[]

uzun süreli antidepresan kullanımı iq seviyesini düşürür mü

böyle şeylere denk geldim internette. hatta haplarla kolay yolu seçtiğimi ve gereksizce ağır ilaçlar kullandığımı düşünen, tıp okumuş bir arkadaşın tepkisiyle karşılaştım, bu ağır hapları ala ala belki iq seviyen bile düşmüştür diye. panikledim tabii. böyle bir şey var mıdır arkadaşlar? sahiden de brain fog denen durumu yaşıyorum zaman zaman.

artık sadece düşük dozajlı bir hap kullanıyorum, o da akşamları kolay uyumak için. onun dışında iyi hissediyorum, inşallah kısa zamanda tamamen bırakacağım. (doktorum takibimi yapıyor, ondan habersiz ilerlemiyorum) yine de bende, birkaç yıldır bu hapları kullanmak kalıcı bir hasar bırakmış mıdır diye biraz telaşa kapıldım. duygu durum bozukluğu yüzünden kullanıyordum.


 
Psikiyatrist değilim. Doktor da değilim ama psikoloji alaninda eğitim aldım, pek çok eğitime, seminere katıldım. Hiç böyle bir şey duymadım

Ama bakmak lazim pubmed'e tabi.
  • westblack  (01.02.22 18:05:24) 
iq düşüklüğü olmasa da işlem kabiliyeti, analiz yeteneği vs. düşürebiliyor evet. çokça rastlanıyor. o yüzden sadece zor durumda olanların kullanması gereken bir şey. bilim insanları da diyor; bir yere düzelteyim derken bir yeri bozuyor ve hala tüm yan etkileri, beyni nasıl değiştirdiği tam olarak bilinmiyor. ama bunları düşüneceğinize, hayatıma devam etmemi sağladı diyip geçin.


  • rose parks  (01.02.22 19:16:33) 
peki bu analiz yeteneği, işlem kabiliyeti geri gelir mi? hapları bırakıp üstüne gidince tekrar kazanılır mı?


  • hakikatler bosluga bakan aynalar miydi  (01.02.22 19:23:58 ~ 19:24:50) 
Bu alanda yapılan çalışmalar genelde dikkat ve hafıza üzerine odaklanıyor.

Burada hangi ilaçtan bahsediyoruz öncelikle. Hepsinin farklı etki mekanizması var.

Bazı ilaçların dikkat ve bellek dediğimiz iki faktörden birini veya her ikisini;

İyileştirdiğini söyleyen,.
Nötr etki ettiğini,
Kötüleştirdiğini söyleyen farklı yayınlar var.

Hangi ilaç, hangi gruba, hangi tanıyla kullanılıyor bunlara bakmak gerekir. Ayrıca depresyon zaten dikkat ve hafızaya etkisi olan bir hastalık. Dolayısıyla ilaçlar ana hastalığı iyileştirirken yan etki olarak elbette etkilerde bulunur.

Fakat uzman hekim tarafından bir kar/ yan etki ilişkisi düşünülerek depresyonu tedavi etme amacıyla ilaç başlanır zaten.

Ayrıca uzun vadede tedavi edilmeyen depresyon hipokampüs hacminde azalmayla bağlantılıdır. Bu da bellek işlevinde bozulma, ilerleyen yaşlarda alzheimer riskini arttıran bir faktör olarak kabul görür. Bu sebeple bu konuyu uzman hekime bırakmak akıllıcası olur.
  • psmstc  (01.02.22 22:26:13) 
doktor var doktor var. mesela işinin ehli bir ortopedistin yazdığı ilacı gidip kadın doğumcuyla değerlendirmezsiniz herhalde?

duygu durum bozukluğu ciddi bir konu ve onu kaynağı belli olmayan yazılara ya da uzmanlığı psikiyatri olmayan kişilerin yorumlarına bıramazdım ben olsam, doktorum ne derse de öyle ilerlerdim.
  • dreamnesiac  (01.02.22 23:03:08) 
kusura bakma kardeşim şimdi canın sıkılabilir ama ileride daha çok sıkılmasından iyidir. ben bu olaylara aşina olan birisiyim bak sana ne diyeceğim:

anti-depresan kullanımı IQ düşürseydi, prezervatif kullanımı da istenmeyen gebelikleri arttırırdı. bilakis anti-depresan yazdıysa(psiyatristin) içinde bulunduğun olumsuz duygu sarmalından seni kurtarıp, daha berrak düşünebilmen içindir. Tutup da pratisyen hekim yazdıysa(çok bilmiş versiyonları oldukça mevcut ülkemizde) ondan koşarak uzaklaş ve bir psikyatriste git.

tıp okumuş arkadaşın alanı dışında konuşmuş büyük hata etmiş. duygudurum bozukluğu ciddi bir hastalıktır ve dikkatle uzman bir psikiyatrist tarafından takip edilmelidir.

ilaçlarını kafana göre kesemezsin/başlayamazsın. beyin kimyası üzerinde çok ciddi etkileri var. withdrawal syndrome yaşarsan başladığın yerden daha kötü yerde bulursun kendini.

bu şekilde ilerlersen ileride senin hayatında ciddi ve yıkıcı etkileri olur hep keşke dersin pişmanlık çekersin kar etmez. sevgilini/arkadaşını kaybedersin eşin dostun uzaklaşır ve insanlar sana öyle kolay "psikolojik sorunlu" yaftası vurur ki fena incinirsin. Zor durumu düştüğünde de o "tıp" okuduğunu iddia eden o çok bilmiş cahil arkadaşın ya ortalarda olmaz ya da "senin suçundu" der aradan çekilir, olan sana olur.

karar senin.
  • stavroqin  (02.02.22 14:01:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.