[]

PlayStation vs Xbox? Yeni başlayan hangisini almalı

Oyun kültürüm age of empires, half life ve call of duyu 12345 e kadar, atari çapı insanıyım bu kültüre yeni girecek biri için ne alalım da evde oturup keyifle oynayalım?




 
xbox series x, kullaniyorum. gaming pass alinca, bayaga zengin bir oyun kutuphanesi oluyor. oyun satin almaya pek gerek kalmiyor. eger 120hz 4k monitor ya da tv'de kullanmayi dusunmuyorsan xbox'in bir alt modeli olan xbox series s de alabilirsin yari fiyatina. oyun kutuphanesi ayni..sony ps5 ve xbox series x modellerinde stok problemi var bir yildir, series s piyasada mevcut.


  • ubi dubium ibi libertas  (02.02.22 18:23:24) 
Series S ve Gamepass gerçekten konsolun da oyunların da giderini dramatik olarak düşürüyor.

Ps için çıkan exclusive oyunlara boşverebilirseniz xbox bütçe dostudur.
  • hedep  (02.02.22 18:43:04 ~ 18:43:19) 
abi eyv. xbox iyidir hoştur, ekonomiktir ama playstationdaki oyunların da üzerine pek yok ya.. doğruya doğru.


  • kosun lan mevzu var  (02.02.22 18:45:40) 
bu tip bir arkadaşıma xbox tavsiye ettim. series s veya series x işte bütçene göre.

neden peki? age of, half life dönemi oyuncusuysanız muhtemelen konsolların kırılabildiği dönemden kaldınız. artık sistem değişti. oyun oynamak için satın almanız veya aylık aboneliklere üye olmanız gerekiyor. korsan oyun işi kalmadı yani.

son 10 yıldır oyun oynamadığınızı varsayarsak keşfedeceğiniz ve keyif alacağınız çok fazla oyun var xbox'ın abonelik sisteminde.

iki konsolun en temel iki farkı var türk müşterisi için:

playstation'da xbox'da olmayan ve genel kitlenin gerçekten beğendiği 4-5 tane ekstra oyun serisi var. ancak hem oyunları satın almanız gerekiyor hem de geneli çok pahalı. ucuza getirmek için kardeşlik/takas yapma gibi modern insana göre yorucu işler yapmanız gerekiyor. yani teker teker oyunları satın alıp oynamalısınız.

xbox'da ne var? xbox'da netflix'e benzer üyelik sistemi var. aylık 30 tl. hatta uzun dönem üyelik alırsanız 22 TL ye geliyor aylığı. son 10 yılda popüler olarak oynanmış oyunların oldukça önemli bir kısmı da mevcut. 200 küsür oyun oluyor her daim. yenileri geliyor, eskileri gidiyor falan. netflix gibi bir şey.

biz oyuncular bunların hepsini oynadık, bitirdik beğendik. lakin siz sıfır kafa giriyorsunuz işe. o yüzden büyük oyun havuzu daha önemli. ve xbox gamepass sistemi sizin gibi pek oyun oynamamış insanlar için gerçekten inanılmaz bir kütüphaneye sahip.

ben çok bütçe ayırırım oyun satın almaktan çekinmem derseniz ps alabilirsiniz tabi ki (oyun başı 200-300 liralardan 700-800 liralara kadar bir fiyat skalasından bahsediyorum) ama hiç maceraya ve ekstra masrafa gerek yok.

xbox alın. üzerine gamepass üyeliği alın. sizin gibi uzun süredir oyun oynamamış bir insanı yıllarca götürür içindeki kütüphane.

ya bir de her şeyi geçtim. oyun fiyatlarının mevcut durumu insanı cidden geriyor. keyifli bir kaç saat geçireceksin ama verdiğim para etti mi? ediyor mu? gibi sorular oluyor insanın kafasında. gamepass işi bu soruyu ortadan kaldırıyor.

savaş oyunu mu istiyorsunuz? var
futbol mu? var.
macera oyunu mu var.
bulmaca oyunu mu? var
küçüklere yönelik oyun mu ? var.
aklınıza gelebilecek her tarzda oyun var.
  • syozkn  (02.02.22 22:27:37) 
Yanıtlar baya uzman seviyesinde o yüzden bir soru daha sormama izin verin, 65 ekran Grundig TV ekranımla şu Xbox u alıp oynasam nasıl olur? Ekran görüntüsü kötü öyle oynanmaz - yada idare eder mi?


