzumsuz adam  (03.02.22 12:18:09) 
Bu arada aynı şehirde başka mülkü varsa yanılmıyorsam bu da durumu değiştiriyor. Zaten kendi mülkünde ikamet eder durumdaysa, oradan çık oraya ben geçeyim gibi olamıyor diye biliyorum.


  • kaptankedi  (03.02.22 14:44:21) 
Az önce konusu açtım minik bir pazarlık başlangıcı olarak. Dönüş yapıcam dedi ya bakalım.

@kaptankedi şu anki evinin durumunu bilmiyorum. Komşu sayılır bu arada bana, öğrenebilirim diye düşünüyorum (: Ama şu an derdim evde kalmak olduğu için pazarlığa sarılmış durumdayım.
  • lüzumsuz adam  (03.02.22 14:52:53) 
Sana şuan zam yapsalar da yapmasalarda seni evden çıkartlamazlar 1 senenin sonunda. 10 senenin sonunda çıkartabilirler.

Ayrıca kendileri oturacaklarsa da sana zam yapsalar da yapmasalar da sözleşme bitiminde yazılı olarak bunu belirterek aeni çıkartabilirler. Arkasından da kiraya veremezler.

Her durumda onların evde oturma planına göre sen 1 senenin sonunda evden çıkabilirsin ya da çıkmazsın. Ama bu senin ödediğin kiradan bağımsız. Onların oturma durumuna göre yani.

Sen şimdi zam bile yapsan onlar kendi oturmak için çıkartabilir.

Ama onun da kuralları var tabi. Bilesin. Boşuna kiranı arttırma yani.
  • zimbirik  (03.02.22 17:04:47) 
@zimbirik çok teşekkürler.

Bugün görüştüm ve kira artırımını anca uzun vadeli kalacaksam yapacağımı açıkça ifade ettim. Yeni sözleşme yaparız, bunun ile ilgili beyan isteyebileceğimi de ekledim.

Ha gerçekten eve geçmekse niyeti zaten sözleşme sonuna kadar kira artırmam söz konusu değil. Sadece çok uğraştım bu eve çıkış sürecinde ve çıkmayı istemediğim için fena tadım kaçtı, çabam bu yüzden.
  • lüzumsuz adam  (03.02.22 18:44:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.