[]

bilgisayar/modem/internet guruları bir bakın hele.

vdsl 2 internetim var 100 mbit hız ile beraber. turknet. 2.4 ghz zyxel modem.

modem bilgisayarın bulunduğu arkadaki çalışma odamda duruyor. bilgisayar'a kablolu bağlanıyorum ve bu şart benim için.

salondaki tv'de evin diğer tarafında ve wireless ile alıyor bağlantıyı.

internet bağlantı hızı kabloluda genelde 80-90 mbit seyrediyor.
wireless ile modemin yanından test yaptığımda 40-45 alabiliyorum.
tv'nin olduğu odaya gittiğimde 15-20 mbitlere düşüyor.

amacımız salondaki tv'ye daha hızlı internet sağlayabilmek. bu arada salonda da duvardan internet çıkışı var ve sağlıklı çalışıyor.

opsiyon 1:
modemi değiştirmek. çift bant veya 5ghz lik modeme geçmek. lakin anladığım kadarıyla 5ghz modemler yakınına daha hızlı bağlantı verirken uzaklaştıkça 2.4 ghz e göre performansı düşüyormuş. o yüzden pek mantıklı gelmedi.

opsiyon 2:
wireless alanını arttırıcı cihazlardan alıp salonla modem arasında bir yere atmak. bu cihazlar işe yarıyor mu gerçekten? kullanan var mıdır? (opsiyona ek: wireless kalitesini arttırmak için 5 ghz modeme geçip bu cihazlarla çalışan yükseltici kullanmak-böyle bir alet var mı onu da bilmiyorum gerçi-)


opsiyon 3:
modemi salona taşıyıp, yaklaşık 15-20 metre kablo çekip bilgisayara bağlamak. bu en zahmetli ve masraflı iş olur muhtemelen. ortalıkta gözükmemesi için bir kaç duvar delmem gerekecek çünkü. böyle bile olsa aynı kablolu performansını alır mıyım? online oyunlarda vs. ping oluşur mu kablonun uzun olmasından dolayı?


opsiyon 4: sizin hayal gücünüz. aklınıza gelen herhangi bir şey.


which one?

 
Televizyonda kablo girişi varsa salondaki duvardan televizyona ethernet kablosu çekseniz? Veya salondaki duvara bir access point (tercihen mesh destekleyen) takıp televizyonu buna da bağlayabilirsiniz.


  • inheritance  (02.02.22 22:14:29) 
Odanızdaki ve salondaki internet çıkışı dediğiniz telefon prizi ise ve orada cat 5 veya 6 kablo çekilmişse, 2 damarını vdsl, kalan damarını da salona datayı iletmek için kullanabilirsiniz. Elbette evin içinde nasıl dağıldığı da önemli ama cat5-6 varsa bence duvar delmeden hallolur.


  • malheiros  (02.02.22 22:16:34) 
beklediğimden farklı cevaplar geldi teşekkürler ilk olarak. lakin anlamadığım yerler oldu.

televizyonda kablo girişi var ama akıllı özelliğini mi box üzerinden kullanıyoruz daha hızlı olduğu için. onda da maalesef giriş yok. wireless ile alıyor interneti.

salondaki giriş şu : www.hizliresim.com

benim odadaki modemden internet alıp/veya @malheiros un dediği gibi modemi oraya götürüp evin iç hattından taşıyıp buradan bir kablo veya cihaz ile internet alabilir miyim?

çalışma mantığı nasıl oluyor bu işin çok bilmiyorum. evde bir çıkışta bir modem bağlıyken, başka çıkışa kablo veya başka bir cihaz bağlayarak taşıyabilir miyim veriyi?
  • syozkn  (02.02.22 22:39:50) 
hem odanızdaki hem de salondaki o prizleri açıp içine bakacaksınız, eğer içindeki kablo iki damar telefon kablosu ise olmaz. ama bahsettiğim gibi cat 6 ise, iki damarına telefon, kalan 6 damara da data prizi bağlayacaksınız. yani modemin olduğu duvardaki priz şöyle gibi olacak: lstr.panasonic.com

sonra salon ve odadan çıkan kabloların uçlarını bulacaksınız. bu dairede sigorta kutusunun olduğu yerde olabilir mesela. orada da modemi eğer salona taşımışsanız, telekomdan gelen kabloyu salon kablosuna bağlayacaksınız. sonra yine orada salon ve odaya giden kabloları birbirlerine bağlayacaksınız.

yeni evlerde genelde tüm odalara cat5-6 falan çekiliyor, hem telefon hem data kullanabiliyorsunuz. önemli olan kablo çekilmiş ve çalışıyor olması. ama eski evlerde haliyle 2 damar kablo oluyor. eğer durum öyle ise, modemden wireless gereken odaya powerline ile interneti taşıyın mesela. kablo çekmekten, duvar delmekten falan ucuza gelir ve temiz olur.
  • malheiros  (02.02.22 22:50:30) 
Ideal efor-maliyet/performans cevabi - Opsiyon 2

Resimdeki giris rj-11 yani telefon kablosu girisi, rj-45 olsaydi modeminden patch kablosuyla salona data verip ucuna da yine patch kablosuyla access point ozellikli alet takip (herhangi bir eski adsl/vdsl modem de olur) bridge modunda calistiracaktik.


Not: 4K video stream yapmadiktan sonra 20mbit mibox'in herseyine yeter (4K streaming 25mbit down istiyor). Bant genisliginin ihtiyactan fazla olmasi hic birseyi etkilemez. Mibox'a 1gbit internet de baglasan degismeyecek, limitin ping.
  • darkrocq  (03.02.22 21:44:44 ~ 21:48:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.