[]

Odayı kiraya verme usulü nedir?

Bir ay önce bir ev ilanı gördüm. SAhibinden 3500 tl diyordu. Bir şahıs burayı kiralamış, resimlerden anladım. Şimdi de oda 2000 tl'ye kiraya veriyor. Normal mi bu kiralar?




 
Gayet normal

edit: oda kiralayınca evin geri alanlarndan mahrum kalmıyorsun ki. salonda oturur takılırsın, mutfak banyo vs istediğin gibi kullanırsın yani ortak kullanım alanı + kendine ait bir oda kiralamış oluyorsun diğer adıyla ev arkadaşı oluyorrsun.

3500 kirası olan evin faturası hariç bile olsa 2000 kira istemesi gayet normal çünkü o evin içinde ortak kullanımda olan eşyalar var, eve girerken yaptıgı masraflar, çilesi vs bi ton şey var. faturalar dahilse zaten resmen hayır işi denebilir.
  • floydian  (30.01.22 13:45:03 ~ 15:43:07) 
kiralar normal değil de piyasa kötü.

faturalar dahilse 2000 lira iyi bile hatta. dahil değilse de ufak bir miktar kar koymuş veya pazarlık payı bırakmış diye düşündüm.
  • hadsafhada  (30.01.22 13:52:01) 
Hiçbir usülü yok aslında. Ve bence yanaşılmaması gerken bir şey.
Birisi bir evi kiralıyor. Sonra evin bir odası başkasuna kçraya veriyor. Bir sözleşem vs yok, olamaz da. Adama parayı verip bir odada sığıntı gibi yaşanıyor.

Fiyatkar asla normal değil zaten ama istanbulda böyle maaleaef.

Tanıdığın ya da bşldigin biriyle ortak olarak ev arkafaşlığı şeklinde kiraya çıkmak daha mantıklı. İmkan varsa tabii.
  • neden beni sevmedin  (30.01.22 14:49:51) 
Normale nasıl baktığınıza bağlı. Bence normal.

3500'lük evin bir odasının 2000 Liraya kiraya verilmesi normal bence.
Çünkü 3500'lük evi tutarken faturaları üzerine alıyorsun, en az 12 aylık bir sözleşme imzalıyorsun, ev sahibiyle (bazen emlakçıyla) uğraşıyor, bir çok eşya alıyor veya taşıyorsun ve evin sistemini oturtmuş oluyorsun. Ayrıca odayı ne zaman, ne kadar süre boyunca ve kaç liraya kiraya verebileceğin pek tahmin edilebilir değil.

2000 liraya oda kiralayan kişi beğenmezse bir ay sonra vınn diye gider, peşinde ne sözleşme, ne depozito ne de faturalar kalmaz.

Kiraların yüksekliğine bir de şu açıdan bakın; 2021 senesinde asgari ücretin yarısı olan 1400 TL size normal bir kira olarak geliyorsa bu yıl da 2200 TL size normal bir kira gibi görünmeli.
3500 TL dediğiniz ev geçen yıl 2300 TL eden bir ev ise artış asgari ücretle aynı görünüyor.

Elbette her şeyin ölçüsü asgari ücret değil ama iyi bir fikir veriyor.
  • michael_knight  (30.01.22 15:06:15) 
Etik degil. Vardi boyle tipler universitede. Erasmuslara oda kiralarlardi. Fahis fiyat uygular, tum kirayi erasmusludan alirlardi. Kendisi bedavaya otururdu.


  • hayley williams ile evlenecek genc  (30.01.22 15:58:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.