  • babafingo  (02.02.22 23:11:14) 
Tv'niz 1080p çözünürlüğü varsa ve game modu varsa (ya da input latency'si zaten kabul edilir düzeydeyse) bir sıkıntı çıkarmaz güzel güzel oynanır.

Ekstra özellikler için (4k, HDR vs) yeni tv lazım ama eskisiyle de gayet güzel olur. Zaten uzun süredir oyunlardan uzaksanız 360 oyunları da gayet hoşunuza gidecektir series s üzerinde.

~Grundig tv lcd değil mi crt bi tv'den bahsediyorsak o iş yaş.
  • hedep  (02.02.22 23:30:03 ~ 03.02.22 00:04:10) 
çok eski bir televizyon değilse ve siz de profesyonel seviyede oynamayacaksanız üzeceğini sanmıyorum. işinizi görür yani bir şekilde. tabi ki daha düşük gecikme süreleri veren, daha fazla yenileme sayısı olan tvler var konsollar için ama anladığım kadarıyla uçuk beklentileriniz yoktur diye tahmin ediyorum. keyifle oyun oynamak isteyen standart bir oyuncusunuzdur en son age of half life kısmında kaldıysanız.

burada bilmeniz gereken şey şu eğer xbox alacaksanız :

tv'niz 4k çözünürlükte ise bu çözünürlüğe xbox series x çıkabilir. yani ben 4k çözünürlükte oyun oynayacağım diyorsanız xbox series x almalısınız.

eğer tv'niz full hd ise bu çözünürlüğe xbox series s yeterlidir. xbox series s full hd oyun için tasarlanmıştır. aralarındaki en temel fark bu zaten.

4k çözünürlükte tv var ama series x'e verecek kadar param yok derseniz xbox series s 'de alabilirsiniz ama yine full hd çözünürlük verecektir.

tv full hd ama ben xbox series x almak istiyorum derseniz de görüntüyü haliyle full hd alacaksınız. bunu söylememe gerek yok sanıyorum.
  • syozkn  (03.02.22 01:39:47) 
kesinlikle xbox alın. ben 2. el "one x" almıştım yetiyor. 1 TB olması güzel. 1TB de usb harddisk taktım anca yetiyor. Oyunlar olmuş artık 100-150gb. series s alsanız 500gb kapasitesi var 4 güçlü oyun indirseniz dolacak. saçma. belki onda da harici desteği vardır ama yine de kendi alanı düşük. bir de ona cd-dvd-bluray takılamıyor. biliyorum bunlar kalmadı ama ek bi detay işte nadir de olsa lazım olabilir.

one x, series s'e göre güçlü diye hatırlıyorum fakat bazı ekran kartı teknolojileri ve ssd olması sebebiyle, yeniliklik, series s'i, daha populer ve alınası yapıyor.

bütçe varsa series x daha iyi tabii ki hem daha uzun ömürlü olur. bizde hala xbox 360 da var babam oynuyor. askere gittim geldim, orada ps 3 vardı yani onunla eş değer. hala iş görüyor. o yüzden son çıkan, daha uzun seneler götürecektir.

bu tarz ürünlerde ben 2.ele de karşı değilim kapalı kutu zaten, çoğu yönüyle optimize edilmiş, testleri yapılmış cihazlar. sorun çıkarma ihtimalleri çok düşük. bir bilgisayar kasası gibi değil. zaten uyumlu bileşenler kullanılmış, sök-tak durumu olmuyor. garantisi de varsa tadından yenmez bu da bir seçenek.

sonuç olarak xbox-gamepass hatta online oyun oynamak istiyorsanız gamepass ultimate seçeneğini savunduğum için playstation ile kıyaslara çok girmedim. xbox her şeyden önce bir ev eğlence sistemidir. yani playstation da nasıl bilmiyorum ama ben filmimi de ondan izliyorum, laptoptan veya telefondan ekran paylaşırken de oradan paylaşıyorum, müziğimi oradan açıyorum..

klavye + mouse takılabiliyor ve bazı oyunlar destekliyor call of duty warzone, gears of war gibi..

edit: ea games oyunları da bu gamepass üyeliğine dahil oldu geçtiğimiz sene. tadından yenmiyor.
  • ananiyimioguz  (08.03.22 11:28:02 ~ 11:31:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.